Εικόνες που θυμίζουν… Πάσχα άλλων ετών παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στα διόδια και τις εθνικές οδούς της Αττικής. Από τις εικόνες που έκαναν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, τον γύρο του διαδικτύου, γίνεται ξεκάθαρο παρά τις σχετικές απαγορεύσεις και τις συστάσεις για «Πάσχα στην πόλη» οι εξουθενωμένοι από το πολύμηνο lockdown πολίτες αναζητούν μια «βαλβίδα αποσυμπίεσης».

Έτσι λοιπόν σήμερα συνεχίστηκε η έξοδος των Αθηναίων από την πρωτεύουσα, με προορισμό τα εξοχικά τους -εντός της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής με εξαίρεση τα νησιά-, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί αύριο, Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και το Μεγάλο Σάββατο.

Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσει και ο καιρός, με τις προγνώσεις να κάνουν λόγο για… Πάσχα με καύσωνα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως η κούραση των πολιτών είναι τεράστια και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν «ανάσες» εφόσον μεταβούν σε περιοχή εντός της περιφέρειας, κάτι που από σήμερα επιτρέπεται με το SMS 6 και τις καθημερινές. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό πως παρά τη μικρή χαλάρωση των μέτρων δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον φονικό ιό και αυτό το αποδεικνύουν καθημερινά οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Ενδεικτικά είναι τα σημερινά νούμερα, όπου ανακοινώθηκαν 2.435 νέα κρούσματα, ενώ και οι «σκληροί» δείκτες ήταν ψηλά, με τους διασωληνωμένους να επιμένουν σε αριθμούς πάνω από 800, τη στιγμή που 73 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Ο κακός χαμός στα διόδια με «ουρές» χιλιομέτρων

Η κίνηση στα διόδια της Ελευσίνας ήταν μεγάλη, ενώ η κυκλοφορία τόσο από την Αττική Οδό όσο και από το Χαϊδάρι ήταν στο «κόκκινο» από νωρίς και συνέχισε έτσι τουλάχιστον έως τις 7-8 το βράδυ.

Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν ελέγχους σε σχεδόν όλους τους ταξιδιώτες, το μποτιλιάρισμα ήταν τεράστιο και τα αυτοκίνητα ακινητοποιημένα αρκετά χιλιόμετρα πριν τα διόδια.

    

Σαρωτικοί έλεγχοι και… δικαιολογίες για γέλια

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο και σήμερα παρατηρήθηκε πως αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, και γι’ αυτό επιστρατεύθηκαν και οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που ταυτοποιούσαν και διασταύρωναν τα έγγραφα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Οι περισσότερες δικαιολογίες αφορούσαν παροχή βοήθειας και επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό στην επαρχία, ενώ «αλαλούμ» προκάλεσε και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ισχυρίζονταν, άλλοτε αληθώς και άλλοτε ψευδώς, ότι μετέβαιναν σε άλλους δήμους εντός Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι, αν κάποιος έχει εξοχικό εντός της ίδιας περιφέρειας στην οποία κατοικεί, μπορεί με SMS 6 να μεταβεί σε αυτό. Εξαιρούνται η Σαλαμίνα και η Αίγινα, καθώς η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο στην ηπειρωτική Αττική, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση προς τα νησιά. Αυτό διευκρίνισε με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Φυσικά, στα διόδια δεν έλειψαν ούτε σήμερα οι δικαιολογίες… για γέλια! Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, από τις 6 το πρωί από τα διόδια της Ελευσίνας και με κατεύθυνση προς Κόρινθο, πέρασαν περίπου περισσότερα από 13.000 οχήματα και έγιναν πάνω από 200 αναστροφές σε οδηγούς που δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Προκειμένου να αποφορτιστεί η κατάσταση, δόθηκαν στην κυκλοφορία πέντε λωρίδες, έναντι τριών που ήταν ανοιχτές τις προηγούμενες ημέρες.

Να μην εκραγεί το σχέδιο απελευθέρωσης

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός ότι «χαλαρώνουν» σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα και η Ελλάδα έχει μπει στον δρόμο της άρσης του lockdown με φόντο το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και το καλοκαίρι, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί ναι «τινάξει» στον αέρα ολόκληρο το σχέδιο απελευθέρωσης.

Έτσι λοιπόν, άπαντες ζητούν υπομονή μέχρι το καλοκαίρι, το οποίο -αν όλα πάνε καλά- θα είναι… αρκετά κοντά στα καλοκαίρια που είχαμε συνηθίσει, πριν η πανδημία φέρει τα πάνω κάτω στις ζωές μας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος  εξέφρασε την πεποίθηση πως ότι θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα μετά τις αρχές Ιουνίου, και ότι θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι.

«Θα προτιμούσα να ανοίξουμε πολλές δραστηριότητες, αλλά καθεμιά προσεκτικά» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει σταθερή, αργή βέβαια, μείωση δεν είμαστε σε απελπιστική κατάσταση δεν είναι τα πράγματα αδύνατον να αλλάξουν… Το προσεκτικό άνοιγμα βοήθησε φαίνεται, αλλά θέλει προσοχή στο πώς θα εξελιχθεί αυτό το άνοιγμα» επισήμανε ο καθηγητής.

«Δεν υπάρχει αριθμός πέρα από τον οποίο χαλαρώνουμε γενικά. Για να χαλαρώσουμε γενικά, δηλαδή να μπούμε σε ένα είδος κανονικότητας σαν του 2019, θα πρέπει τα κρούσματα να είναι πάρα πολύ λίγα, και να ξέρουμε ότι έχουμε μια αρκετά μεγάλη προστασία στον πληθυσμό από τους εμβολιασμούς, δηλαδή να έχουμε και την ασπίδα και την πραγματοποίηση του αποτελέσματος αυτής της ασπίδας. Αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε. Και να πάμε κάτω από τα 1000 δεν σημαίνει ότι θα χαλαρώσουμε πάρα πολύ, απλώς έχουμε δυνατότητα να χαλαρώσουμε περισσότερο» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, δε, με όσα είπε «θα μπορούσαμε με να συζητάμε για ένα χώρο χωρίς μάσκες με εμβολιασμένους, γιατί τώρα πια ο εμβολιασμός έχει ανοίξει σχεδόν για όλες τις ηλικιακές ομάδες, σύντομα και για τους 20 – 30, επομένως το να δοθεί ένα κίνητρο, ρεαλιστικό όμως κίνητρο, η δυνατότητα να είναι όλοι οι εμβολιασμένοι σε κλειστό χώρο, είναι δώρο των εμβολίων, το να τους επιτρέψουμε να μην φοράνε μάσκα επειδή έχουν εμβολιαστεί και προστατεύουν τον εαυτό τους  και τους άλλους το CDC στις ΗΠΑ έχει κάνει παρόμοιες συστάσεις».

Καλοκαίρι με… ανοσία της αγέλης

«Φέτος το καλοκαίρι, παρότι ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας. Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα».

«Είναι δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα, πρέπει να πάμε πάρα πολύ άσχημα. Αν κρατηθούμε σε 1500 με 2000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων» εξήγησε.

Πρόσθεσε όμως ότι η ανοσία της αγέλης αφορά μόνο το καλοκαίρι, είναι συνάρτηση του ρυθμού μεταδοτικότητας και που το καλοκαίρι που λειτουργούμε περισσότερο έξω.

Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων

Από την πλευρά του, ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης εξήγησε πως έχει ξεκινήσει μια αποκλιμάκωση μετά τις 10-15/4 και αυτή φαίνεται τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό νέων νοσηλειών.

«Μετά τα μέσα Ιουνίου θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων» είπε χαρακτηριστικά.