«Φρένο» από την ΕΕ στα σενάρια για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια
Η Κομισιόν αναγκάστηκε να απαντήσει στο non paper που έχει προκαλέσει σάλο στις Βρυξέλλες και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποδεικνύοντας ότι το θέμα ήταν (και παραμένει) απολύτως υπαρκτό.
«Απολύτως αντίθετη» δηλώνει η ΕΕ στα σενάρια επαναχάραξης των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Η σχετική δήλωση, που έγινε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, ήταν αποτέλεσμα των σεναρίων που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα στις Βρυξέλλες – μαζί με ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο που κυριολεκτικά άναψε… φωτιές.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο έγγραφο, που έγινε καταρχήν γνωστό από τα ΜΜΕ της Σλοβενίας (της επόμενης χώρας που ασκεί την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ) και είναι σε γνώση του Reuters, φέρεται να προτείνει μια σειρά ριζικών αλλαγών ώστε να μπει ένα τέλος στις ανεπίλυτες διαφορές και διαμάχες.
Ανάμεσά τους είναι ο διαμοιρασμός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία, καθώς και η ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, εκτός ενός μικρού τμήματος που πιθανώς θα αποδοθεί στον έλεγχο του Βελιγραδίου. Το σενάριο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις – ειδικά στη Βοσνία – ενώ και το Βερολίνο έσπευσε να πάρει αποστάσεις.
Στον προθάλαμο, μέχρι νεωτέρας
Υπενθυμίζεται πως οι περισσότερες από τις χώρες οι οποίες προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας – Σερβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο και Βοσνία – καθώς και η Αλβανία παραμένουν εκτός της ΕΕ. Κι αυτό, εκτός των άλλων, αποτελεί… βούτυρο στο ψωμί άλλων δυνάμεων που επιδιώκουν να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή, όπως η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και η Τουρκία.
Πέρα δε από τις ενστάσεις που υπάρχουν στις τάξεις των «27» αναφορικά με την περαιτέρω διεύρυνση, οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τις πόρτες τους σε αυτές τις χώρες εάν δεν επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα. Κι αυτό διότι δεν θέλουν αυτά να αποτελέσουν ευρωπαϊκή διάσταση και να απειλήσουν με εμπλοκή σε μελλοντικές περιφερειακές συρράξεις.
Αυτός, επί της ουσίας είναι και ο λόγος που η Βόρεια Μακεδονία περιμένει ακόμη για να «επιβραβευθεί» για τη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας απέναντι στην Ελλάδα – μαζί, βεβαίως, με το βέτο που προβάλλει η Βουλγαρία.
Διπλωματικό παζάρι
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως παρατηρείται έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε αυτό το μέτωπο. Σήμερα, για του λόγου το αληθές, βρέθηκε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους αξιωματούχους. Στο επίκεντρο βρέθηκε, ανάμεσα στα άλλα, η υπόθεση του Κοσόβου, την ανεξαρτησία του οποίου δεν έχουν αναγνωρίσει, εκτός του Βελιγραδίου, μια σειρά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.
Το ίδιο θέμα θα κυριαρχήσει και κατά την επίσκεψη της ηγεσίας του Κοσόβου στην έδρα της ΕΕ, αυτή την εβδομάδα – μια διαδρομή που θα κάνει και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις