Ινδία: Γιατί η κρίση του κοροναϊού συνιστά άμεσο πρόβλημα για όλο τον κόσμο
Χρειάζονται επειγόντως προμήθειες για να τεθεί υπό έλεγχο η ραγδαία εξάπλωση κρουσμάτων στη χώρα του 1.4 δισ. κατοίκων
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη εδώ – Έχει άλλη μορφή και δεν γίνεται μόνο στην Ουκρανία
- Μπέζος για τη βία κατά των γυναικών: Έχουν ευθύνη όλοι οι θεσμοί
Η καταστροφή που εκτυλίσσεται στην Ινδία δείχνει να είναι το χειρότερο σενάριο που πολλοί φοβόντουσαν για την πανδημία του κοροναϊού: μην μπορώντας να βρει επαρκείς κλίνες νοσοκομείου, πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα του 1.4 δισεκατομμυρίου κατοίκων βυθίζεται από το βάρος των μολύνσεων.
Από τη μία, πλούσιες χώρες της Δύσης δίνουν προτεραιότητα στα εμβόλια για τις δικές τους ανάγκες και από την άλλη η διασφάλιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για παγκόσμια ισότητα στον εμβολιασμό, με την Ινδία ανάμεσα να βρίσκεται σε υγειονομική κρίση και την πανδημία ανεξέλεγκτη.
Με τα παγκόσμια αποθέματα εμβολίων να θεωρείται απίθανο να αυξηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, αυτό που χρειάζεται τώρα είναι διεθνής συντονισμός και αναγνώριση πως, παρά τις καλές προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρωτοβουλία Covax για δίκαιο καταμερισμό των εμβολίων, η πανδημία ίσως χρειαστεί να ληφθούν πιο δύσκολες αποφάσεις που δεν θα είναι αρεστές.
Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με τον Guardian– πως ενδεχομένως οι χώρες να κληθούν να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους υγειονομικές κρίσεις προκειμένου να καταλάβουν ότι η πανδημία μπορεί ακόμη να επιδεινωθεί χωρίς παρεμβάσεις.
Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία του ιού αυξάνει το ρίσκο νέων, πιο επικίνδυνων μεταλλάξεων που θα θα παρατείνουν την πανδημία.
Η αλήθεια είναι πως το σκεπτικό του ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, και της κυβέρνησης που υποστήριξε τον Μάρτιο ότι η πανδημία «βρίσκεται στο τέλος της» ενώ η χώρα κυλούσε προς δεύτερο κύμα μολύνσεων, δεν διαφέρει πολύ από τα λάθη άλλων ηγετών, όπως του πρώην αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πίστευε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί, ή του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Η διαφορά με την Ινδία -μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη ιχνηλάτηση- είναι η μεγάλη πιθανότητα για τοπική και παγκόσμια ζημιά, σε κλίμακα που ίσως δεν έχουμε δει ακόμη στην πανδημία.
Τι γίνεται με τα εμβόλια
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο μεγαλύτερος παρασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, υποτίθεται πως θα προμήθευε δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax σε φτωχότερες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά τελικά κατέληξαν στην κάλυψη των αναγκών της Ινδίας.
Ως αποτέλεσμα, αυτό το μήνα η Ινδία έστειλε μόλις 1.2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό συγκριτικά με τα 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες.
Η Κίνα, η οποία προωθεί τη δική της εκδοχή «εμβολιαστικής διπλωματίας», έχει ήδη προσφερθεί να καλύψει το κενό. Ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι «η Κίνα είναι πρόθυμη να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και βοήθεια» στην Ινδία, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή, η βρετανική κυβέρνηση, όπως και η γερμανική, ανακοίνωσε ότι στέλνει στην Ινδία περισσότερες από 600 ιατρικές συσκευές -συμπεριλαμβανομένων συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων- για να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς μολύνσεις και θάνατοι αυξάνονται κατακόρυφα.
Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται άμεσα η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων, που επί του παρόντος καθυστερούν λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές των ΗΠΑ, και εργαλεία για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των ήδη υφιστάμενων μεταλλάξεων.
Σε ό,τι αφορά ειδικά στα εμβόλια, η χώρα είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις, καθώς αυξήθηκε κατακόρυφα η ζήτηση. Από την 1η Μαΐου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να αγοράζει τη μισή μηνιαία παραγωγή εμβολίων- περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις- για τους άνω των 45 ετών.
Όμως, οι πολιτείες και οι ιδιωτικοί φορείς θα πρέπει να προμηθευτούν δόσεις για νεότερους στις υψηλότερες τιμές που θέτουν οι παρασκευαστές. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η διάσπαση της κεντρικής εκστρατείας εμβολιασμού θα δώσει στις εταιρείες υπερβολικά μεγάλη εξουσία, όπως και ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεκινήσει ένας χαοτικός ανταγωνισμός και να οξυνθούν ανισότητες, καθώς πολλοί πολίτες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εμβόλια.
«Σε μια πανδημία τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό. Τα δημόσια αγαθά θα πρέπει να πληρώνονται με πόρους της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο» τόνισε ο Chandrakant Lahariya, ειδικός επί της δημόσιας υγείας στο Νέο Δελχί
Το Serum Institute, που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca, ανακοίνωσε ότι οι πολιτειακές κυβερνήσεις θα πληρώνουν 400 ρουπίες (5,35 δολάρια) και τα ιδιωτικά νοσοκομεία 600 ρουπίες, ενώ η κεντρική κυβέρνηση θα πληρώνει 150 ρουπίες για την κάθε δόση. Ακόμη, υποστήριξε ότι οι ανεβασμένες τιμές θα βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής. Η Bharat Biotech που παρασκευάζει ινδικό εμβόλιο θα χρεώνει 600 ρουπίες τις πολιτείες και 1.200 ρουπίες τους ιδιώτες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις