Τσερνόμπιλ: Η Ουκρανία θέλει να το μετατρέψει σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς για να προσελκύσει τουρίστες
Στην επέτειο των 35 ετών από το καταστροφικό ατύχημα, η Ουκρανία έχει κινήσει διαδικασίες για υποβολή της σχετικής αίτησης στην UNESCO
Όταν ακούτε τη φράση «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» το πιθανότερο είναι ότι δεν σκέφτεστε τον τόπο μιας πυρηνικής καταστροφής. Όμως αυτόν τον χαρακτηρισμό διεκδικεί η Ουκρανία για το Τσερνόμπιλ. Ελπίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προσελκύσει πόρους και περισσότερους τουρίστες, η κυβέρνηση της χώρας έχει κινήσει μια διαδικασία που εντέλει θα της επιτρέψει να υποβάλλει αίτηση στο πολιτισμικό, επιστημονικό και εκπαιδευτικό σώμα του ΟΗΕ, για την προστασία της περιοχής.
Στις 26 Απριλίου, η πρώην σοβιετική δημοκρατία τιμά της 35η επέτειο από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986, όταν ένας αντιδραστήρας του εργοστασίου, που απείχε περίπου 108 χλμ. από το Κίεβο, την πρωτεύουσα του σημερινού κράτους, εξερράγη κατά τη διάρκεια ελέγχου ασφαλείας. Σύννεφα ραδιενέργειας εξαπλώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί εκτοπίστηκαν.
Τριάντα ένας εργαζόμενοι του εργοστασίου και πυροσβέστες σκοτώθηκαν αμέσως μετά την καταστροφή, κυρίως από οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας. Χιλιάδες ακόμη υπέκυψαν αργότερα σε ασθένειες που συνδέονται με τη ραδιενέργεια, όπως ο καρκίνος, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα το ακριβές σύνολο των νεκρών και των ανθρώπων που ανέπτυξαν προβλήματα υγείας εξαιτίας του συμβάντος παραμένει άγνωστο.
«Πιστεύουμε ότι η προσθήκη του Τσερνόμπιλ στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO είναι ένα πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα προκειμένου αυτό το απίστευτο μέρος να μετατραπεί σε έναν μοναδικό προορισμό ικανό να προκαλέσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ολεκσάντρ Τκατσένκο, υπουργός πολιτισμού της Ουκρανίας.
«Η σημασία της ζώνης του Τσερνόμπιλ ξεπερνά κατά πολύ τα ουκρανικά σύνορα. Δεν είναι μόνο ζήτημα μνήμης, αλλά και ιστορίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων», τόνισε.
Πριν υποβάλουν την αίτησή του προς τον ΟΗΕ, οι τοποθεσίες που διεκδικούν την προστασία της UNESCO θα πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στην εθνική λίστα πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον υπουργό.
Ο Τκατσένκο σημείωσε ότι το υπουργείο του αποφάσισε πρόσφατα να συμπεριλάβει σε αυτή τη λίστα ένα τεράστιο ραντάρ του στρατού που είχε χτιστεί κοντά στην πόλη του Τσερνόμπιλ στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Επιπλέον, γίνονται συζητήσεις για τη διεύρυνση της αίτησης προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτή ολόκληρη η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ, μεγέθους 30 χλμ.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής γύρω από το εγκαταλελειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο είναι καλυμμένο από άδεια κτίρια, χαμηλή βλάστηση και ερείπια. Όλα τα κτίρια της Πριπιάτ, μιας πόλης-φάντασμα που κάποτε στέγαζε τους 50.000 ανθρώπους που εργάζονταν κατά βάση στο εργοστάσιο, χρήζουν αποκατάστασης.
Ο Τκατσένκο τόνισε ότι ελπίζει πως το Τσερνόμπιλ, το οποίο αποτελούσε ήδη έναν δημοφιλή προορισμό για περιπετειώδεις τουρίστες πριν την πανδημία του κοροναϊού, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να προσελκύει ξανά επισκέπτες. Το 2019, η σειρά της ΗΒΟ, Chernobyl, οδήγησε σε περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών και της κοντινής πόλης Πριπιάτ, με 120.000 τουρίστες να επιλέγουν να εξερευνήσουν τον προορισμό.
Με πληροφορίες από Guardian
- Τζένιφερ Άνιστον: «Πρέπει να αγαπάμε το σώμα μας, είναι μαζί μας από την πρώτη μέρα που γεννιόμαστε»
- Ωρολογιακή βόμβα ο Κηφισός – Μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών, ανησυχία για τη στατικότητα της εθνικής οδού
- Ολυμπιακός: Εκτός έδρας δοκιμασία κόντρα στον Άρη
- Άγγελος Μπασινάς: «Διαψεύδω ότι έχω σχέση με τη Νικόλ Παναγιώτου»
- Ντέρμπι ουραγών με το ξεκίνημα του 2025 ανάμεσα σε Athens Kallithea και Λαμία
- Η δύναμη του όχι! Ντέμι Μουρ, Ζόε Σαλντάνα και Κέιτ Ουνίνσλετ συμφωνούν στους LA Times