Ρομποτική απόχη για τη συλλογή διαστημικών σκουπιδιών εκτοξεύτηκε από την Κίνα
To σκάφος αναπτύχθηκε από την Origin Space, με έδρα το Σενζέν, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία της διαστημικής απόχης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη συλλογή μικρών αστεροειδών που περιέχουν μέταλλα.
Νεοσύστατη κινεζική εταιρεία που ελπίζει να ανοίξει στο μέλλον ορυχεία σε αστεροειδείς εκτόξευσε την Τρίτη ένα μικρό ρομπότ σχεδιασμένο να μαζεύει διαστημικά σκουπίδια με μια μεγάλη απόχη.
Ο δορυφόρος Neo-1, βάρους μόλις 30 κιλών, τέθηκε σε τροχιά μαζί με άλλους δορυφόρους από κινεζικό πύραυλο Long March 6, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Reuters.
To σκάφος αναπτύχθηκε από την Origin Space, με έδρα το Σενζέν, με την ελπίδα ότι η τεχνολογία της διαστημικής απόχης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη συλλογή μικρών αστεροειδών που περιέχουν μέταλλα.
Από την ίδρυση της πρώτης εταιρείας εξόρυξης αστεροειδών, Planetary Resources, το 2019, περισσότερες από δέκα εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν παρουσιάσει ανάλογα σχέδια, ανάμεσά τους η αμερικανική 3D Systems και η ιαπωνική Astroscale.
Η Astoscale έχει παρουσιάσει τη δική της πρόταση για την αντιμετώπιση της μάστιγας των διαστημικών σκουπιδιών, έναν μικρό δορυφόρο που χρησιμοποιεί μαγνήτες για να συλλάβει εξαρτήματα παλιών πυραύλων ή ανενεργούς δορυφόρους που παραμένουν σε τροχιά.
Το Neo-1 θα χρησιμοποιεί ένα μεγάλο δίχτυ για να συλλέγει αδέσποτα αντικείμενα. Στη συνέχεια θα ενεργοποιεί τον ηλεκτρικό κινητήρα του για να αυτοκαταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα μαζί με τα σκουπίδια.
Ο ιδρυτής της Origin Space Σου Μενγκ δήλωσε σε κινεζικά μέσα στις αρχές Απριλίου ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να ξεκινήσει τις εξορύξεις σε εμπορική κλίμακα γύρω στο 2045. Μέχρι τότε θα έχει εκτοξεύσει μια σειρά από διαστημικά τηλεσκόπια σχεδιασμένα να εντοπίζουν τους πιο υποσχόμενους αστεροειδείς.
Το Σάββατο, το πρακτορείο Xinhua ανέφερε ότι η Κίνα σχεδιάζει αποστολή για τη συλλογή δειγμάτων από αστεροειδή που περιφέρεται στη γειτονιά της Γης, και παράλληλα επιταχύνει την προσπάθεια για την ανάπτυξη συστήματος που θα προστατεύει τη Γη από ενδεχόμενες προσκρούσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις