Κοροναϊός: «Ελευθερώνονται» οι νέοι 30 με 39 ετών – Ποιοι παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό
Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οι πολίτες 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση
Ανεβάζουν ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα, καθώς δίνεται πλέον η δυνατότητα σε όλο και περισσότερες ηλικιακές ομάδες να λάβουν το πολυπόθητο τρύπημα. Μάλιστα, αν τηρηθεί το υπάρχον σχέδιο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- στα τέλη Μαΐου μπορούμε να πλησιάσουμε τα 5.000.000 εμβολιασμένους.
Από το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οι πολίτες 30-39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.
Για τους πολίτες 30-39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στις 12μμ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα social media επικράτησαν στιγμές χαράς, με τους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να ανακοινώνουν με ενθουσιασμό ότι έκλεισαν το ραντεβού τους, με την πρώτη δόση να γίνεται ακόμα και τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε πως «τα ραντεβού είναι αρκετά», υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος που θα κλείσει αύριο ραντεβού, μπορεί να εμβολιαστεί ακόμα και την επόμενη μέρα».
Οι 40άρηδες
Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε το άνοιγμα της πλατφόρμας για εμβολιαστικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40-49.
Ειδικότερα:
- Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca.
- Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45-49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι για το εμβόλιο της AstraZeneca θα υπάρχει μια ευελιξία ανάμεσα στην 1η με την 2η δόση, που έχει διάρκεια 12 εβδομάδων.
«Αν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες και μετά τις 8 από την πρώτη δόση και συντρέχουν λόγοι, μπορεί να το κάνει», είπε, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει «μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50-54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55-59.
Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:
- Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
- Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
- Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
- Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
- Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
- Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
- Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
- Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%.
Εγκυμοσύνη
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30-39 ετών, στην οποία βρίσκονται γυναίκες «στην κατάλληλη -και στη χώρα μας- ηλικία αναπαραγωγής».
Είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.
Κατόπιν, τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99,9% ασφαλή στην κύηση και πως μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση.
«Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας» πρόσθεσε.
Πότε θα χτιστεί το τείχος της ανοσίας
Πλέον, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία.
«Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 55.000 – 60.000 εμβολιασμοί την ημέρα, το Μάιο θα αυξηθούν σε 80.000, θα μπορούμε να πραγματοποιούμε περίπου 2 εκατ. και παραπάνω, εμβολιασμούς το μήνα» είπε χθες (ΣΚΑΙ) ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, και πρόσθεσε: «αυτός ήταν ο στόχος εξ αρχής και θα τον ξεπεράσουμε γιατί πλέον διαθέτουμε πολύ περισσότερα εμβόλια. Όλες οι περιοχές της χώρας, όλοι οι πολίτες θα έχουν άνετη πρόσβαση».
Εξάλλου, «προχθές κλείσαμε ένα σημαντικό ορόσημο: είχαμε τα 2 εκατ. εμβολιασμούς πολιτών, άρα ένα ποσοστό 18-19% που έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Ως το τέλος Απριλίου θα έχουμε πιάσει σχεδόν το στόχο των 3 εκατ. εμβολιασμών, πρώτης και δεύτερης δόσης» δήλωσε καταθέτοντας το κυβερνητικό πλάνο για το από εδώ και στο εξής:
Τον Μάιο θα προσθέσουμε τουλάχιστον 2 εκατ. εμβολιασμούς, τον Ιούνιο ακόμη περισσότερους. ‘Αρα, ως το τέλος Ιουνίου η εκτίμησή μας είναι ότι ένα ποσοστό 40-50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας θα έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση». Ενώ, όπως διευκρίνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, με δεδομένο ότι ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας είναι κοντά στα 8,5 εκατ., άρα «μιλάμε για έναν αριθμό κοντά στα 4 – 4,5 εκατ. πολίτες που θα μπορούν να έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση ως το τέλος Ιουνίου».
Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο Α. Σκέρτσος, «το τείχος ανοσίας σε ό,τι αφορά τον ευάλωτο πληθυσμό (ηλικιωμένους, ανθρώπους άνω των 60 ετών, ευπαθείς ομάδες) θα έχει γίνει και θα έχουμε προχωρήσει ήδη πολύ πιο έντονα σε νεότερες ηλικίες. Ανοίγουμε αυτή την εβδομάδα στις ηλικίες 30 – 39 ετών και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και για τις ηλικίες 40 – 49 ετών».
Και, συμπερασματικώς, «ως το τέλος του καλοκαιριού θεωρούμε ότι το 70 – 80%, που είναι το αναγκαίο ποσοστό για να χτίσουμε την ανοσία, θα έχει επιτευχθεί με άνεση».
Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό. «Δεν είμαστε ούτε λιγότερο ούτε και περισσότερο όμως» αναγνώρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις