Κοροναϊός: Πώς αντιμετωπίζεται η ανοσμία που επιμένει μετά τη λοίμωξη
Τα κορτικοστεροειδή δεν δείχνουν να προσφέρουν σημαντικό όφελος. Τη λύση μπορεί όμως να δώσει η «οσφρητική εκπαίδευση».
- Αλκοόλ και ανήλικοι - «Στην Αθήνα κρυφά αποστακτήρια παράγουν μπόμπες ακόμη κι από κρεμμύδια»
- Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν έριχνε τις ίδιες ποσότητες βροχής με αυτές που έπεσαν στη Βαλένθια
- Ιράν: Ανησυχία για την τύχη της νεαρής φοιτήτριας που έβγαλε τα ρούχα της για να διαμαρτυρηθεί για την χιτζάμπ
- Γιατρός με καρκίνο του εγκεφάλου σε τελικό στάδιο δοκιμάζει δικό του φάρμακο: «Άξιζε τον κόπο»
Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, οι διαταραχές της όσφρησης που προκαλεί η Covid-19 επιμένουν για εβδομάδες μετά την ανάρρωση. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα;
Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα (αυτό που ονομάζουμε συνήθως «κορτιζόνη») συνταγογραφούνται συχνά για την αντιμετώπιση της ανοσμίας, στην πραγματικότητα όμως δεν προσφέρουν σημαντικό όφελος, καταλήγει διεθνής μελέτη που δημοσιεύεται στο International Forum of Allergy and Rhinology.
Αντί για κορτικοστεροειδή, οι συντάκτες της δημοσίευσης συνιστούν την «οσφρητική εκπαίδευση», μια θεραπευτική προσέγγιση στην οποία ο ασθενής καλείται να μυρίζει τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές οσμές την ημέρα για διάστημα αρκετών μηνών.
«Η τεράστια αύξηση των περιστατικών ανοσμίας λόγω της Covid-19 έχει δημιουργήσει πρωτοφανή ζήτηση για θεραπείες σε όλο τον κόσμο» λέει ο Καρλ Φίλποτ του Πανεπιστημίου του Ιστ Άνγλια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους που εμφανίσουν ανοσμία ως αποτέλεσμα της Covid-19 αναφέρουν ότι η αίσθηση της όσφρησης δεν επανέρχεται στο κανονικό οκτώ εβδομάδες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της λοίμωξης» αναφέρει.
«Τα κορτικοστεροειδή είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής. Οι γιατροί τα συνταγογραφούν συχνά για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως το άσθμα και τα εξετάζουν ως θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ανοσμίας λόγω Covid-19».
«Είναι όμως γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά συνοδεύονται από παρενέργειες όπως η κατακράτηση υγρών, η υπέρταση και διαταραχές της διάθεσης και της συμπεριφοράς».
Η μελέτη, μια μετα-ανάλυση προηγούμενων επιστημονικών δημοσιεύσεων για το θέμα, δεν εντόπισε ενδείξεις ότι τα κορτικοστεροειδή προσφέρουν σημαντικό όφελος που θα αντιστάθμισε τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής.
Σύμφωνα με τον δρ Φίλποτ, κορτικοστεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για να διαχωριστούν τα περιστατικά ανοσμίας λόγω Covoid-19 από περιστατικά ανοσμίας που οφείλονται σε άλλα αίτια όπως η χρόνια ιγμορίτιδα. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, ο ρόλος τους είναι περισσότερο διαγνωστικός παρά θεραπευτικός.
«Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν απώλεια της όσφρησης ως αποτέλεσμα της Covid-19 ανακτούν την αίσθηση της όσφρησης αυθόρμητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 90% των ασθενών την ανακτούν πλήρως εντός έξι μηνών».
«Γνωρίζουμε όμως ότι η εκπαίδευση όσφρησης μπορεί να βοηθά. Οι ασθενείς πρέπει να μυρίζουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές οσμές δύο φορές την ημέρα, κάθε μέρα, για διάστημα αρκετών μηνών».
Η προσέγγιση αυτή «έχει αναδειχθεί ως φθηνή, απλή και χωρίς παρενέργειες θεραπευτική επιλογή για διάφορες αιτίες ανοσμίας, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19» λέει ο δρ Φίλποτ.
Οι οσφρητικές ασκήσεις, εξηγεί ο ερευνητής, επιτρέπουν στον εγκέφαλο να αναδιοργανώνεται για να αντισταθμίζει βλάβες του οσφρητικού συστήματος, μια διαδικασία που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις