Κοροναϊός: Τα εμβόλια μετατρέπουν την εβδομάδα των Παθών, σε «εβδομάδα της Ελευθερίας»
Το εμβολιαστικό σχέδιο «Ελευθερία» προχωράει και από το βράδυ της Δευτέρας μπήκαν στη μάχη του εμβολιασμού και οι νέοι 30-39 ετών. Μάλιστα, ήδη έφτασαν τα πρώτα SMS για τον εμβολιασμό των πολιτών στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα
Ήπια σταθεροποίηση της πανδημίας και αργή, ίσως βασανιστική, αποκλιμάκωση του συστήματος υγείας παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Και αν τα 1.317 σημερινά κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, μιας και τις Δευτέρες ανακοινώνεται σταθερά χαμηλός αριθμός κρουσμάτων λόγω του λίγων τεστ που πραγματοποιούνται τις Κυριακές, το γεγονός ότι οι μολύνσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμούς κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 3.000, αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας.
Αισιοδοξία γεννά και το γεγονός πως σήμερα τα κρούσματα είναι λιγότερα από τα 1.607 της προηγούμενης εβδομάδας.
Όμως τα αισιόδοξα νέα δεν σταματούν εδώ. Το εμβολιαστικό σχέδιο «Ελευθερία» προχωράει και από το βράδυ της Δευτέρας μπήκαν στη μάχη του εμβολιασμού και οι νέοι 30-39 ετών. Μάλιστα, ήδη έφτασαν τα πρώτα SMS για τον εμβολιασμό των πολιτών στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα.
Έτσι λοιπόν, με τους πολίτες άνω των 50 ετών, αυτούς με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης να εμβολιάζονται και τους πολίτες 30-39 ετών να κλείνουν ραντεβού, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως από την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με την κυβέρνηση να στοχεύσει στους 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως τα τέλη Μαΐου. Εφόσον αυτό γίνει πραγματικότητα η χώρα μας θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα απομακρύνει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας, με το οποίο πολλές χώρες έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες.
Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, αναφέρθηκε ξανά η θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.
«Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κοροναϊό» είπε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Ευελιξία στις δόσεις της Astrazeneca
Όσον αφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca, έπειτα από την απόφαση για χορήγησή του σε ανθρώπους 30-39 ετών, ανακοινώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.
Όπως εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
«Μέχρι το Φθινόπωρο θα έχουμε ελέγξει τον ιό»
Στο εμβόλιο, το οποίο θα μας βοηθήσει να ελέγξουμε τον κοροναϊό αναφέρθηκε και ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης, τα δύσκολα θα ξεπεραστούν το Φθινόπωρο, όταν και θα ελεγχθεί η πανδημία, τουλάχιστον σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να διαχωρίσει τον έλεγχο της πανδημίας από την επιστροφή στην κανονικότητα, για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.
Ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι επιστήμονες δεν θα πρέπει να είναι απαισιόδοξοι δηλώνοντας πχ ότι το 2022 θα περιοριστεί ο ιός και μάλιστα να το συνδέουμε αυτό με δυσάρεστα ιστορικά γεγονότα και αυτό γιατί είναι σαν να αναιρούμε τη λύση του προβλήματος που είναι τα εμβόλια.
Για την τοποθέτηση του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ότι ενδέχεται οι εμβολιασμένοι να πετάξουν τις μάσκες, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι είναι μια σημαντική τοποθέτηση που δίνει και μεγάλο κίνητρο τους νέους ανθρώπους να τρέξουν να εμβολιαστούν.
Ακόμα, σημείωσε ότι δεν φοβάται το 4ο κύμα. «Έχουμε πλέον πολλά όπλα στα χέρια μας» είπε και συμπλήρωσε πως το σημαντικό είναι τώρα σε δεύτερο επίπεδο να εμβολιαστούν οι πιο νέοι και τα παιδιά.
- Εθνικός Νέου Κεραμιδίου – Ηρακλής 0-1: Διπλό με «υπογραφή» Κούστα (vid)
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Ρωσία: Έξι νεκροί σε ουκρανική πυραυλική επίθεση στην πόλη Ριλσκ της περιφέρειας του Κουρσκ
- Μια φάτνη φτιαγμένη από μισό εκατομμύριο Lego
- Δίπλα στην Μητρόπολη Πειραιά ο Ολυμπιακός – Έμπρακτη στήριξη στο έργο της (vid+pics)
- Megan Thee Stallion: Περιοριστικά μέτρα κατά του Tory Lanez – Ο πυροβολισμός στα πόδια και ο εκφοβισμός