Σχέδιο Ανάκαμψης: Οι προτεραιότητες, η ικανοποίηση και τα πρώτα σχόλια από την Κομισιόν
Θετικές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις της Ε.Ε. για το ελληνικό σχέδιο – Ποια είναι τα επόμενα στάδια
«Λάβαμε το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χαίρομαι για την έμφαση σε καίριους τομείς όπως πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Μετά την αξιολόγηση η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέχρι 30,5 δισ. ευρώ μέσω του Next Generation EU».
Με αυτό το μήνυμα στα ελληνικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για ελληνικό σχέδιο.
Λάβαμε το 🇬🇷 Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Χαίρομαι για την έμφαση σε καίριους τομείς όπως πράσινη & ψηφιακή μετάβαση, απασχόληση, δεξιότητες, ιδιωτικές επενδύσεις & μεταρρυθμίσεις.
Μετά την αξιολόγηση η 🇬🇷 θα μπορέσει να λάβει μέχρι €30,5 δισ. μέσω του #NextGenerationEU
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 28, 2021
Στους πρώτους μαζί με τη Γερμανία
Η χώρα μας είναι δεύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία κατέθεσε το τελικό κείμενο.
«Η Επιτροπή έλαβε επίσημα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τη Γερμανία και την Ελλάδα. Τα σχέδια αυτά καθορίζουν τις μεταρρυθμίσεις και τα έργα δημόσιων επενδύσεων που σχεδιάζει να υλοποιήσει κάθε κράτος μέλος με τη στήριξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)» τονίζει σε επίσημη ανακοίνωση της η Κομισιόν.
Ο RRF είναι το κύριο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης Next Generation EU, του σχεδίου της ΕΕ για να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία COVID-19.
Μέσω αυτού θα διατεθούν έως και 672,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων (σε τιμές 2018). Το ποσό αυτό κατανέμεται σε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 312,5 δισ. ευρώ και 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.
Η παρουσίαση αυτών των σχεδίων είναι επακόλουθο εντατικού διαλόγου ανάμεσα στην Επιτροπή και τις εθνικές αρχές των εν λόγω κρατών μελών κατά τους τελευταίους μήνες.
Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας
Η Ελλάδα έχει ζητήσει στήριξη συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF, εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ για δάνεια, τονίζει η Κομισιόν.
Το ελληνικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από τέσσερις πυλώνες: έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν που αφορά την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική συνοχή, και έναν που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Το σχέδιο προτείνει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που αφορούν και τους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς.
Σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας
Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Γερμανίας περιλαμβάνει μέτρα συνολικού ύψους 27,9 δισ. ευρώ. Η μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για επιχορηγήσεις που διατίθεται για τη Γερμανία βάσει του κανονισμού ανέρχεται σε 25,6 δισ. ευρώ. Επειδή το εκτιμώμενο κόστος του γερμανικού σχεδίου είναι υψηλότερο από το ποσό που κατανέμεται στη Γερμανία, κάθε πρόσθετο ποσό θα καλυφθεί από τη Γερμανία.
Το γερμανικό σχέδιο διαρθρώνεται γύρω από έξι προτεραιότητες πολιτικής. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα που αφορούν τη δράση για το κλίμα και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση της οικονομίας, τις υποδομές και την εκπαίδευση, την κοινωνική συμμετοχή, την ενίσχυση ενός συστήματος υγείας ανθεκτικού σε καταστάσεις πανδημίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και τη μείωση των εμποδίων για τις επενδύσεις.
Τα έργα του σχεδίου καλύπτουν ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του RRF έως το 2026. Το σχέδιο προτείνει σχέδια και στους επτά ευρωπαϊκούς εμβληματικούς τομείς. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τρία σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) στους τομείς του υδρογόνου, των υποδομών και υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και της μικροηλεκτρονικής.
Επόμενα στάδια
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα σχέδια εντός του επόμενου διμήνου με βάση τα έντεκα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό και θα μετατρέψει το περιεχόμενό του σε νομικά δεσμευτικές πράξεις.
Η αξιολόγηση αυτή, μεταξύ άλλων, θα εξετάσει κατά πόσον τα σχέδια συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων ή σημαντικού υποσυνόλου των προκλήσεων που προσδιορίζονται στις σχετικές ειδικές ανά χώρα συστάσεις που εκδίδονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Θα αξιολογηθεί επίσης κατά πόσον τα σχέδια αφιερώνουν τουλάχιστον το 37 % των δαπανών σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τους κλιματικούς στόχους, και το 20 % στην ψηφιακή μετάβαση. Βάσει πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο θα έχει στη διάθεσή του, κατά κανόνα, τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής.
Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 13 % για κάθε κράτος μέλος. Αυτό εξαρτάται από την έναρξη ισχύος της απόφασης για τους ιδίους πόρους, η οποία πρέπει πρώτα να εγκριθεί από όλα τα κράτη μέλη.
Επένδυση στο αύριο
Την ίδια ώρα, την ισχυρή προστιθέμενη αξία που θα δώσουν στην χώρα τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάλογο που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών τους.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα, κάτι το οποίο θα πράξει και μέσα στο επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να εισρεύσουν γρήγορα στην χώρα τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Παραδίδοντας στην κα Σακελαροπούλου ένα στικάκι με το “Ελλάδα 2.0” ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. «Είχα δηλώσει ότι δεν πρέπει οι πόροι αυτοί να σπαταληθούν αλλά να τους επενδύσουμε για το αύριο της Ελλάδας και αυτό υπηρετεί το σχέδιο ανάκαμψης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακόμη, πρόσθεσε: «Σας έχω φέρει εδώ ένα στικάκι το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο του σχεδίου, είναι παραπάνω από 4.100 σελίδες, είναι μια πολύ σημαντική δουλειά η οποία έχει γίνει από Έλληνες για Έλληνες, ένα σχέδιο το οποίο έχει τη δυνατότητα να αναδιατάξει πλήρως το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να διαθέσει σημαντικούς πόρους στη ψηφιακή μετάβαση, στην προσπάθεια την οποία πρέπει να καταβάλλουμε για να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μία οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα, περιλαμβάνει όμως και πολύ σημαντικές δράσεις για ζητήματα κοινωνικής συνοχής, κατάρτισης, στήριξης της νεολαίας».
«Πρέπει να τους επενδύσουμε στο αύριο της Ελλάδος. Και θεωρώ ότι αυτόν τον κεντρικό σκοπό υπηρετεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.» σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις