Υγειονομικοί: Η μέρα που αφιερώθηκε σε εκείνους που κινδύνεψαν για να σώσουν ζωές
Αμέτρητοι είναι οι θάνατοι υγειονομικών σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουν τον ιό στα νοσοκομεία πολλές φορές τον μεταφέρουν σπίτια τους, στους δικούς τους ανθρώπους, βρίσκονται και οι ίδιοι στη θέση των ανθρώπων που λίγο καιρό πριν βοηθούσαν να ζήσουν.
- Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό - «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
Αμέτρητοι είναι οι θάνατοι υγειονομικών σε όλο τον κόσμο. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουν τον ιό στα νοσοκομεία πολλές φορές τον μεταφέρουν σπίτια τους, στους δικούς τους ανθρώπους, βρίσκονται και οι ίδιοι στη θέση των ανθρώπων που λίγο καιρό πριν βοηθούσαν να ζήσουν.
Εκατοντάδες υγειονομικοί νόσησαν και νοσούν στην Ελλάδα, πολλοί χάνουν τη μάχη. Πριν τρεις εβδομάδες πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.
Πριν λίγες μέρες πέθανε ο 65χρονος διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου, νικημένος από τον κοροναϊό. «Στη κορύφωση του δευτέρου κύματος της πανδημίας πριν τους εμβολιασμούς νόσησαν περί τους 4000 συνάδελφους στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 50 εισήχθησαν στην εντατική και 25 έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό. Τώρα στο τρίτο κύμα μετά τους εμβολιασμούς νόσησαν 600 συνάδελφοι εκ των οποίων περί το 10% εμβολιασμένοι», ανέφερε πριν λίγο καιρό η ΠΟΕΔΗΝ
Η σημερινή μέρα, «28η Απριλίου, για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία», είναι ημέρα μνήμης στα θύματα της Covid-19 που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και κινδύνεψαν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Και ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος.
Οπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ανακοίνωσε ότι 136 εκατ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής εργασίας βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο την ώρα που το 25% των θανάτων στον υγειονομικό τομέα εντοπίζεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Περισσότεροι από 1.000 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες έχουν πεθάνει αφού μολύνθηκαν με τον ιό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, μια ένωση με έδρα τη Γενεύη, ενώ τουλάχιστον 7.000 επαγγελματίες της υγείας έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και τη ΔΟΕ.
Τον Ιανουάριο η ΠΟΕΔΗΝ είχε υπολογίσει στους 5.000 τον αριθμό των υγειονομικών στη χώρα μας που νόσησαν με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 300 χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία, ενώ 26 από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Παρά τα σαφή δικαιώματα, η υγεία και η ασφάλεια απέχουν πολύ από την πραγματικότητα για όλους τους εργαζομένους. Για έναν στους τρεις εργαζόμενους στη Βουλγαρία, τη Σλοβακία και την Ισπανία και σχεδόν τους μισούς στην Τσεχία και την Ελλάδα που πρέπει να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (PPE) στην εργασία τους παρέχονται μόνο μερικές φορές ή καθόλου» σημειώνει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕΤUC) σε ανακοίνωσή της για την 28η Απριλίου.
«Με 1 στα 3 άτομα, που είτε εργάζονται από το σπίτι είτε βρίσκονται στον χώρο εργασίας, να λαμβάνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις, η Covid-19 δείχνει τη σημασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία για να επικρατήσει η ζωή έναντι του θανάτου» προσθέτει η ευρωπαϊκή οργάνωση. Και φυσικά δεν είναι μόνο οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής.
«Μεταξύ των 530.000 θανάτων από Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι που μολύνθηκαν στη δουλειά. Θρηνούμε την απώλειά τους και προσφέρουμε συλλυπητήρια και αλληλεγγύη στους αγαπημένους μας. Θυμόμαστε επίσης εκείνους που πέθαναν τον τελευταίο χρόνο από καρκίνο που σχετίζεται με την εργασία και άλλες ασθένειες και εργατικά ατυχήματα: μόνο στην Ευρώπη, περισσότεροι από 100.000» αναφέρει η ETUC.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις