Γιασμίν Καν: «H συνταγή με την οποία αναπολώ τη Μυτιλήνη και σκέφτομαι τους πρόσφυγες»
Το τελευταίο βιβλίο της Γιασμίν Καν είναι μία συλλογή συνταγών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Την χαρακτηρίζουν με πολλές ιδιότητες. Η Γιασμίν Καν (Yasmin Khan), ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέας, παρουσιάστρια και μαγείρισσα μοιράζεται με πάθος τις μαγειρικές συνταγές που βρίσκει και τις ιστορίες των ανθρώπων που κρύβονται πίσω από αυτές.
Το τελευταίο της βιβλίο είναι μία συλλογή συνταγών από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.
Μάλιστα ταξίδεψε στις χώρες αυτές για να τις δοκιμάσει και να μοιραστεί με τους κατοίκους τις ιστορίες τους.
Μία από αυτές παρουσίασε στην Guardian.
Για την συγγραφέα, η συνταγή του κοτόπουλου με σιρόπι ροδιού στον φούρνο την πάει πίσω, τότε που ήταν στη Μυτιλήνη και αφηγείται την ιστορία των προσφύγων που συνάντησε, καθώς και τον αγώνα των ντόπιων κατοίκων να τους βοηθήσουν.
«Ήρθα στη Λέσβο για το νέο μου βιβλίο μαγειρικής», αναφέρει η συγγραφέας και συνεχίζει, «για να ζήσω από κοντά τι σημαίνει η έννοια των συνόρων και το διαβατήριο μιας χώρας, και πώς μεταβάλλεται η κουλτούρα της ανατολικής Μεσογείου στην ευρύτερη ιστορία της μετανάστευσης.
Ήταν ένα ταξίδι με χαρές αλλά και θλίψη. Δοκίμασα τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ντολμαδάκια ή σουβλάκι από ζουμερό κοτόπουλο. Επίσης μαγείρεψα και έφαγα με πρόσφυγες, δίνοντας παράλληλα παρηγοριά και δύναμη. Οι συνομιλίες αυτές πρόσφεραν μια χαρούμενη απόδραση εικόνων και γεύσεων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ.
Μιλήσαμε για το σουμάκ, το μπαχαρικό θησαυρός για την υγεία και τη μαγειρική, για το χαλέπι, ανταλλάξαμε συνταγές με αγαπημένα πιάτα και αναμνήσεις» λέει η Γιασμίν Καν, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Αναφέρεται στην αγαπημένη της συνταγή λέγοντας, «τα βράδια, πάντα έτρωγα κοτόπουλο στη σχάρα, μαριναρισμένο σε ζεστά μπαχαρικά και άρωμα σιρόπι ροδιού.
Όταν επέστρεψα στο Λονδίνο άλλαξα λίγο τη συνταγή. Όποτε την μαγειρεύω με οδηγεί πάντα στις όμορφες αλλά «βασανισμένες» ακτές της Λέσβου και μου θυμίζει ότι η γαστρονομική κουλτούρα της κάθε χώρας είναι σαν μια γλώσσα, που εξελίσσεται συνεχώς και αφηγείται την ιστορία της μετακίνησης των ανθρώπων.
Ευτυχώς το φαγητό είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που παίρνουμε μαζί μας ακόμα και στα «δύσκολα» ταξίδια!».
Στο δημοσίευμα, επίσης περιγράφονται οι ομορφιές του νησιού.
H Λέσβος είναι ένα καταπληκτικό, μέρος, με μεγάλες αμμώδεις παραλίες δίπλα σε κρυστάλλινα νερά, πυκνά δασώδη βουνά με ιαματικές πηγές, αλμυρούς βάλτους που φιλοξενούν φλαμίνγκο και άγρια πτηνά.
Καλλιεργούνται περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, και παράγει ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα, το ελαιόλαδο.
Επισημαίνει όμως ότι, η Λέσβος σηκώνει μεγάλο βάρος, τα τελευταία χρόνια. Η γειτνίαση με την Τουρκία έχει κάνει το νησί ως την «πρώτη στάση» για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φτάνουν με βάρκες μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις