Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεστ αγνότητας στα θύματα βιασμού σε ασιατικές χώρες – Κι όμως συμβαίνει

Τεστ αγνότητας στα θύματα βιασμού σε ασιατικές χώρες – Κι όμως συμβαίνει

Η πρακτική παραμένει διαδεδομένη στην Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα σύμφωνα με έκθεση

Οι φυσικές κολπικές εξετάσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται για να καθοριστεί εάν γυναίκες και κορίτσια έχουν βιαστεί στην Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Η πρακτική παραμένει διαδεδομένη και στις τρεις χώρες και ορισμένα δικαστήρια αναφέρονται στις εξετάσεις κατά τη λήψη των αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιστημονική βάση και απαγορεύεται στην Ινδία, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Η Divya Srinivasan, δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στο Δελχί ενώ συμμετείχε και στην έκθεση, από την οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Equality Now και Dignity Alliance International, χαρακτήρισε τις εν λόγω εξετάσεις ως «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Sumeera Shrestha, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Γυναίκες για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Νεπάλ, πρόσθεσε: Δεν έχει να κάνει μόνο με τον βιασμό, αλλά είναι σαν να δοκιμάζεται η παρθενιά των γυναικών».

Σύμφωνα με την ίδια οι εξετάσεις χρησιμοποιούνταν από τις Αρχές για να αποδειχθεί ότι τα θύματα ήταν «ανήθικες», κάτι που στο Νεπάλ σχετίζεται με ζητήματα «τιμής» και την πεποίθηση ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να είναι «αγνές».

Η δοκιμή περιλαμβάνει έναν ιατρό που εισάγει δύο δάχτυλα στον κόλπο του θύματος βιασμού σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει εάν ο υμένας έχει «σπάσει», καθώς και να ελέγξει τη χαλαρότητα στον κόλπο. 

Εάν ο υμένας είναι ακόμα άθικτος, οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται για να αποδείξουν ότι δεν υπήρξε βιασμός, αν και ο βιασμός δεν σπάει απαραίτητα τον υμένα.

Το Μπαγκλαντές, το Μπουτάν, οι Μαλδίβες, το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα επιτρέπουν τη χρήση αποδεικτικών στοιχείων που περιγράφουν λεπτομερώς το σεξουαλικό ιστορικό ενός επιζώντος βιασμού.

Η Srinivasan είπε ότι αυτό πρόκειται για υπόλειμμα από την εποχή των αποικιών. «Οι ποινικοί κώδικες στη Σρι Λάνκα και στο Μπαγκλαντές λένε συγκεκριμένα σε περιπτώσεις βιασμού ότι μπορεί να φέρει κανείς αποδείξεις ‘ανήθικου χαρακτήρα’ του παρελθόντος», είπε. «Ο βιασμός θεωρείται αδίκημα κατά της αγνότητας και της τιμής».

Η έκθεση, η οποία επικεντρώνεται στις εμπειρίες των γυναικών σε έξι χώρες της Νότιας Ασίας, αναφέρει ότι το κολπικό τεστ με δύο δάχτυλα ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που καθιστούσαν τη διαδικασία αναφοράς του βιασμού και επιδίωξης της δικαιοσύνης απίστευτα επαχθές.

Όπως σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, τα ποσοστά καταδίκης για βιασμό είναι εξαιρετικά χαμηλά σε ολόκληρη την περιοχή – στο Μπαγκλαντές το ποσοστό είναι 3%.

«Είναι πολύ απογοητευτικό», λέει η Srinivasan. «Το σύστημά μας αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που καθιστούν αδύνατη την ποινική δίωξη καθώς και πολλά άλλα προβλήματα στο σύστημα».

Οι επιζώντες αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στο σύστημα δικαιοσύνης – οι υποθέσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετά χρόνια – και οι αξιωματούχοι είναι ευάλωτοι σε δωροδοκία, αναφέρει η έκθεση. Οι περιπτώσεις αστυνομικών που αρνούνται να υποβάλουν καταγγελίες ή δεν διερεύνησαν ισχυρισμούς είναι ευρέως διαδεδομένοι στο Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα.

Στο Μπαγκλαντές, την Ινδία και το Νεπάλ, πάνω από το 60% των επιζώντων που συμμετείχαν στην έκθεση ανέφεραν ότι υπέστησαν πίεση για διευθέτηση ή συμβιβασμό στην υπόθεσή τους. Η έκθεση ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιζώντες δεν έλαβαν τότε την αποζημίωση που τους υποσχέθηκε από τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Οι επιζώντες σεξουαλικής βίας από κοινωνικά αποκλεισμένες κοινότητες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση στη δικαιοσύνη ως συνέπεια των φυλετικών, εθνικών ή θρησκευτικών προκαταλήψεων.

Η έκθεση παρουσίασε λύσεις στα πολλαπλά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιζώντες του βιασμού. Η Srinivasan ζήτησε από τους αστυνομικούς που δεν καταγράφουν υποθέσεις βιασμού να λογοδοτούν και να εκπαιδεύσουν όλους τους αξιωματούχους της δικαιοσύνης και τους επαγγελματίες υγείας. Οι δικαστές πρέπει να επιβάλουν απαγορεύσεις σε δοκιμές με δύο δάχτυλα, είπε.

«Σε χώρες όπου απαγορεύεται, εφαρμόστε την απαγόρευση και βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας το γνωρίζουν», είπε. «Λάβετε μέτρα εναντίον όσων εξακολουθούν να το εκτελούν και βεβαιωθείτε ότι τα δικαστήρια σταματούν να βασίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία της εξέτασης».

Must in

Ρεάλ Μαδρίτης – Σεβίλλη 4-2: Καταιγιστική η «Βασίλισσα» και -1 από την κορυφή

Η «Βασίλισσα» Ρεάλ νίκησε στο «Μπερναμπέου» τη Σεβίλλη με 4-2 και προσπέρασε την Μπαρτσελόνα, αφήνοντάς την τρίτη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο