Τατάρ: Η «τδβκ» είναι ένα σημαντικό «τουρκικό κράτος» στην ανατολική Μεσόγειο
«Με την άφιξη του τουρκικού στρατού το 1974 διατηρήθηκε μέχρι σήμερα η ειρήνη στο νησί», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.
Στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να μετατρέψει την Κυπριακή Δημοκρατία σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, εξουδετερώνοντας τους Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, τονίζοντας ότι επειδή αυτά τα βλέπει και η Τουρκία, τώρα μετατρέψαμε την πολιτική μας σε πολιτική βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα.
Δεν θα είναι η ΕΕ
Για την ΕΕ, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι βρίσκεται υπό την επιρροή και καθοδήγηση Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων και δεν είναι δυνατόν στο τραπέζι στη Γενεύη να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη.
«Την άποψή μας αυτή τα Ηνωμένα Εθνη την έχουν αντικρίσει με σεβασμό, γι’ αυτό και η ΕΕ δεν θα είναι στο τραπέζι», σημείωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Αναντολού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι από το 1968 που διεξάγονται διαπραγματεύσεις και ειδικότερα μετά τη συμφωνία Μακαρίου – Ντενκτάς το 1977 για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε 8 σχέδια λύσης και η τουρκοκυπριακή πλευρά τα αποδέχθηκε όλα.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «ναι» στο σχέδιο Ανάν το 2004 και οι Ελληνοκύπριοι «όχι», υποστηρίζοντας ότι «το 2017 οι Τουρκοκύπριοι συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το τραπέζι ανατράπηκε με την αποχώρηση του ελληνοκύπριου ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη».
«Στο Κραν Μοντάνα δεν έμεινε πια ελπίδα για συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, από δω και μπρος πλέον πιθανότατα θα ακολουθηθεί μια νέα πορεία», δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Το όραμά του για δύο κράτη
Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι το όραμά του για δύο κράτη στην Κύπρο έχει αυτήν τη στιγμή την πλήρη στήριξη και της Τουρκίας και ευχαρίστησε τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και τον υπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Πλέον υπάρχει μια διαφορετική κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, η ‘τδβκ’ είναι ένα σημαντικό ‘τουρκικό κράτος’ στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι από δω και πέρα θα υποστηρίξουν ένα ξεχωριστό κρατικό μοντέλο στην Κύπρο και πως αυτό είναι το πιο φυσικό και σωστό.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι «με την άφιξη του τουρκικού στρατού το 1974 διατηρήθηκε μέχρι σήμερα η ειρήνη στο νησί» και πως «για να μην διαταραχθεί, θα πρέπει να διατηρηθεί αυτή η ισορροπία».
«Αυτή η ισορροπία είναι μια δίκαιη, μόνιμη και περιεκτική συμφωνία που βασίζεται σε δύο κράτη στην Κύπρο. Ο τρόπος μας είναι σωστός τρόπος. Πάμε στη Γενεύη με την πολιτική που αναπτύξαμε με τη στήριξη της Τουρκίας», υπογράμμισε.
Για τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι έχει επιληφθεί του κυπριακού προβλήματος και έχει καταβάλει πολλές προσπάθειες στη διαδικασία στο Κραν Μοντανά.
Το πρόβλημα του Γκουτέρες
Υποστήριξε ότι το πρόβλημα του Γκουτέρες είναι οι παράμετροι του ΟΗΕ που βασίζονται στη δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία.
«Γνωρίζει κι εκείνος ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό έδαφος έπειτα από το σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντάνα. Αναφέροντας στην επιστολή του που μας απέστειλε ‘αυτή τη φορά ελάτε με νέες ιδέες, μην γίνει το ίδιο’ ξέρει κι αυτός ότι πηγαίνουμε στη Γενεύη με διαφορετικές ιδέες», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, το καθήκον του Γκουτέρες είναι να φέρει τις δύο πλευρές σε κοινό έδαφος και να πετύχει συμφωνία με την ελεύθερη βούληση των δύο πλευρών, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά δεν θα υποχωρήσει ποτέ από τη θέση της.
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να μιλούν για το νησί ως να είναι ελληνικό νησί:
«Πιστεύω ότι οι πολίτες μας υποστηρίζουν γενικά τη φόρμουλα των δύο κρατών. Επειδή υπάρχει μεγάλη σύγχυση στο ζήτημα της ομοσπονδίας. Πάντα λένε στους ανθρώπους ότι η ομοσπονδία είναι καλύτερη λύση από την ισότητα.
«Να εξουδετερώσουν του Τουρκοκύπριους»
»Η αλήθεια είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι υπό την κυριαρχία και διοίκηση των Ελληνοκυπρίων, εξελισσόμενη εντός της ΕΕ θα μετατραπεί σε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Μέσα σε εκείνο το σχέδιο είναι να εξουδετερώσουν τους Τουρκοκύπριους και να γίνουν κυρίαρχοι και πάλι σε ολόκληρο το νησί.
»Εμείς ασφαλώς είμαστε στον σωστό δρόμο και, επειδή αυτά τα βλέπει και η Τουρκία, πλέον μετατρέψαμε την πολιτική μας σε πολιτική βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, τα δύο ανεξάρτητα κράτη πλάι πλάι και το κυρίαρχο κράτος ».
Για την ΕΕ, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν θα βρίσκεται στο τραπέζι της Γενεύης, σημειώνοντας ότι «για τους Τουρκοκύπριους η ΕΕ είναι τοποθετημένη».
Οπως είπε, έχουν συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ, μπορούν να κάνουν διμερείς συναντήσεις, αλλά στο τραπέζι της ΕΕ δεν θα βρίσκονται και πως έχουν αντιδράσει σε αυτό το θέμα.
Συνάντηση με Ερντογάν
«Εντός της ΕΕ είναι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή πλευρά. Επομένως η ΕΕ βρίσκεται υπό την επιρροή και καθοδήγησή τους. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν στο τραπέζι στη Γενεύη να είναι αντικειμενικοί και αμερόληπτοι. Την άποψή μας αυτή τα Ηνωμένα Εθνη την έχουν αντικρίσει με σεβασμό, γι’ αυτό και η ΕΕ δεν θα είναι στο τραπέζι», ανέφερε.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι σήμερα Δευτέρα θα έχει συνάντηση στην Αγκυρα με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ θα γίνουν διαπραγματεύσεις και μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Στις 27 Απριλίου, ως τουρκική πλευρά θα αναχωρήσουν για Γενεύη.
Πηγή: philenews/KΥΠΕ
- Αγία Παρασκευή: Νέα διάρρηξη με λεία–μαμούθ σε διαμέρισαμ
- Γροιλανδία: Ο πρωθυπουργός της χώρας εξέφρασε την επιδίωξη για ανεξαρτητοποίηση από την Δανία
- Η ελληνική διπλωματία το 2025: Το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι προκλήσεις της νέας εποχής
- Με πενταροδεκάρες θα αποζημιωθούν οι χρήστες που κρυφάκουγε το Siri της Apple
- Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσική επίθεση με drones, σύμφωνα με το Κίεβο
- Ήλιος, παραλία, μπικίνι: Η solo πρωτοχρονιάτικη εμφάνιση της Κάια Γκέρμπερ «φωνάζει» ότι είναι single