Γάλλοι σπηλαιολόγοι ξαναβλέπουν το φως έπειτα από πείραμα απομόνωσης 40 ημερών
Η ομάδα έχασε εντελώς την αίσθηση του χρόνου -κάποιοι νόμιζαν ότι είχαν περάσει μόνο 23 ημέρες
Φορώντας γυαλιά ηλίου για να προστατευτούν από το έντονο φως, 15 εθελοντές βγήκαν το Σάββατο από σπηλιά της νοτιοδυτικής Γαλλίας έχοντας περάσει 40 ημέρες και νύχτες χωρίς ρολόγια, κινητά και επαφές με τον έξω κόσμο.
Οκτώ άνδρες και επτά γυναίκες συμμετείχαν στο πείραμα απομόνωσης στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Deep Time, προϋπολογισμού 1,4 εκατ. δολαρίων, που έχει στόχο να διερευνήσει τις αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος σε συνθήκες απομόνωσης.
«Ήταν σαν να πατάς το κουμπί της παύσης» είπε η 33χρονη Μαρίνα Λανσόν λίγο μετά την ανάδυση της ομάδας από το σπήλαιο Λομπρίβ στα Πυρηναία.
Όπως είπε στο Associated Press, θα ήθελε να μείνει στη σπηλιά λίγες ακόμα ημέρες, αν και χάρηκε που ένιωσε τον άνεμο να τη φυσά και άκουσε ξανά τα πουλιά να τραγουδούν.
Après 40 jours dans une grotte, les 15 volontaires de «Deep Time» sont de retour à la surface
Cette expérience consistait à étudier nos capacités d’adaptation à la perte de repères spatio-temporels
Les images de leur sortie ce matin de la grotte de Lombrives en Ariège ⤵ pic.twitter.com/sfPqEHu78E
— BFMTV (@BFMTV) April 24, 2021
Για 40 ημέρες και 40 νύχτες, οι 15 εθελοντές έμεναν σε σκηνές βαθιά μέσα στο σπήλαιο, όπου το σκοτάδι ήταν απόλυτο, η θερμοκρασία παρέμενε σταθερή στους 10 βαθμούς και η υγρασία δεν έπεφτε ποτέ κάτω από το 100%. Η μόνη πηγή ενέργειας ήταν μια μικρή γεννήτρια που λειτουργούσε με πεντάλ.
Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σπήλαιο, οι εθελοντές δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο και μετρούσαν το πέρασμα των ημερών όχι με ρολόγια και ημερολόγια αλλά με βάση τους κύκλους ύπνου-εγρήγορσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομάδα σύντομα έχασε την αίσθηση του χρόνου. «Στο δικό μας μυαλό είχαμε μπει στη σπηλιά πριν από 30 ημέρες» δήλωσε ο Κριστιάν Κλοτ, επικεφαλής του πειράματος και μέλος της ομάδας.
Ένα άλλο μέλος της αποστολής εκτίμησε ότι είχαν περάσει μόνο 23 ημέρες στη σπηλιά, αντί για 40.
Ο Γιόχαν Φρανσουά, 37χρονος καθηγητής μαθηματικών, δήλωσε ότι ένιωθε ενίοτε την πιεστική ανάγκη να φύγει, πολέμησε όμως τις παρορμήσεις του τρέχοντας διαδρομές των 10 χιλιομέτρων μέσα στο σπήλαιο.
Οι Γάλλοι και Ελβετοί ερευνητές του προγράμματος Deep Time χρησιμοποιούσαν αισθητήρες για να παρακολουθούν τον ύπνο, τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των συμμετεχόντων.
Περιέργως, τα δύο τρίτα των εθελοντών δήλωσαν ότι θα ήθελαν να είχαν μείνει μερικές ημέρες ακόμα στο σπήλαιο προκειμένου να ολοκληρώσουν τα επιστημονικά πειράματα που ξεκίνησαν στη διάρκεια του πειράματος.
Κανείς πάντως δεν διαμαρτυρήθηκε που ξαναείδε το φως του ήλιου.
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών
- Παρί Σεν Ζερμέν – Τουλούζ 3-0: Πέμπτη σερί νίκη για τους πρωταθλητές (vid)