Κοινό μέτωπο για τη φορολογία των πολυεθνικών με συντελεστή τουλάχιστον 21% φαίνεται ότι είναι έτοιμα να δημιουργήσουν το Βερολίνο και το Παρίσι σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον. Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν ανοικτά την επιθυμία τους να στηρίξουν την πρόταση των ΗΠΑ για την επιβολή μιας τέτοιας φορολογίας, σύμφωνα με κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ και ο ομόλογός του από τη Γερμανία Ολαφ Σολτς είχαν χθες συνομιλίες για την κατανομή των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης κατά της πανδημίας και την απόφαση να αναληφθεί από την ΕΕ χρέος 750 δισ. ευρώ ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Οι δύο υπουργοί μιλώντας από κοινού ανέφεραν ανοιχτά ότι θα συμφωνούσαν για την επιβολή ελάχιστης φορολογίας 21% σε επιχειρήσεις. «Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν προτείνει φόρο 21% και υπάρχει συναίνεση, αυτό θα ήταν αποδεκτό από εμάς», ανέφερε ο Λε Μερ. «Είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε σε ένα ποσοστό – το πού θα διαμορφωθεί αυτό ακριβώς θα το αποφασίσουν οι συνομιλίες μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες», είπε ο Σολτς προσθέτοντας πως «προσωπικά δεν έχω τίποτε ενάντια στην πρόταση των ΗΠΑ».

«Μπορούμε να φτάσουμε σε ιστορική συμφωνία ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Η αλλαγή στάσης από τους Αμερικανούς αποτελεί εξαιρετικά νέα», σχολίασε ο Λε Μερ. «Εχουμε πολλές ελπίδες για συμφωνία αυτό το καλοκαίρι. Αυτό θα αλλάξει τον κόσμο επειδή ο ανταγωνισμός στα φορολογικά είναι κακός για όλους», σημείωσε ο Σολτς.

Μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, στα πλαίσια των μεγάλων μεταρρυθμίσεων σε θέματα φορολογίας που θέλει να προχωρήσει, έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής από μεγάλες εταιρείες. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει κάνει λόγο για επιβολή ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 21% για πολυεθνικές. Επίσης η Ουάσιγκτον ζητά να υιοθετηθεί σύστημα με βάση το οποίο οι περίπου 100 μεγαλύτερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πληρώνουν περισσότερους φόρους στις ίδιες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται και πωλούν υπηρεσίες.

Σήμερα πολλές πολυεθνικές, κυρίως τεχνολογικοί κολοσσοί αλλά και άλλες, επιλέγουν να μεταφέρουν λογιστικά τα έσοδα και τα κέρδη τους σε άλλες χώρες όπου έχουν κάνει διμερείς συμφωνίες για πιο χαμηλούς συντελεστές φορολογίας. Αυτό είναι νόμιμο σύμφωνα με τα ισχύοντα συστήματα, αλλά οι εταιρείες αυτές καταλήγουν να πληρώνουν φόρους ψίχουλα εις βάρος όλων, πλην των μετόχων και των χωρών που τις «φιλοξενούν» φορολογικά.

Οι σχετικές συζητήσεις γίνονται και μέσω του ΟΟΣΑ. Ακόμη και χώρες όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο από την Ευρώπη έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υπάρξει μεταρρύθμιση στο παγκόσμιο σύστημα φορολογίας. Η θέσπιση όμως συγκεκριμένου ποσοστού, ιδιαίτερα ποσοστού της τάξης του 21% που είναι πολύ υψηλότερο από αυτό στο οποίο υπόκεινται πολυεθνικές σήμερα, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και συγκρούσεις.

Η Γαλλία έχει εκφράσει επίσης στο παρελθόν ανησυχία για το εάν οι προσπάθειες να πληρώνουν φόρους οι μεγάλες εταιρείες στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται στην πραγματικότητα και όχι σε εκείνες όπου μεταφέρουν λογιστικά τα κέρδη τους, θα αφορούν κι όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Η «Die Zeit» ρώτησε συγκεκριμένα τους δύο υπουργούς Οικονομικών για το εάν έχουν μιλήσει σχετικά με τους ομολόγους τους της Ιρλανδίας, της Μάλτας και του Λουξεμβούργου για το θέμα, καθώς αυτές είναι οι χώρες που προσφέρουν σήμερα χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας σε πολυεθνικές. Ο Σολτς περιορίστηκε να απαντήσει ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα συνεχίζονται και ότι το ποσοστό του φόρου αποτελεί βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων αυτών.