Lockdown: Στο τραπέζι χαλάρωση μέτρων για τους εμβολιασμένους – Από τι θα κριθεί, τι φοβούνται οι ειδικοί
Όπως εκτιμάται από τις γιορτινές εκδηλώσεις, θα υπάρχει διασπορά. Το πόση θα είναι και πως θα αποτυπωθεί, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών.
Η Εβδομάδα των Παθών, ξεκίνησε με την πανδημία στη χώρα να είναι σε κρίσιμο σημείο, εμφανίζοντας από τη μια περιορισμό κρουσμάτων και νοσηλειών, αλλά υψηλό αριθμό θανάτων (χθες έσπασε το φράγμα των 10.000 θανάτων στην Ελλάδα), ενώ σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι διασωληνώσεις.
Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα, το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, ειδικά από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, γνωρίζοντας ότι από το βαθμό τήρησης των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, θα κριθεί σε ποια επιδημιολογική κατάσταση θα γίνει η άρση του πολύμηνου lockdown, που έχει προσδιοριστεί στα μέσα Μαίου, με την έλευση των πρώτων τουριστών στη χώρα.
Οι εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων αυτές τις ημέρες, είναι καθημερινές, καθώς, είναι έκδηλη η αγωνία για φαινόμενα συνωστισμού στις Εκκλησίες, για μαζικές συγκεντρώσεις σε σπίτια, ανήμερα του Πάσχα και για τα κορονοπάρτι. Όπως εκτιμάται από τις γιορτινές εκδηλώσεις, θα υπάρχει διασπορά. Το πόση θα είναι και πως θα αποτυπωθεί, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των πολιτών, επισημαίνεται. Οπότε το φετινό στοίχημα είναι να εορταστεί το Πάσχα με αυτοσυγκράτηση από την πλειονότητα των πολιτών.
Αν και πολλά μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας φοβούνται μία σχετική άνοδο των κρουσμάτων μετά το Πάσχα, θεωρούν ότι δεν θα είναι σε υψηλό βαθμό. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι ο καλός καιρός που θα επικρατήσει, θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα μετάδοσης κάτι που δεν θα συνέβαινε εάν δεν επικρατούσε καλοκαιρία.
Την αισιοδοξία ενισχύει η χρήση των self test και κυρίως η ταχύτατη και απρόσκοπτη πραγματοποίηση των εμβολιασμών σε όλη την επικράτεια. Κάτι φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο, οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας, να μπορέσουν να «πετάξουν» τη μάσκα. Ενδεχόμενο το οποίο φέρεται να εξετάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων.
Παράθυρο για να βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι
Κάτι που ανέφερε και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Μιλώντας σε ημερίδα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα οφέλη των εμβολίων και έκανε λόγο για πιθανό τέλος στις μάσκες.
Όπως είπε, όταν δύο άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις είναι πολύ χαμηλά τα επίπεδα κινδύνου για σοβαρή νόσηση.
Υπό αυτό το πρίσμα, τις επόμενες μέρες, οπότε και η επιτροπή των ειδικών θα συζητήσει για τα μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσής τους, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επιτραπεί στους εμβολιασμένους να μην φορούν μάσκες.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο in.gr, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε πως «το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας» και γιατί όχι τον Σεπτέμβριο να φτάσουμε ακόμη και στο σημείο να… πετάξουμε τις μάσκες μας, όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ».
«Είμαστε ακόμη εν μέσω πολέμου -Να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού»
Από την πλευρά του ο παθολόγος- λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Σκουτέλης, σημειώνει ότι η «χαλαρότητα» είναι, ο λόγος για τον οποίο οι εμβολιασμένοι πολίτες δεν απολαμβάνουν ειδικών συνθηκών.
«Αν αρχίσουν οι εμβολιασμένοι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα αρχίσουν και οι υπόλοιποι να κυκλοφορούν ελεύθερα, θα υπάρχει μια χαλαρότητα», ανέφερε στο MEGA.
Επιπλέον, αν και μικρή, υπάρχει η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από εμβολιασμένους πολίτες.
«Καλό θα είναι μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να γίνει το τείχος ανοσίας υψηλό, να τηρούμε ό,τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα να τηρούμε», είπε.
Υπογραμμίζοντας ότι ακόμη είμαστε «εν μέσω πολέμου», σημείωσε την ανάγκη «να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού».
Ένα από τα θετικά του εμβολιασμού, είναι ότι ακόμη και να νοσήσει κάποιος δε θα παρουσιάσει βαριά συμπτώματα της νόσου.
«Αν μολυνθεί, δε θα νοσήσει βαριά. Πιο σημαντικό είναι η μη βαριά νόσηση παρά να μη νοσήσει με κανένα σύμπτωμα».
Ο κ. Σκουτέλης σημείωσε ότι περί τα τέλη Ιουνίου, «όταν θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό 50 – 60%» στο τείχος ανοσίας θα βλέπουμε λίγους θανάτους από κορωνοϊό.
Το CDC για την μη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους
Στη συζήτηση που έχει «φουντώσει» τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με την μη χρήση μάσκας, αναφέρθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έβαλε «φωτιές» ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, είναι ανακοίνωση του CDC των ΗΠΑ εδώ και τρεις εβδομάδες, ότι μπορούν άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι να συναντηθούν και σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκα, δίχως κάποιος να διατρέχει κίνδυνο κάποιος εξ αυτών».
Συστάσεις για τήρηρη των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό
Βασικό μέλημα, κυβέρνησης και ειδικών είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα και επανάκαμψη της πανδημίας. Για αυτό και τονίζουν την ανάγκη οι πολίτες κατά τον εορτασμό του Πάσχα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Από όλες αυτές τις εκδηλώσεις τις ημέρες του Πάσχα θα υπάρχει διασπορά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότί το πόση θα είναι και πως θα αποτυπωθεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας από εμάς και πόση είναι η καθοδική πορεία που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Ελπίζω να μην έχουμε αναστροφή της πορείας» σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε έκκληση στους πολίτες να κάνουν self test πριν το τραπέζι του Πάσχα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις εκκλησίες και επεσήμανε πως υπάρχουν κατά περίπτωση ιερείς που προτρέπουν σε μη τήρηση των μέτρων πχ να μην φοράμε μάσκες στις εκκλησίες.
Επεσήμανε, στον Σκάι, πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και με την 2η δόση εμβολίου δηλαδή να αποκτηθεί πλήρως ανοσία και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής. Παράλληλα, δήλωσε πως το πότε αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έχουμε διαθέσιμα και πόσο θα επεκτείνεται το εμβολιαστικό σύστημα.
Αναφορικά με την δήλωση του κ. Σύψα πως τον Αύγουστο του 2022 θα τελειώσουμε με την πανδημία, ο κ. Εξαδάχτυλος υπογράμμισε πως ο κ. Σύψας είναι ειδικότερος και πολύ ρεαλιστικός σε αυτά που λέει και ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τις επισημάνσεις του με σεβασμό.
«Φως» στο τούνελ της πανδημίας
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σύψας, μιλώντας σε ημερίδα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι : «Τον Αύγουστο του 2022, όταν θα έχουμε τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, τότε ενδεχομένως θα καταστραφεί και ο ιός». Σύμφωνα με τον κ. Σύψα το μοναδικό όπλο προς την επιστροφή στην κανονικότητα είναι τα εμβόλια.
«Δεν θα έχουμε πισωγύρισμα»
Την άποψη ότι δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, εξέφρασε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Δεν νομίζω ότι θα δούμε «τέταρτο κύμα» κοροναϊού το επόμενο διάστημα κι αυτό διότι δείχνουν να τηρούνται τα μέτρα πχ. στο λιανεμπόριο που λειτουργεί με όρους «ιατρείου», λειτουργεί τρίτη εβδομάδα και δεν είδαμε αύξηση των κρουσμάτων, αντιθέτως έχουμε μείωση», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Πρόσθεσε δε, ότι «δεν θα έχουμε «πισωγύρισμα» με το άνοιγμα της εστίασης και άλλων κλάδων, για μια σειρά από λόγους: Ο ιός θα «πέσει» έτσι κι αλλιώς τώρα με την ζέστη, καθώς είναι «χειμωνιάτικος, ο δεύτερος λόγος είναι η πρόοδος του εμβολιασμού και ο τρίτος το κομμάτι των self test που γίνονται σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που μέχρι τώρα δεν υποβαλλόταν σε έλεγχο».
Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, έχουμε ήδη «χτίσει» ένα τείχος ανοσίας που φθάνει στο 30%-35%, καθώς έχουν ήδη γίνει πολλοί εμβολιασμοί και προγραμματίζονται εκατομμύρια άλλοι για τις επόμενες εβδομάδες.
«Κάποιος που έχει κάνει δύο διαδοχικά self test, πχ. σήμερα και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι ασφαλές να βρεθεί με άλλους ανθρώπους για το τραπέζι του Πάσχα», είπε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας και γενικότερα, σε σχέση και με το άνοιγμα του Τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες, ότι κάποιος με δύο αρνητικά self test θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να έχει εμβολιαστεί».
Παρόλα αυτά, προέβλεψε ότι «μέχρι τις 20-25 Μαΐου θα έχουν 400-500 νεκρούς από κοροναϊό κάθε εβδομάδα, αυτό έχει προεξοφληθεί από τα νούμερα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ».
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)