Κοροναϊός-Ινδία: Εφιαλτικές προβλέψεις ειδικών για μισό δισ. κρούσματα
Τρομακτικές προβλέψεις κάνουν οι ειδικοί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, εκφράζοντας φόβους ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι 30 φορές μεγαλύτερα από τα επίσημα 17,6 εκατομμύρια που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της πανδημίας
Τρομακτικές προβλέψεις κάνουν οι ειδικοί για την κατάσταση που επικρατεί στην Ινδία, εκφράζοντας φόβους ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι 30 φορές μεγαλύτερα από τα επίσημα 17,6 εκατομμύρια που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της πανδημίας.
Παρότι πολλές χώρες σπεύδουν να συνδράμουν την Ινδία και υπάρχει σχετική αύξηση των τεστ, ωστόσο, η αληθινή έκταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που παρουσιάζουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Μεγάλος αριθμός μη καταγεγραμμένων θανάτων
Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων προβλέπεται ότι θα διατηρήσει ανοδική πορεία μέχρι και τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με ειδικά μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι θάνατοι μπορεί να κορυφωθούν σε περισσότερους από 13.000 ημερησίως, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από τον τωρινό ημερήσιο απολογισμό, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.
Ο εθνικός δείκτης θετικότητας είναι περίπου 15%, ανεβαίνοντας μέχρι το 30% σε ορισμένες πόλεις (π.χ. Νέο Δελχί), δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η Δρ. Soumya Swaminathan, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί, λόγω των δυνατοτήτων στα τεστ. Μόνο αργότερα θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει τον ιό», προσέθεσε.
Η υποχρηματοδότηση που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας της Ινδίας σημαίνει ότι ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 86% των θανάτων καταγράφονται από επίσημους κυβερνητικούς φορείς, από τους οποίους μόλις το 22% καταγράφεται με κάποια επίσημη αιτία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σε θέματα κοινοτικής φαρμακευτικής, Δρ. Hemant Shewade.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ινδία πεθαίνει στο σπίτι ή σε άλλα μέρη, όχι στο νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως δεν υπάρχει παρόντας γιατρός για να αποδώσει αιτία στον θάνατο, ένα πρόβλημα που έχει χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να μην έχουν καθόλου διαθέσιμο χώρο για νέες εισαγωγές ασθενών. Μη έχοντας που να πάνε, οι ασθενείς με κορωνοϊό σε μεγάλο βαθμό πεθαίνουν στα σπίτια τους, σε ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, σε αίθουσες αναμονής ή έξω από γεμάτες κλινικές.
Ο αριθμός των μαζικών ταφών, αποτεφρώσεων και στοιβαγμάτων σορών έχουν εγείρει αμφιβολίες για τους κρατικούς απολογισμούς των θανάτων από κορωνοϊό σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Σπαρακτική κατάσταση»
Την Δευτέρα, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ινδία «περισσότερο κι από σπαρακτική», ανακοινώνοντας ότι ο Οργανισμός θα στείλει επειγόντως εφόδια στη χώρα, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την πανδημία.
«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπορεί, παρέχοντας κρίσιμο εξοπλισμό και εφόδια, όπως χιλιάδες φιάλες οξυγόνου, προκατασκευασμένα κινητά νοσοκομεία και εργαστηριακό εξοπλισμό», είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε συνέντευξη.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη «ινδική» παραλλαγή του νέου κοροναϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων στο χάος.
Στο Νέο Δελχί, οι διάδρομοι των νοσοκομείων είναι γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν, ματαίως, να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Ορισμένοι πεθαίνουν, προτού να φτάσουν καν στο νοσοκομείο.
- Ουκρανία: Νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 273 εκατ. ευρώ ανακοινώνει η Βρετανία
- Γαλλία: Θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη τον Ιανουάριο για την πολιτική «μετάβαση» στη Συρία
- ΗΠΑ: «Παράθυρο ευκαιρίας» για τον Τραμπ να διαπραγματευθεί με το Ιράν, βλέπει ο Μπλίνκεν
- Ισραήλ: «Κόκκινος συναγερμός» για επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο στο Τελ Αβίβ
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ εναντιώνεται στη συμφωνία για τα δημοσιονομικά και ο κίνδυνος shutdown βρίσκεται προ των πυλών
- Ρωσία: «Η δοκιμαστική εκτόξευση του Ορέσνικ ανάγκασε το Λονδίνο να κάνει πίσω»