Το «φωτεινό» προς αποφυγήν παράδειγμα της Ινδίας
Πώς η πολυπληθής χώρα μετατράπηκε σε επίγεια κόλαση
Αν σήμερα υπάρχει μια επίγεια κόλαση τότε αυτή είναι η Ινδία.
Από την έναρξη της πανδημίας, πολλές χώρες και πόλεις στον κόσμο είχαν, για κάποιο διάστημα, το θλιβερό προνόμιο να συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της ραγδαίας αύξησης νεκρών και νέων κρουσμάτων που εμφάνιζαν.
Αυτό όμως που συμβαίνει τις ημέρες αυτές στην Ινδία δεν έχει προηγούμενο.
Tα χθεσινά νέα κρούσματα κορωνοϊού άγγιξαν τις 363 χιλιάδες, ενώ μόνο χθες έχασαν τη ζωή τους από τον ιό αυτό 3.285 άνθρωποι.
«Τα κρεματόρια είναι γεμάτα από σορούς, είναι σαν να εξελίσσεται ένας πόλεμος. Φωτιές καίνε παντού. Σε πολλές περιοχές γίνονται μεγάλες αποτεφρώσεις, δέκα – δέκα, ταυτόχρονα, και τη νύχτα, σε συγκεκριμένες περιοχές, ο ουρανός λάμπει»
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον νέο διευθυντή του γραφείου των New York times στο Νέο Δελχί, Jeffrey Gettleman, ο οποίος ζει με την οικογένειά του στην ινδική πρωτεύουσα.
«Η αρρώστια και ο θάνατος βρίσκονται παντού», γράφει ο Gettleman προσθέτοντας
«Κάθομαι στο διαμέρισμά μου και περιμένω να κολλήσω. Έτσι νιώθεις αυτήν τη στιγμή στο Νέο Δελχί, με την χειρότερη επιδείνωση της κρίσης του κορωνοϊού παγκοσμίως να εξελίσσεται γύρω μας. Ο κορωνοϊός είναι εκεί έξω, εγώ είμαι μέσα και νιώθω ότι είναι απλώς θέμα χρόνου, προτού αρρωστήσω κι εγώ».
Το Νέο Δελχί είναι μια πόλη 20 εκατομμυρίων κατοίκων και ο δείκτης θετικότητας που καταγράφηκε σε αυτήν, λίγες ημέρες πριν, ήταν στο καταστροφικό 36%. Υπολογίζεται δηλαδή, ότι μόνο στο Νέο Δελχί περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν προσβληθεί από τον ιό.
Τα νοσοκομεία της χώρας αδυνατούν να περιθάλψουν νέα περιστατικά. Δεν έχουν ούτε το προσωπικό, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε το ιατροφαρμακευτικό υλικό για να ανταπεξέλθουν σε μιας τέτοιου μεγέθους έκρηξη της πανδημίας. Κόσμος πεθαίνει σε αυτοκίνητα και πεζοδρόμια έξω από τα νοσοκομεία περιμένοντας να νοσηλευτεί.
Την κατάσταση κάνει ακόμα δραματικότερη η μηδαμινή πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών. Λόγω του όγκου του πληθυσμού άλλα και άλλων παραγόντων. οι εμβολιασμοί 1ης δόσης, σύμφωνα με τους New York Times δεν ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού και οι εμβολιασμοί 2ης δόσης βρίσκονται στο απογοητευτικό 1.6%, παρά το γεγονός ότι δύο εμβόλια παράγονται εντός Ινδίας.
Για να έχουμε ένα οικείο μέτρο σύγκρισης, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί 1ης δόσης αντιστοιχούν περίπου στο 19% του πληθυσμού και οι σχεδόν 900 χιλιάδες εμβολιασμοί 2ης δόσης στο 8%.
Ο εφησυχασμός
Κι όμως η κατάσταση στην Ινδία, που τώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση κορωνοϊου που αντιμετώπισε ποτέ χώρα από την έναρξη της πανδημίας, δεν ήταν πάντα έτσι. Μάλιστα σε προηγούμενα κύματα εξάπλωσης του ιού, ήταν αυτή που έστελνε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, υλικά και εξοπλισμό, για να βοηθήσει άλλες χώρες που είχαν ανάγκη, ανάμεσα στις οποίες ήταν και οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ραγδαία αυτή επιδείνωση της πανδημίας στην Ινδία δεν οφείλεται μόνο στις μεταλλάξεις του ιού αλλά και στον εφησυχασμό.
Η μαρτυρία του Jeffrey Gettleman είναι ενδεικτική
«Η Ινδία τα πήγαινε καλά μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Τουλάχιστον επιφανειακά. (…) Έκανα ρεπορτάζ, έξω, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, οδηγώντας μέσα σε πόλεις στην Κεντρική Ινδία.
»Κανένας – και εννοώ κανένας, συμπεριλαμβανομένων των αστυνομικών, δεν φορούσε μάσκα. Ήταν σαν η χώρα να είπε στον εαυτό της, ενώ το δεύτερο κύμα υψωνόταν: Μην ανησυχείτε το έχουμε».
Το ελπιδοφόρο είναι ότι η διεθνής κοινότητα δεν φαίνεται να μένει άπραγη απέναντι στο δράμα του ινδικού λαού και έτσι συντονίζονται προσπάθειες αποστολής κάθε δυνατής βοήθειας.
Η Ινδία που εφησύχασε, που δεν πίστεψε στις μάσκες και δεν κατάφερε να εμβολιάσει εγκαίρως τους πολίτες της, μέσα σε λίγες εβδομάδες βρέθηκε από το «Μην ανησυχείτε το έχουμε» στο να καίει τους χιλιάδες νεκρούς της σε αυτοσχέδια αποτεφρωτήρια στους δρόμους.
Ο εφησυχασμός κρύβεται παντού, πόσο μάλλον εκεί που τα μέτρα αίρονται και οι προσπάθειες για επιστροφή στην κανονικότητα προχωρούν.
Κι επειδή κανένας λαός δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι είναι σοφότερος ή προσεκτικότερος από κάποιον άλλον, ο λόγος και ο τραγικός τρόπος που «φωτίζεται» αυτές τις νύχτες το Νέο Δελχί θα πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους μας.
Οι 200.000 έλληνες 30άρηδες που έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο, από την πρώτη κιόλας ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα, δείχνουν τον δρόμο.
- Πατήσια: Ερωτήματα για τον θάνατο ιδιωτικού υπαλλήλου – Είχε εντοπιστεί χωρίς τα ρούχα του
- ΟΟΣΑ: Με δεξιότητες 10χρονου ο ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ελλάδα
- Αρκάς: Η μπερδεμένη καλημέρα του Σαββάτου
- Φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Αναζητούνται τα κίνητρα του δράστη – Όλες οι εξελίξεις
- Μασκ: Ανησυχία σε Βρετανία και Γερμανία μετά τις παρεμβάσεις υπέρ ακροδεξιών κομμάτων
- Το Super Cup Γερμανίας θα φέρει το όνομα του Μπεκενμπάουερ από το 2025