Μπορέλ: Δύσκολες οι μελλοντικές σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για «δύσκολες στιγμές» με τη Ρωσία, οι αρχές της οποίας φαίνεται ότι επέλεξαν «σκόπιμα» να κλιμακώσουν την ένταση με τη Δύση, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
- Νεκρός 16χρονος από χιονοστιβάδα σε χιονοδρομικό κέντρο - Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προετοιμαστεί για «δύσκολες στιγμές» με τη Ρωσία, οι αρχές της οποίας φαίνεται ότι επέλεξαν «σκόπιμα» να κλιμακώσουν την ένταση με τη Δύση, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Μακρά και δύσκολη περίοδος
«Πιστεύω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια μακρά και δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μας με τη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να επιδεινώνονται και βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να συνεχιστεί αυτή η αρνητική τάση και να φτάσει σε ακόμη πιο επικίνδυνα επίπεδα επιδείνωσης», σχολίασε.
«Οι ρωσικές αρχές φαίνεται ότι έχουν επιλέξει σκόπιμα να αυξήσουν τις εντάσεις με τη Δύση», υποστήριξε.
Τρεις ανησυχίες
Για τον Μπορέλ, η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, η τύχη του αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι και η διπλωματική κρίση με την Τσεχία συνιστούν τρεις τομείς ανησυχίας. Καλώντας τη Ρωσία «να σταματήσει τις προκλήσεις της», σημείωσε ότι «προς το παρόν, δεν έχει επιδείξει την παραμικρή βούληση να βάλει τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, ούτε να αποδεχτεί την εδαφική ακεραιότητά της».
Δεν θα αποδεχτούμε εκφοβισμούς
«Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται, αλλά παρέμειναν για πολύ καιρό» στα ουκρανικά σύνορα, συνέχισε, κάνοντας λόγο για 100.000 στρατιώτες σε αυτές τις επιχειρήσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, στις ζώνες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες», τόνισε. «Δεν επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε την κλιμάκωση, εντούτοις δεν θα αποδεχτούμε εκφοβιστικές τακτικές και θα πρέπει να αντιδράσουμε, αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις», είπε.
«Πρέπει επομένως να υιοθετήσουμε ένα modus vivendi κατά το οποίο θα αποφεύγουμε τη μόνιμη σύγκρουση με έναν γείτονα που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να συμπεριφέρεται σαν να ήμασταν αντίπαλοι», κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις