Δημόσιο: Κατάργηση εξαιρέσεων στην κινητικότητα
284 διατάξεις εξαιρέσεων βρίσκονται σήμερα εν ισχύι και πρόθεση είναι να περιοριστούν στις μισές και συγκεκριμένα στις 145, αφού οι 139 θα «απελευθερωθούν»
- Έκλεψαν το… ΑΤ Ομόνοιας – Έκαναν φτερά κατασχεμένα οχήματα
- Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν αυτοκίνητο, επιτέθηκαν σε σπίτι στη Δυτική Όχθη
- Νέα Ιωνία: Ξεσπά ο πατέρας του 12χρονου που τον έκλεισαν σε φρεάτιο – «Αν δεν είχε σκύψει θα είχε θρυμματιστεί»
- Καυστικό sms της Μελόνι: «Είμαι άρρωστη αλλά δουλεύω γιατί δεν έχω συνδικαλιστικά δικαιώματα»
Δραστικό περιορισμό των περιπτώσεων των δημόσιων υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας προβλέπει σχέδιο νόμου που προωθεί άμεσα (ακόμα και εντός Μαΐου) το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, για τη διόρθωση μιας στρέβλωσης που είχε προκληθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Συνολικά 284 διατάξεις εξαιρέσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν θεσπιστεί τη συγκεκριμένη περίοδο, βρίσκονται σήμερα εν ισχύι, ενώ πρόθεση του αρμόδιου υπουργείου είναι να περιοριστούν στις μισές και συγκεκριμένα στις 145, αφού οι 139 θα «απελευθερωθούν».
Οπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά την παρουσίαση του σχετικού νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο, στόχος είναι να αντιμετωπιστούν ο κατακερματισμός του θεσμικού πλαισίου, η απουσία κριτηρίων για την αξιολόγηση των αναγκών σε προσωπικό των υπηρεσιών, η έλλειψη εγγυήσεων διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις διαδικασίες επιλογής για τις θέσεις που καλύπτονται, η ύπαρξη πλήθους ειδικών διατάξεων που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αδιαφάνειας, καθώς και οι χρονοβόρες διαδικασίες και η αδικαιολόγητη γραφειοκρατική επιβάρυνση.
Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας νομοθετήθηκε με τον νόμο 4440/2016, ενώ το 2020 τροποποιήθηκε στοχευμένα, ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που προέκυψαν από την εφαρμογή του. Σε βάθος τετραετίας από την υιοθέτησή του παρατηρήθηκε σωρεία διατάξεων που εισήγαγαν εξαιρέσεις από το Ενιαίο Σύστημα, διακυβεύοντας τον κεντρικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Αλλωστε, η κυβέρνηση θεωρεί πως το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας είναι ένα απαραίτητο συμπληρωματικό εργαλείο για τον καλύτερο προγραμματισμό των προσλήψεων. Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια σύνδεσης των διαδικασιών προσλήψεων και της Κινητικότητας σε ετήσια βάση.
Οι προθεσμίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 284 περιπτώσεις εξαιρέσεων που υφίστανται σήμερα οι 35 εξ αυτών έχουν νομοθετηθεί με διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα, των οποίων οι προθεσμίες έχουν παρέλθει χρονικά, άρα αφορούν ανάγκες που δεν ισχύον πλέον. Αντίστοιχα, οι 19 θεωρείται ότι εξαρχής δεν συνιστούσαν παρέκκλιση, ενώ προτείνεται να καταργηθούν και άλλες 85. Μεταξύ των κατά παρέκκλιση διατάξεων που προτείνεται να καταργηθούν περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν την ταχεία στελέχωση νέων φορέων, εφόσον όμως έχει επιτελεστεί εύλογα ο σκοπός για τον οποίο είχαν θεσπιστεί, αλλά και εξαιρέσεις από το Σύστημα που φαίνεται πως είχαν νομοθετηθεί χωρίς να δικαιολογούνται από κάποιον σοβαρό λόγο. Αντιθέτως, αναμένεται να διατηρηθούν, μεταξύ άλλων, εξαιρέσεις που αφορούν στελέχωση υπηρεσιών του εξωτερικού ή οργάνων ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, σε θέσεις ειδικών συνεργατών και συμβούλων και σε φορείς οι οποίοι την τρέχουσα περίοδο επιτελούν κρίσιμες λειτουργίες, όπως ο ΕΦΚΑ, η ΑΑΔΕ, οι Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ.ο.κ.
Οπως επισημαίνεται, για την τελική κατάρτιση της λίστας θα ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων υπουργείων και των ενδιαφερόμενων φορέων, καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες του χώρου ευθύνης τους. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί και ειδικό μεταβατικό στάδιο, ώστε να μη διαταραχθεί η στελέχωση κάποιας υπηρεσίας. Την αρχική επιλογή των προς κατάργηση εξαιρέσεων έχει αναλάβει η Επιτροπή Θεμάτων Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, ενώ προς υποβοήθηση του έργου της συστάθηκε ειδική ομάδα εργασίας με βασικό έργο την καταγραφή των κατά παρέκκλιση διατάξεων από το ισχύον Σύστημα αλλά και την αποτίμηση – ποσοτική και ποιοτική – των διαδικασιών κινητικότητας του προσωπικού σε σχέση με τον προγραμματισμό προσλήψεων. Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τα αρμόδια υπουργεία, οι διατάξεις αναμένεται να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Μαΐου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις