Από το Τατόι ξεκινά η υπογειοποίηση επικίνδυνων καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ
Στόχος είναι να περιοριστούν οι δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από καλώδια ηλεκτροδότησης αλλά και να προληφθούν ζημιές λόγω χιονόπτωσης ή άλλων καιρικών φαινομένων
Εντός του Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο έργο υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης. Αφορά την περιοχή του Τατοίου, την οποία επισκέφθηκαν τη Μ.Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, προκειμένου να επιβλέψουν τα έργα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, την τετραετία 2022-2025 θα υπογειοποιηθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου, κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι μελέτες για τις περιοχές στις οποίες θα δοθεί προτεραιότητα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι δασικές πυρκαγιές που προκαλούνται από καλώδια ηλεκτροδότησης αλλά και να προληφθούν ζημιές λόγω χιονόπτωσης ή άλλων καιρικών φαινομένων, όπως συνέβη με την πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια».
Οι εργασίες στο Τατόι, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, ξεκίνησαν στις 23 Απριλίου, σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Αφορούν στην κατασκευή υπόγειου δικτύου μήκους 4,3 χιλιομέτρων που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, επί της Λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών.
Το χρονοδιάγραμμα του έργου προβλέπει ότι οι εκσκαπτικές εργασίες στην περιοχή θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες αποξήλωσης του εναέριου δικτύου.
«Είναι ένα έργο το οποίο καταρχήν προστατεύει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου που έχει η Αττική από έναν κίνδυνο πυρκαγιάς. Και, βέβαια, βοηθάμε στο να μετατραπεί αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για την ελληνική οικονομία, τα ανάκτορα του Τατοΐου, σε μουσείο» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
«Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης, και βέβαια στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων, τα οποία φυσικά όλοι ζήσαμε με τη «Μήδεια» τι μπορεί να προκαλέσουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσουμε πόρους οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων» συνέχισε.
«Στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται σε ποσοστά 70% ή 80%» επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος
«Το 30% του πλάνου αφορά στην Αττική που υπέφερε το προηγούμενο διάστημα και ένα 28% θα γίνει στα νησιά, στον τουριστικό πυλώνα της χώρας. Για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιήσουμε τρία εργαλεία. Στις περιπτώσεις που μας επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο χρησιμοποιούμε ίδιους πόρους του ΔΕΔΔΗΕ, δευτερευόντως τις αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης τις οποίες ετοιμάσαμε και εγκρίθηκαν και το πλάνο συγχρηματοδότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα. Για την επιλογή των περιοχών έχει γίνει μελέτη που περιέχει 21 κριτήρια, με βάση τα οποία επιλέγονται εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία, όπως δασικές, περιοχές με μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα, οικονομική σημασία και ούτω καθεξής» πρόσθεσε.
- Ευρώπη: Οι περιφέρειες με τα περισσότερα… άδεια πορτοφόλια
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και την ισοπαλία της ΑΕΚ (pic)
- Καιρός – ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Όλα τα γκολ από τα παιχνίδια της Super League (vids)
- ΑΕΚ – Λεβαδειακός 1-1: Με σπρώξιμο στο 90+4′ η Ένωση
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους