Όχι στη σφαγή των γερόντων
Δεν αρκούν οι αποκαλύψεις για τα έκτροπα στο νομό Χανίων, εάν δεν ληφθεί εδώ και τώρα κρατική, νομοθετικώς κατοχυρωμένη και πρακτικώς αποτελεσματική μέριμνα ριζικής αλλαγής του καθεστώτος, για την περίθαλψη των ηλικιωμένων
- Με «κουστούμι» αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ανδρουλάκης - «Μεγαλύτερες ευθύνες, ίδιος δρόμος»
- Η Gen Z μετασχηματίζει την αγορά εργασίας - Το ελληνικό μοντέλο και πού «σκοντάφτει»
- Πέθανε ο άνθρωπος που απαγχόνισε τον εγκληματία ναζί Aντολφ Aϊχμαν
- Νέα ισραηλινή σφαγή σε καταφύγιο εκτοπισμένων σε σχολείο
Η κακομεταχείριση της Τρίτης Ηλικίας, είτε από άσπλαχνους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς, αλλά και από πλημμελώς λειτουργούσες κρατικές ή ιδιωτικές μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΟ), όλο αυτό το φαινόμενο τυραννίας και αφροντιστίας των ηλικιωμένων, αποτελεί μία ασυγχώρητη ντροπή και όνειδος και για το κράτος, αλλά και τους επιλήσμονες των υποχρεώσεών τους συγγενείς.
Αν το καλοσκεφθούμε, σε τελευταία ανάλυση, το κράτος οφείλει για ν’ αποσβέσει τις ευθύνες των άσπλαχνων συγγενών, ή για ν’ αναλάβει εξ ολοκλήρου τη φροντίδα των ηλικιωμένων, ελλείψει φιλάνθρωπων και εισοδηματικώς αυτοδύναμων συγγενών, σ’ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις η πολιτεία έχει τη δυνατότητα, με χρήματα του Δημοσίου να φροντίσει κατά τον ανθρωπινότερο τρόπο τα «ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά τέλη της ζωής» των παλαίμαχων.
Μια παρόμοια, μακράς διάρκειας πρωτοβουλία περίθαλψης των απροστάτευτων ηλικιωμένων, σε ελάχιστες περιπτώσεις η ελληνική πολιτεία το θέλησε ή το κατόρθωσε. Ακόμη και το ιστορικό ευαγές ίδρυμα του κρατικού Γηροκομείου Αθηνών γνώρισε περίοδο παρακμής και έλλειψης συμπόνοιας για τους παλαίμαχους της ζωής.
Δεν θα υπεισέλθω στις λεπτομέρειες, από τις φρικιαστικές καταγγελίες για την ιδιωτική μονάδα περίθαλψης ηλικιωμένων στα Χανιά, που δεν είναι η αιτία, αλλά η αφορμή της αποκάλυψης της διπλής αναλγησίας κράτους και ιδιωτών. Διότι τέτοιες «φωλιές του κούκου» δεν στερείται η Ελλάς… Και ας μη ζητούμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να του φορτώσουμε τις αμαρτίες όλων των «μωρών παρθένων» της υπόλοιπης ανέμελης χώρας της «φαιδράς πορτοκαλέας».
Προτάσεις για πρότυπο σύστημα μέριμνας για τους ηλικιωμένους
Όμως δεν αρκούν οι αποκαλύψεις για τα έκτροπα στο νομό Χανίων, εάν δεν ληφθεί εδώ και τώρα κρατική, νομοθετικώς κατοχυρωμένη και πρακτικώς αποτελεσματική μέριμνα ριζικής αλλαγής του καθεστώτος, για την περίθαλψη των ηλικιωμένων. Οι πιο τελεσφόρες προτάσεις, για ένα νέο χρονικώς αδιατάρακτο σύστημα μέριμνας για την τρίτη ηλικία, πρέπει να εξασφαλίζει:
1) Κρατικό σύστημα πρότυπης λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, που να περιλαμβάνει, εκτός από την άνετη και πολιτισμένη διαμονή: α) Αψόγως λειτουργούντα εστιατόρια σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής αλλά και δίαιτας για την τρίτη ηλικία, β) Πρόγραμμα δια βίου επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας, γ) Ένταξη του δυναμικού της τρίτης ηλικίας στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο, με εκδρομές και συμμετοχή με έξοδα του κράτους σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και δ) Διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των τροφίμων στις κρατικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων από νομική υπηρεσία του κρατικού συστήματος για τους ηλικιωμένους, για την αποφυγή εγκλημάτων εις βάρος της περιουσίας των τροφίμων των ΜΦ, ανάλογων προς τα καταμαρτυρούμενα για την ΜΦΗ των Χανίων Κρήτης.
2) Αυστηρό σύστημα ελέγχου της λειτουργίας των ιδιωτικών ΜΦΗ με τακτικούς, αλλά και απρόοπτους ελέγχους στις μονάδες αυτές. Επίσης με έλεγχο και διασφάλιση της περιουσιακής κατάστασης των τροφίμων στις μονάδες αυτής, από την κρατική νομική υπηρεσία, που ελέγχει και τις κρατικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
3) Σύνδεση των κρατικών και ιδιωτικών μονάδων περίθαλψης των ηλικιωμένων με κρατικό πρότυπο σύστημα φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των ηλικιωμένων.
Συνεργασία με τα ΚΑΠΗ
Οι ιδιωτικές και κρατικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται να τελούν σε άμεση σύνδεση και συνεργασία με τον πιο επιτυχημένο οργανισμό κοινωνικής φροντίδας των ηλικιωμένων, δηλαδή με τα περίπου 900 Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, δηλαδή τα ΚΑΠΗ που λειτουργούν ή υπολειτουργούν στην ελληνική επικράτεια.
Θυμίζουμε, για του λόγου το αληθές, ότι ο θεσμός των ΚΑΠΗ ιδρύθηκε από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το 1984, με υπουργό Υγείας και Πρόνοιας τον Γιώργο Γεννηματά. Τα ιδιόκτητα ή μισθωμένα κτίρια στα οποία στεγάζονται τα ΚΑΠΗ, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν κόσμημα σε κάθε κοινωνικό ιστό, αλλά και πρότυπο μίμησης, για όλες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις