Το ΕΣΥ εκπαιδεύεται στις ασθένειες και την τιμολόγησή τους
Εκτός από τη διεθνή κωδικοποίηση ασθενειών ICD – 10, στελέχη των νοσοκομείων εκπαιδεύονται και στην ελληνική ταξινόμηση των ιατρικών πράξεων, αλλά και στην κοστολόγησή τους, ενόψει καθιέρωσης νέων κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων (DRG). Η αρχή γίνεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων για την «Εφαρμογή του συστήματος DRG στην Ελλάδα» ολοκλήρωσε διαδικτυακά το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.
Στο πρόγραμμα μετείχαν 500 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό 91 Νοσοκομείων και 17 Ιδιωτικών Κλινικών, αριθμός που αποτελούσε ποσοστό πάνω από το 60% των προσκεκλημένων. Η κατάρτιση αφορούσε προγράμματα εκπαίδευσης στην Κλινική Κωδικοποίηση και στους Κανόνες Τιμολόγησης στο νέο σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών.
Από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 8 τριήμερες και διήμερες γενικές εκπαιδεύσεις, καθώς και 7 μονοήμερα προγράμματα, εστιασμένα σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.
Τιμολόγηση
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν 3 διήμερα προγράμματα για τους Κανόνες Τιμολόγησης σε βασικό και ανώτερο επίπεδο με τη συμμετοχή 61 στελεχών διοικητικού, λογιστηρίων και γραφείων κίνησης από 19 Νοσοκομεία του ΕΣΥ και 6 Ιδιωτικές Κλινικές.
Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες έχουν εκπαιδευτεί στις αρχές λειτουργίας του συστήματος DRG και στους κανόνες κλινικής κωδικοποίησης και τιμολόγησης, γενικούς και ειδικούς ανάλογα με την ειδικότητα. Έτσι, είναι σε θέση να προχωρήσουν στην ορθή κωδικοποίηση και τιμολόγηση νοσοκομειακών περιστατικών.
Οι εκπαιδεύσεις έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην εξάσκηση και χρήση των καταλόγων κωδικοποίησης ICD‐10‐GrM και Ελληνικής Ταξινόμησης Ιατρικών Πράξεων (ΕΤΙΠ), μέσω παραδειγμάτων καθημερινής κλινικής πρακτικής, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πλατφόρμα εκπαίδευσης του ΚΕΤΕΚΝΥ και το λογισμικό Grouper.
Οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης, καθώς και ερωτηματολόγια αξιολόγησης των προγραμμάτων και των εκπαιδευτών, ώστε η εκπαίδευση να βελτιώνεται συνεχώς.
Η υποστήριξη του ΚΕΤΕΚΝΥ θα είναι συνεχής στα στελέχη των νοσοκομείων μέσω της ειδικής πλατφόρμας συζήτησης (forum) που έχει αναπτυχθεί για την υποβολή ερωτήσεων και την παροχή των αντίστοιχων απαντήσεων.
Η πλήρης εφαρμογή του νέου Συστήματος Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (Συ.Κ.Ν.Υ) έχει ξεκινήσει ήδη, με πρώτο Νοσοκομείο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ενταχθούν τουλάχιστον άλλα δύο Νοσοκομεία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις