Τα ριζίτικα και οι ρίμες του 1821: Ένας μελωδικός φόρος τιμής στον Κρητικό Αγώνα
Μια μουσική έκδοση για την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη από τον καταξιωμένο μουσικό Αντώνη Μαρτσάκη
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Μια πολυτελή μουσική έκδοση κυκλοφόρησαν οι εκόσεις «Εν πλω» με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Τον ψηφιακό αυτό δίσκο, όπως και το βιβλίο που τον συνοδεύει, έχει επιμεληθεί ο Κρητικός μουσικός Αντώνης Μαρτσάκης και είναι αφιερωμένος στην Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.
Σκοπός της έκδοσης είναι με “Ριζίτικα και Ρίμες” να ταξιδέψει κάθε ακροατής και κάθε ακροάτρια, με την μελωδία και τους στίχους των τραγουδιών, σε εκείνη την εποχή και να γνωρίσει τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν και δοξάστηκαν στον Κρητικό Αγώνα για την ελευθερία.
“Το κάθε τραγούδι με συγκίνησε για διαφορετικούς λόγους, θαύμασα τον κάθε ήρωα ξεχωριστά για την γενναιότητα του. Θαύμασα τη δύναμη αυτών που θυσιάστηκαν και κάηκαν ζωντανοί στα σπήλαια Μελιδωνίου και Μιλάτου, τις γυναίκες που αγωνίστηκαν με γενναιότητα ισάξια των ανδρών” (Από την εισαγωγή του Αντώνη Μαρτσάκη για την έκδοση)
“Είμαστε τυχεροί που ο διακεκριμένος καλλιτέχνης της Κρητικής μουσικής Αντώνης Μαρτσάκης, όπως οι αρχαίοι αοιδοί, ζωντανεύει ξανά με τη φωνή και τη μουσική και τους συνεργάτες του τα πολεμικά τραγούδια του 1821, δίδοντας την πραγματική διάσταση της δημοτικής ποίησης, που είναι λόγος για να γίνει τραγούδι, το οποίο αρκετές φορές συνοδεύεται και από μουσική.” (Απόσπασπα από τον πρόλογο του Κωνσταντίνου Φουρναράκη, Διδάκτορα Φιλολογίας και Αρχειονόμου στο Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης)
Λίγα λόγια τον Αντώνη Μαρτσάκη
O Aντώνης Μαρτσάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από τα Χαρχαλιανά Κισσάμου Χανίων Κρήτης. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, πήρε τα πρώτα ερεθίσματα πάνω στην παραδοσιακή κρητική μουσική, το χορό και το τραγούδι, από τον πατέρα του και τον παππού του. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Γιάννη, ξεκίνησαν πρώτα να χορεύουν και στη συνέχεια να παίζουν κρητικούς χορούς, σκοπούς και τραγούδια, στην Αθήνα αλλά και την Κρήτη.
Μαθήτευσε στο βιολί πλάι σε σημαντικούς παλαιότερους μουσικούς (Κωστής Παχάκης, Μιχάλης Κουνέλης, Κώστας Παπαδάκης ή «Ναύτης» κ.ά.), γνώρισε πολλούς από τους πρωτομάστορες της κρητικής μουσικής και συνεργάστηκε με πολλούς καταξιωμένους οργανοπαίχτες. Τα τελευταία 20 χρόνια σταθερός συνεργάτης του είναι ο Νίκος Μαρεντάκης στο λαγούτο. Εκτός από βιολί, παίζει μαντολίνο, ασκομαντούρα και λαγούτο. Αγαπημένα του τραγούδια είναι τα ριζίτικα και επιδιώκει συστηματικά την καταγραφή της κρητικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, όπως διασώζεται, ως καθημερινό βίωμα, από τους αυθεντικούς εκφραστές της, στα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης και της κρητικής διασποράς.
Από το 2005 ζει μόνιμα στην Κρήτη ασχολούμενος με την κρητική μουσική παράδοση, ως ερμηνευτής, συνθέτης και δάσκαλος. Σήμερα με έδρα το χωριό του Χαρχαλιανά παρουσιάζει την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης (με έμφαση στο παραδοσιακό κρητικό γλέντι), στο ίδιο το νησί, στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ΗΠΑ και Αυστραλία).
Έχει παρουσιάσει 7 προσωπικές δισκογραφικές δουλειές, ενώ έχει λάβει μέρος και σε διάφορες συλλογικές δισκογραφικές δουλειές, όπως στους τελευταίους δίσκους της Δόμνας Σαμίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις