Ινδία: «Έχασα το αγέννητο παιδί και τη γυναίκα μου την ίδια μέρα» – Στο έλεος της πανδημίας η χώρα
Κάθε 24ωρο «κλείνει» και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων· οι μολύνσεις ξεπερνούν πλέον τις 350.000 ημερησίως, οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι περισσότεροι από 3.000 μόλις σε μία ημέρα, και οι εικόνες από τις μαζικές καύσεις νεκρών συγκλονίζουν
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Οι διάδρομοι των νοσοκομείων της Ινδίας είναι ασφυκτικά γεμάτοι από κρεβάτια και φορεία με ασθενείς. Οικογένειες παρακαλούν μάταια να τους δώσουν λίγο οξυγόνο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώπους. Πολλοί πεθαίνουν προτού φθάσουν καν στο νοσοκομείο.
Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, η λεγόμενη ινδική μετάλλαξη του κοροναϊού βύθισε τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων στο απόλυτο χάος, σε μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση η οποία ενδέχεται να έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο.
Κάθε 24ωρο «κλείνει» και με νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων· οι μολύνσεις ξεπερνούν πλέον τις 350.000 ημερησίως, οι άνθρωποι που χάνουν τη ζωή τους είναι περισσότεροι από 3.000 μόλις σε μία ημέρα, και οι εικόνες από τις μαζικές καύσεις νεκρών συγκλονίζουν.
Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι τα κρούσματα μπορεί να είναι 30 φορές μεγαλύτερα από τα επίσημα 17,6 εκατομμύρια που έχουν ανακοινωθεί από την έναρξη της πανδημίας. Εφόσον η αναλογία αυτή επιβεβαιωθεί, ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να είναι ακόμη και μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι.
Ταυτόχρονα, ο πραγματικός αριθμός των θανάτων είναι πολύ υψηλότερος από τα διαθέσιμα στοιχεία. Το τελευταίο 24ωρο, τα θύματα -σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό- ξεπέρασαν το όριο των 200.000.
Για πρώτη φορά, οι θάνατοι ασθενών με την COVID-19 μέσα σε 24 ώρες ξεπέρασαν το επίπεδο των 3.000, ανήλθαν σε 3.293, με τον απολογισμό της πανδημίας μέχρι εδώ να φθάνει τις 201.187 νεκρούς.
Συγκλονιστικές ιστορίες
Η ολοένα σοβαρότερη κρίση πλήττει ιδίως την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, όπου ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες των ασφυκτικά γεμάτων με ασθενείς δομών υγείας.
Ένας άνδρας που έχασε τη σύζυγό του και το αγέννητο παιδί του λέει στο BBC ότι ένιωσε την καρδιά του να «σπάει».
«Έχασα το αγέννητο παιδί και τη γυναίκα μου την ίδια μέρα» λέει ο ίδιος, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Guardian, στο Δελχί χώροι στάθμευσης μετετράπησαν σε αυτοσχέδια κρεματόρια λόγω του υψηλού αριθμού θανάτων.
«Οι άνθρωποι απλά πεθαίνουν, πεθαίνουν και πεθαίνουν» δήλωσε ο υπεύθυνος ενός κρεματορίου, Τζιτέντερ Σινγκ Σαντί.
«Εάν έχουμε περισσότερες σορούς, τότε θα γίνουν αποτεφρώσεις στον δρόμο. Δεν υπάρχει πλέον χώρος εδώ» είπε, προσθέτοντας: «Δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ ότι θα δούμε τόσο φρικτές εικόνες».
Μεγάλος αριθμός μη καταγεγραμμένων θανάτων
Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων προβλέπεται ότι θα διατηρήσει ανοδική πορεία μέχρι και τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με ειδικά μοντέλα πρόβλεψης που χρησιμοποιούν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Οι θάνατοι μπορεί να κορυφωθούν σε περισσότερους από 13.000 ημερησίως, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότεροι από τον τωρινό ημερήσιο απολογισμό, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις.
Ο εθνικός δείκτης θετικότητας είναι περίπου 15%, ανεβαίνοντας μέχρι το 30% σε ορισμένες πόλεις (π.χ. Νέο Δελχί), δήλωσε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα η Δρ. Soumya Swaminathan, επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Αυτό σημαίνει ότι εκεί έξω υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό και δεν έχουν εντοπιστεί, λόγω των δυνατοτήτων στα τεστ… μόνο αργότερα θα μπορέσουμε να μάθουμε πόσοι ήταν οι άνθρωποι που είχαν κολλήσει τον ιό», προσέθεσε.
Η υποχρηματοδότηση που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τομέας υγείας σημαίνει ότι ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, μόνο το 86% των θανάτων καταγράφονται από επίσημους κυβερνητικούς φορείς, από τους οποίους μόλις το 22% καταγράφεται με κάποια επίσημη αιτία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σε θέματα κοινοτικής φαρμακευτικής, Δρ. Hemant Shewade.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ινδία πεθαίνει στο σπίτι ή σε άλλα μέρη, όχι στο νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως δεν υπάρχει παρόντας γιατρός για να αποδώσει αιτία στον θάνατο, ένα πρόβλημα που έχει χειροτερέψει κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τα νοσοκομεία να μην έχουν καθόλου διαθέσιμο χώρο για νέες εισαγωγές ασθενών. Μη έχοντας που να πάνε, οι ασθενείς με κοροναϊό σε μεγάλο βαθμό πεθαίνουν στα σπίτια τους, σε ακινητοποιημένα ασθενοφόρα, σε αίθουσες αναμονής ή έξω από γεμάτες κλινικές…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις