Κοροναϊός: Τελευταίες μέρες καραντίνας – Ο εμβολιασμός δείχνει να σταθεροποιεί την πανδημία
Πολλές φορές μία μικρή βλάβη μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη ζημιά και η σημερινή εξίσωση για την κατανόηση της εξέλιξης της πανδημίας εμφάνισε μία αρρυθμία που έκανε πολλούς να κρατήσουν την ανάσα τους.
Πολλές φορές μία μικρή βλάβη μπορεί να προκαλέσει μία μεγάλη ζημιά και η σημερινή εξίσωση για την κατανόηση της εξέλιξης της πανδημίας εμφάνισε μία αρρυθμία που έκανε πολλούς να κρατήσουν την ανάσα τους.
Ηταν οι 92 νεκροί που την Μεγάλη Δευτέρα έδιναν μάχη για τη ζωή τους διασωληνωμένοι εντός ή εκτός ΜΕΘ και ύστερα από 24 ώρες προστέθηκαν στη μαύρη λίστα θανάτου από τον ιό. Λίγα 24ωρα πέρασαν από τότε που έσπασε ακόμη ένα αριθμητικό φράγμα νεκρών, αυτό των 10.000 και δυστυχώς ο δρόμος πως το επόμενο ορόσημο δείχνει να καλύπτεται γοργά.
Η κατάσταση όμως έχει δρομολογηθεί και το καλοκαίρι κηρύχτηκε και επίσημα στην Ελλάδα. Το Πάσχα στις πόλεις είναι η τελευταία δοκιμασία αντοχής καθώς από την ερχόμενη Δευτέρα μία καινούργια πραγματικότητα θα υπάρχει στη χώρα, όπου σχεδόν τα πάντα θα είναι ανοικτά.
Οι μάσκες στα πρόσωπα των ανθρώπων θα θυμίζουν ότι ζούμε στην εποχή του αόρατου εχθρού. Την Μεγάλη Τρίτη καταγράφτηκε ο εφιαλτικός αριθμός των 92 θανάτων, τα κρούσματα ξεπέρασαν ακόμη μία φορά τις 3.000 (3.313) – λιγότερα από τις 5.000 ή 6.000 που πολλοί φοβούνταν λόγω των self test και των έξαλλων πάρτι στις πλατείες – και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν υποχώρησε κάτω από τους 800, (813), αντικατοπτρίζοντας το πόσο δύσκολη είναι κατάσταση στα νοσοκομεία για κάθε άνθρωπο που χρειάζεται νοσηλεία.
Το σύστημα Υγείας βάζει και βγάζει τον αναπνευστήρα όμως η αποσωλήνωση της κοινωνίας έχει αποφασιστεί καθώς η ανοσοποίηση του πληθυσμού «πιάνει στη στροφή» τις ευρηματικές μεταλλάξεις του ιού, με την πλέον ευπαθή ομάδα, τη χρονική στιγμή που διανύουμε, δηλαδή τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους, να κλείνουν με εντυπωσιακή προθυμία ραντεβού για εμβολιασμό.
Η επικυρίαρχη βρετανική μετάλλαξη στη χώρα μας, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ορισμένων περιοχών αλλά και η πρωτοεμφανιζόμενη ινδική παραλλαγή, που σκορπίζει τον τρόμο στην φερώνυμη χώρα προέλευσης της, θα συμβαδίσουν τις επόμενες εβδομάδες με έναν πληθυσμό που θα μένει λιγότερες ώρες στο σπίτι του αλλά θα είναι πολύ περισσότερο θαρραλέος πηγαίνοντας στη δουλειά του, κερδίζοντας ξανά τον μισθό του, ταξιδεύοντας, έχοντας εμβολιαστεί, ξέροντας να κρατά τις αποστάσεις ασφαλείας ως πεζός και όχι μόνο από τη θέση του οδηγού.
Πλέον τις επόμενες μέρες και δη από το Μεγάλο Σάββατο (1η Μαΐου) θα μπορούμε να μετακινούμαστε για όλες τις δραστηριότητες από δήμο σε δήμο, ενώ από τις 3 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα της εστίασης, θα καταργηθούν και τα SMS για τις μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, στις 10 Μαΐου ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Παράλληλα, εκείνη την εβδομάδα θα επανεξεταστεί η απελευθέρωση των αθλητικών δραστηριοτήτων και η λειτουργία των γυμναστηρίων που παραμένουν κλειστά.
Επίσης, στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει επίσημα η τουριστική περίοδος, απελευθερώνοντας και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Όσον αφορά στις υπόλοιπες δραστηριότητες του εμπορίου και φυσικά τον πολιτιστικό τομέα (κινηματογράφοι και θέατρα), οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.
Τα δεδομένα που συγκεντρώνουν οι επιστήμονες, πάντα με σχετικό περιθώριο λάθους εφόσον ο ιός είναι απρόβλεπτος, δείχνουν αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και των θανάτων, κατά τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτά λέει το σύνθετο προγνωστικό μοντέλο του European COVID-19 Forecast Hub για την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη.
Μολονότι τα προγνωστικά μοντέλα δίνουν αναπόφευκτα ένα εύρος τιμών για τη διασπορά του ιού το επόμενο διάστημα, ο σύνθετος δείκτης προβλέπει πως για το διάστημα μεταξύ 25 Απριλίου και 1η Μαΐου θα καταγραφούν 17.134 κρούσματα στη χώρα μας, μειωμένα κατά περισσότερα από 1.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω την εβδομάδα έως τις 8 Μαΐου, όταν προβλέπονται 16.220 κρούσματα.
Παραπλήσια είναι η εικόνα στο μέτωπο των θανάτων. Την περίοδο έως την 1η Μαΐου η σύνθετη πρόγνωση τοποθετεί τους θανάτους λόγω Covid στην Ελλάδα σε 533, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα καταγράφηκαν 553.
Καθώς όμως η ιατρική δεν είναι μαθηματικά, και το σοκ από τους 92 νεκρούς προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό, ο κυριότερος σύμμαχος αυτή τη στιγμή δεν είναι ο καιρός αλλά το εμβόλιο. Ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα, κανείς δεν άφησε τον χρόνο να πάει χαμένο.
Από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα για τους ανθρώπους 30 έως 39 ετών, ήδη κλείστηκαν τα πρώτα 60.000 ραντεβού. Από την Μεγάλη Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 40-44, ενώ τρεις μέρες μετά, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 45-49.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εκατομμύρια εμβολιασμοί, με την κυβέρνηση να στοχεύει στα 5 εκατομμύρια έως τα τέλη Μαΐου, οδηγώντας στην επιστροφή στην κανονικότητα και απομακρύνοντας ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας, με το οποίο πολλές χώρες έχουν βρεθεί ήδη αντιμέτωπες. Ειδικότερα, 2.025.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, που αντιστοιχεί στο 19,3% του πληθυσμού ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι 845.000 ποσοστό που αντιστοιχεί σε 8%.
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;
- Ολυμπιακός – Μαρούσι 106-94: Ο Πίτερς μοίρασε τα… δώρα στο ΣΕΦ