Χανιά: Ανοίγουν στόματα για το «γηροκομείο της φρίκης» – Ανατριχίλα από τις νέες καταγγελίες
Ανατριχίλα συνεχίζουν να προκαλούν οι καταγγελίες για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, όπου μέσα σε 15 μήνες πέθαναν 73 ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς - Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν λάβει 10 καταθέσεις από πρώην εργαζόμενους που δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης
Ανατριχίλα συνεχίζουν να προκαλούν οι καταγγελίες για τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, όπου μέσα σε 15 μήνες πέθαναν 73 ηλικιωμένοι, όλοι από ανακοπή καρδιάς.
Συγγενείς φιλοξενουμένων μιλούν για μια κατάσταση φρίκης στο γηροκομείο, κάνοντας λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς οι ηλικιωμένοι ήταν δεμένοι και υποσιτισμένοι, ενώ τους ξύριζαν τα μαλλιά.
Όσα περιγράφει η ανιψιά ενός ηλικιωμένου δεν τα χωρά ο ανθρώπινος νους. «Τους έβριζαν, τους χτυπούσαν στα χέρια και τους έδεναν στο κρεβάτι για ασήμαντο λόγο. Είχαν κάτι δίσκους που είχαν μια θέση για φαγητό που ούτε μωρό δεν χορταίνει. Θυμάμαι τις ηλικιωμένες όταν πήγαινα στα δωμάτια να μου ζητούν νερό. Μου έλεγαν ‘’πεινάω, σήκωσέ με, σκέπασέ με…’’.
Ο θείος της γυναίκας είχε μπει στον οίκο ευγηρίας το 2017, εκεί έμεινε για ένα χρόνο διάστημα διάστημα κατά το οποίο η υγεία του επιβαρύνθηκε. «Όταν τον πήγαμε στο γηροκομείο ήταν γύρω στα 100 κιλά και έγινε σκελετός. Εχασε τουλάχιστον 30 με 40 κιλά. Υποσιτίζονταν οι άνθρωποι. Ήθελε να φύγει. Μου έλεγε ‘’πάρε με από εδώ. Πάρε με να πάμε σπίτι».
Η ίδια γυναίκα, μιλώντας στο zarpanews.gr, πρόσθεσε: «Του πηγαίναμε φαγητό, γιατί εκεί ήταν κάτι δίσκοι με μερίδες που δεν φτάνουν ούτε για μικρό παιδί, με φρούτο μισό πορτοκάλι. Με μια φέτα ψωμί. Ξαφνικά άρχισαν να μου ζητούν χρήματα για να του δώσουν σίδηρο και αίμα. Όταν τους ρώτησα γιατί, μου είπαν ότι είχε πέσει ο αιματοκρίτης του. Τελικά τον πήραμε από εκεί μετά από περίπου ένα χρόνο, λόγω της κατάστασης. Και τα χρήματα που μας ζητούσαν, ενώ ξεκινήσαμε από 750 ευρώ, με τα φάρμακα μας ζητούσαν όλο και περισσότερα και ξεπεράσαμε το χιλιάρικο».
Κρεβάτι στο χώρο πλυντηρίων
Ακόμα, η καταγγέλλουσα υποστήριξε ότι στο υπόγειο υπήρχε τρόφιμος σε κρεβάτι στον χώρο πλυντηρίων.
«Εκεί δεν υπήρχε προσωπικό, λειτουργούσαν μόνο με κάμερες. Υπήρχε η κυρία που έπλενε τα ρούχα και στον χώρο των πλυντηρίων υπήρχε κρεβάτι στο οποίο κοίμιζαν τρόφιμο. Ο οποίος έμαθα ότι ήταν συγγενής γνωστού ηθοποιού. Δεν ξέρω γιατί τον κοίμιζαν εκεί στο πλυντήριο».
«Η μητέρα μου δεν μπορούσε να κοιμηθεί από τα ουρλιαχτά»
Συγκλονίζει και η μαρτυρία κόρης φιλοξενούμενης στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. «Μου παραπονέθηκε την πρώτη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια γιατί άκουγε ουρλιαχτά. Σιγά σιγά έβλεπα και μια ακαμψία στο λαιμό. Προφανώς με κάτι την ‘’ποτίζανε’’ μετά όπως κατάλαβα. Η μόνη της φοβία ήταν… ‘’πες τους να μην με ξυρίσουν γιατί όλες εδώ τις ξυρίζουν».
Η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας διαψεύδει τις καταγγελίες και όσα λέγονται είναι ανυπόστατα, όπως υποστηρίζει. «Κάνουμε ότι πρέπει όσον αφορά στους φιλοξενούμενους».
Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων ηλικιωμένων και δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και σε βάθος δεκαετίας και για παλαιότερους θανάτους.
Καταθέσεις από πρώην εργαζομένους
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί έχουν λάβει 10 καταθέσεις από πρώην εργαζόμενους που δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων, στον υποσιτισμό, στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων για να βρίσκονται σε καταστολή και στις κατακλίσεις που οδηγούσαν στον θάνατο.
Όπως αναφέρουν μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, δύο νοσηλευτές έπρεπε να φροντίζουν σε καθημερινή βάση 68 ηλικιωμένους ενώ τη νύχτα έμενε μόνο ένας νοσηλευτής. Τις επόμενες μέρες θα βγει το πόρισμα από τις ιστολογικές εξετάσεις ηλικιωμένης γυναίκας η εκταφή της οποία έγινε μετά από εντολή εισαγγελέα.
Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν.
«Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει». Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».
«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή» τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.
Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι. «Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».
«Τους έδεναν χειροπόδαρα»
Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα. «Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο».
Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων. «Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».
Σοκ προκαλεί η πρώην εργαζόμενη όταν περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι. «Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια.
«Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια».
Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι. «Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ».
Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά».
Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία. «Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’».
Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις