Κυβέρνηση: «Επόμενη ημέρα» με το βλέμμα στην μεσαία τάξη και τις επενδύσεις
Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. Σε εφαρμογή το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Εστιάζει στις επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και στην στήριξη κυριως της μεσαίας τάξης και των ευπαθών ομάδων, ενώ θα συνεχιστεί η υλοποίηση μονιμων ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές
Σε τροχιά υλοποίησης του σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας βρίσκεται η κυβέρνηση όπου το μπαράζ ανακοινώσεων με κεντρικό θέμα το πακέτο ελαφρύνσεων και στηριξης της αγοράς σηματοδοτούν πως έχει αρχίσει ήδη να ξεδιπλώνεται το πλάνο για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, ενώ “τρέχει” η διαδικασία επανέναρξης κλάδων της οικονομίας από τον Μάιο. Κορυφή στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας το οποίο παρουσιάζει ο υπουργος Χρηστος Σταικουρας ενόψει και της αυριανής κατάθεσης στην Κομισιόν του εθνικου Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση βάζει ξανά στο τραπέζι την υλοποίηση της ατζέντας με την οποία κέρδισε τις εκλογές του 2019 και «πάγωσε» λόγω της υγειονομικής κρίσης. Εστιάζει στη στήριξη της μεσαίας τάξης και των ευπαθών ομάδων, ενώ θα συνεχιστεί, οπως αναφέρουν αρμοδιες πηγες, η υλοποίηση μονιμων ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές.
Οι ανακοινώσεις φοροελαφρύνσεων από τον πρωθυπουργό, την περασμένη εβδομάδα, σε αριθμούς σημαίνει ανάσα ύψους 2,7 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα.
Παρά την πανδημία συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος για να χαλαρώσει η θηλιά που επέβαλε στην μεσαία τάξη η προηγούμενη κυβέρνηση αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με αφορμή τις εξαγγελίες του πακέτου των φοροελαφρύνσεων, θυμίζοντας όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 στο πρακτορείο Reuters ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Τσίπρας. Σύμφωνα με στελέχη οι μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών θα συνεχιστούν και τονίζουν πως θα υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ειδικά απέναντι στη μεσαία τάξη.
Κεντρικός άξονας της κυβερνητικής στρατηγικής για την εποχή μετά την πανδημία αποτελεί η οικονομία, με τις φοροελαφρύνσεις να σκιαγραφούν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί το επόμενο διάστημα και τον τρόπο αποσωλήνωσης της οικονομίας από τα έκτακτα μέτρα στήριξης. Από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση το επόμενο περιγράφονται με τις λέξεις “λουκέτα” σε επιχειρήσεις, αύξηση ανεργίας, χρέη λόγω της πανδημίας, μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις, Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά να επιτευχθεί η δημοσιονομική ισορροπία σταδιακά.
Μεγάλη ικανοποίηση υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο από την αναβάθμιση – έκπληξη της οικονομίας από τον οίκο S&P. Η Ελλάδα μπαίνει πλέον στο δρόμο για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την οποία απέχει κατά δύο σκαλοπάτια, όταν η πιστοληπτική ικανότητα είχε κάνει βουτιά στην κατηγορία «σκουπίδια» από το 2010.
Η κίνηση έρχεται ως τονωτική ένεση τροφοδοτώντας με (πολιτικά) καύσιμα το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με τους αναλυτες να βλέπουν μεγάλη ώθηση της οικονομίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για πιστοποίηση και με αυτό τον τρόπο τη εμπιστοσύνης των επενδυτών και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η αναβάθμιση οφείλεται και στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών.
Επανεκκίνηση με στοχευμένα μέτρα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις
Από το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο γίνεται σαφές πως θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις- με στοχευμένα μέτρα- ώστε να σταθούν στα πόδια τους όσο διαρκεί η κρίση, ενώ η κυβέρνηση, παράλληλα, θα υλοποιεί το σχεδιασμό των μόνιμων ελαφρύνσεων και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων τη διετία 2020-2021 θα ανέλθουν στα 38 δισ. ευρώ (24 δισ. το 2020 και 14 δισ. το 2021), ενώ στο δρόμο είναι η εφαρμογή δράσεων ρευστότητας όπως η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, η οποία αναμένεται να διοχετεύσει 1 δισ. ευρώ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσει και το μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών (ύψους 500 εκατ. ευρώ), όπως και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τον κλάδο της εστίασης (330 εκατ. ευρώ), το οποίο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στις πληγείσες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού.
Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου:
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη του νομοσχεδίου για την απλούστευση του πλαισίου αδειοδότησης οικονομικών δραστηριοτήτων
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή Υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της διαφάνειας λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Εσωτερικών
-Εισήγηση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα
-Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023»
-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα σχετικά με τον διορισμό Β’ Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις