Εμβόλιο: Πότε θα χτιστεί το τείχος της ανοσίας στην Ελλάδα – Οι ημερομηνίες – «ορόσημα»
Με τρία εμβόλια διαθέσιμα και άλλο ένα στον προθάλαμο προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή του, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Πούτιν σε Σολτς: Οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τη νέα εδαφική πραγματικότητα
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
Με τρία εμβόλια διαθέσιμα και άλλο ένα στον προθάλαμο προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή του, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία.
Η απάντηση σε αυτό έγκειται εν πολλοίς στο πότε θα επιτευχθεί η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» που θα σημαίνει ότι η νόσος Covid-19 δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί. Πρώτη στάση σε αυτή την πορεία αναμένεται στα τέλη Ιουνίου, όταν υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει ανοσία είτε λόγω νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού το μεγαλύτερο μέρος του ευάλωτου πληθυσμού.
Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο-«μαμούθ», που περιλαμβάνει τον εμβολιασμό περίπου 4,5 εκατ. πολιτών. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη δεύτερη φάση του σχεδίου που στοχεύει στην «καρδιά» των μεταδόσεων, σε αντιδιαστολή με την πρώτη φάση που εστίαζε στην προστασία των πλέον ευάλωτων που κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ανθρώπινες απώλειες και την επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας.
Καθώς, όμως, η χώρα μπαίνει σε δυναμική τροχιά επανεκκίνησης της οικονομίας και της βαριάς βιομηχανίας, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό, επιχειρείται ένα παράλληλο στρατηγικό σχέδιο fast track ανοσοποίησης στον πληθυσμό που κρατά το «τιμόνι» των μεταδόσεων αλλά και του restart της κανονικότητας.
Ετσι, την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το «πράσινο φως» ώστε να κλείσουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 50-59 ετών, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί, ενώ από τη Μεγάλη Τρίτη σειρά παίρνουν οι νεαροί πολίτες ηλικίας 30-39 ετών.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας- να ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα οι ηλικιακές κατηγορίες 40-44 ετών και 45-49 ετών (χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί εάν θα αποτελέσουν μία ή δύο ξεχωριστές «δεξαμενές»), με στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Αυτό βέβαια θα καθοριστεί από τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων, ωστόσο -όπως αφήνουν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες- σε αυτή τη φάση θεωρείται εφικτό το «τείχος ανοσίας» περίπου στο τέλος του καλοκαιριού.
Η νέα έκκληση του πρωθυπουργού
Προς επίτευξη αυτού του στόχου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απηύθυνε –κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου– για ακόμη μια φορά σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν.
«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο. Συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται» είπε χαρακτηριστικά, ενώ επεσήμανε πως κάθε νέο βήμα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self-test, με αποστάσεις, με μάσκα, με ατομική υγιεινή. Ώστε ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως, αν τηρήσουμε το σχέδιό μας, στα τέλη Μαΐου, μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000 εμβολιασμένους.
55.000 – 60.000 εμβολιασμοί την ημέρα
Στοιχεία για τους εμβολιασμούς ως τώρα, αλλά και τους στόχους από εδώ και πέρα, χτίζοντας σταδιακά το επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας, κατέθεσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος.
«Ήδη λειτουργούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από αυτά που είχαν ανακοινωθεί στα τέλη του προηγούμενου χρόνου. Είχαμε πει ότι θα λειτουργούσαν 1.040 εμβολιαστικά κέντρα, λειτουργούν περισσότερα, και μέσα στο Μάιο θα φθάσουμε τα 1.470 εμβολιαστικά κέντρα. Συνεπώς» συμπέρανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «δεν θα υπάρχει καμία περιοχή, είτε νησιωτική είτε ηπειρωτική, που θα έχει πρόβλημα πρόσβασης σε εμβολιαστικό κέντρο.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 55.000 – 60.000 εμβολιασμοί την ημέρα, το Μάιο θα αυξηθούν σε 80.000, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε περίπου 2 εκατ. και παραπάνω, εμβολιασμούς το μήνα» είπε και πρόσθεσε, «αυτός ήταν ο στόχος εξ αρχής και θα τον ξεπεράσουμε γιατί πλέον διαθέτουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Όλες οι περιοχές της χώρας, όλοι οι πολίτες θα έχουν άνετη πρόσβαση».
Φτάνουμε τα 3.000.000 εμβολιασμούς
Εξάλλου, «προχθές κλείσαμε ένα σημαντικό ορόσημο: είχαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών, άρα ένα ποσοστό 18-19% που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ως το τέλος Απριλίου θα έχουμε πιάσει σχεδόν το στόχο των 3 εκατ. εμβολιασμών, πρώτης και δεύτερης δόσης» δήλωσε καταθέτοντας το κυβερνητικό πλάνο για το από εδώ και στο εξής:
Ττο Μάιο θα προσθέσουμε τουλάχιστον 2 εκατ. εμβολιασμούς, τον Ιούνιο ακόμη περισσότερους. ‘Αρα, ως το τέλος Ιουνίου η εκτίμησή μας είναι ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση». Ενώ, όπως διευκρίνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, με δεδομένο ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας είναι κοντά στα 8,5 εκατ., άρα «μιλάμε για έναν αριθμό κοντά στα 4 – 4,5 εκατ. πολίτες που θα μπορούν να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ως το τέλος Ιουνίου».
70 – 80% εμβολιασμένοι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού
Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Α. Σκέρτσος, «το τείχος ανοσίας σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένους, ανθρώπους άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες) θα έχει γίνει και θα έχουμε προχωρήσει ήδη πολύ πιο έντονα σε νεότερες ηλικίες. Ανοίγουμε αυτή την εβδομάδα στις ηλικίες 30 – 39 ετών και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και για τις ηλικίες 40 – 49 ετών».
Και, συμπερασματικώς, «ως το τέλος του καλοκαιριού θεωρούμε ότι το 70 – 80%, που είναι το αναγκαίο ποσοστό για να χτίσουμε την ανοσία, θα έχει επιτευχθεί με άνεση».
Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό. «Δεν είμαστε ούτε λιγότερο ούτε και περισσότερο όμως» αναγνώρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες.
Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, σε συνέντευξή του στο in.gr, επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή το 27% το πληθυσμού έχει κάποιας μορφής ανοσία. Για να φτάσουμε στο σημείο για να μιλάμε για ενδείξεις «ανοσίας της αγέλης» θα πρέπει το 50% περίπου του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, ενώ θα υπάρχει και ένα 10% που θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ισχυρό «τείχος ανοσίας» και -γιατί όχι- τον Σεπτέμβριο να φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να… πετάξουμε τις μάσκες μας, όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ.
Πάντως, όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, «έχουμε δει ότι σε κάποιες ηλικίες άνω των 60 υπάρχει συμμετοχή της τάξης του 60 – 65% στο εμβολιασμό. Πρέπει να πάμε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη ευαλωτότητα στο συγκεκριμένο ιό: είναι αυτές οι ηλικίες που νοσούν βαριά, εισάγονται στα νοσοκομεία και δυστυχώς χάνουν και τη ζωή τους αρκετοί από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα λόγο παραπάνω να τρέξουν και να κάνουν το εμβόλιο που δικαιούνται. Τώρα, όχι αύριο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουν για αύριο κάτι που δικαιούνται σήμερα» σημείωσε με έμφαση ο Α. Σκέρτσος.
‘Αλλωστε, πρόσθεσε, «είδαμε μέσα στο Μάρτιο και τον Απρίλιο – έχουμε αρκετά στοιχεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού – ότι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις σε συντριπτικό ποσοστό αφορούν ανεμβολίαστους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Αυτό είναι κρίμα να συμβαίνει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και να προστατευθούν, όπως έχουν κάνει και οι άλλοι συνομήλικοί τους, οι οποίοι πλέον δεν κινδυνεύουν από τον κοροναϊό, δεν ταλαιπωρούνται από βαριά νόσηση, δεν χρειάζεται να μπαίνουν στα νοσοκομεία, είναι τόσο απλό. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, η εμβολιαστική εκστρατεία είναι άψογη κατά κοινή ομολογία, όποιος πηγαίνει το καταγράφει το λέει δημόσια. Συνεπώς δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε, πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, να απαλλάξουν τον εαυτό τους από το φόβο της νόσησης αλλά και την κοινωνία και την οικονομία από βαριά, δυσβάστακτα περιοριστικά μέτρα, τα οποία μας πηγαίνουν πολύ πίσω και σε οικονομικό και σε κοινωνικό και σε ψυχολογικό επίπεδο».
Ασφαλές το AstraZeneca
Σε σχέση με το εμβόλιο της Astra Zeneca ειδικότερα, απάντησε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει αποφασίσει ότι το εν λόγω εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των 30 ετών. «Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, κάθε πολίτης κρίνει για το εάν θέλει να προσέλθει ή όχι, πάντα συμβουλευόμενος και τον γιατρό του», συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «το εμβόλιο έχει απειροελάχιστες παρενέργειες όπως κάθε φάρμακο που λαμβάνουμε, και ο καθένας σταθμίζει αν θα επιλέξει να παραμείνει απροστάτευτος και ανεμβολίαστος ή αν θα κάνει ένα εμβόλιο, το οποίο από την πρώτη δόση του (το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχει αντισώματα σχεδόν στο 80%, άρα πολύ υψηλή προστασία)».
Για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κατάκοιτων συμπολιτών μας εξήγησε ότι πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή των ανθρώπων αυτών, πού βρίσκονται και πόσοι είναι, σε ποιες συνθήκες βρίσκονται στα σπίτια τους ώστε «να μπορέσουμε να οργανώσουμε την καλύτερη δυνατή προσέγγιση για τον εμβολιασμό τους».
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αφού θύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα άνοιξε η δυνατότητα εμβολιασμού εκπαιδευτικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, παρατήρησε ότι «όλοι, συνεπώς, έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν το ραντεβού τους» ενώ «αν κάποιος ιδιώτης εκπαιδευτικός που εργάζεται σε ιδιωτική εκπαιδευτική δομή δεν βλέπει με το ΑΜΚΑ του τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον εργοδότη του, να δηλώσει το όνομά του όπως πρέπει, στους καταλόγους του Υπουργείου Παιδείας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις