ESRB: προειδοποιεί για τσουνάμι πτωχεύσεων μετά το πέρας των μέτρων στήριξης
Στοχευμένες πολιτικές για την ανακούφιση επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επιβιώσουν, αλλά δυσκολεύονται υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών τους ζητά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου
Για «τσουνάμι» επιχειρηματικών πτωχεύσεων σε όλη την Ευρώπη κάνει λόγο σε προειδοποίηση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB) μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις της περιοχής. Για το λόγο αυτό το κορυφαίο εποπτικό όργανο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ε.Ε. καλεί τις κυβερνήσεις να στραφούν σε πιο στοχευμένες πολιτικές για την ανακούφιση επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να επιβιώσουν, αλλά δυσκολεύονται υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών τους.
Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία στην αγορά τον περασμένο Μάρτιο, το κύμα των πτωχεύσεων ανεκόπη πέφτοντας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο της χρονιάς, χάρη στα γενναία προγράμματα στήριξης που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις, διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις στην αποπληρωμή των χρεών και των υποχρεώσεων τους. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα μέτρα αυτά οδεύουν σταδιακά προς την απόσυρση τους το χειρότερο σενάριο είναι πως τα λουκέτα που έχουν «παγώσει», θα προχωρήσουν πυροδοτώντας ένα υφεσιακό σοκ στις οικονομίες, αλλά και πυροδοτώντας και έτερα εταιρικά «κανόνια».
«Το σημερινό χαμηλό ποσοστό πτωχεύσεων φαντάζει στην περίπτωση αυτή σαν τη θάλασσα που υποχωρεί, πριν να έρθει το τσουνάμι» σχολιάζει το ESRB, μιλώντας για την ανάγκη πρόληψης, ώστε οι επιχειρήσεις να μην βγουν από την κρίση με ένα τεράστιο βάρος συσσωρευμένων χρεών που τελικά θα τις καταδικάσουν να αποτύχουν και να καταρρεύσουν. Τέτοια προληπτικά μέτρα έχουν να κάνουν με την αναδιάρθρωση των χρεών και την αλλαγή των διαδικασιών για τον έλεγχο και την αποκατάσταση της φερεγγυότητας των επιχειρήσεων
Σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο κάνει ένα σαφή διαχωρισμό, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που μπορούν να επιβιώσουν, άρα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζονται και τις λεγόμενες εταιρείες «ζόμπι», για τις οποίες η στήριξη πρέπει να τερματιστεί. Είναι κάτι, άλλωστε, στο οποίο έχουν αναφερθεί σε εκθέσεις τους και άλλα όργανα, όπως o SSM.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ESRB, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διασφάλισαν επιπλέον δανειοδοτήσεις συνολικού ύψους 435 δισ. ευρώ με κρατικές εγγυήσεις για να επιβιώσουν, από τα οποία περίπου τα 289 δισ. δολαρίων συνέχισαν να ισχύουν περίπου μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές κυβερνήσεις αναζητούν νέους τρόπους να διαχειριστούν τα αυξημένα εταιρικά χρέη.
Για παράδειγμα, η Γαλλία μελετά σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο περίπου 130 δισ. ευρώ δανείων που ελήφθησαν με κρατικές εγγυήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μετατραπούν σε επιδοτήσεις, στους κλάδους που εκτιμάται πως υπέστησαν τη μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία.
- Κτηματολόγιο: Μήνυση Κυρανάκη για απάτη – Προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν 45 ακίνητα σε Αγκίστρι, Ύδρα και Σπέτσες
- Κίνα: «Κάνεις υπερωρίες;» – Ρομπότ AI ανοίγει κουβέντα και πείθει άλλα δώδεκα να σταματήσουν τη δουλειά
- Τι είπε ο Ρογκαβόπουλος για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό: «Θα πάνε… μέχρι τέλους»
- «Κόκκαλο» με τον Γεράσιμο Γεννατά: Νέες παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο
- Άμεσα έργα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ζητάει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
- Οι ειδήσεις που πρέπει να ξέρεις από το in [Βίντεο]