Πείραμα εξόρυξης μετάλλων από τον βυθό ναυάγησε στον Ειρηνικό
Το γιγάντιο μηχάνημα ήταν σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων.
Εξορυκτικό πείραμα που παρακολουθούν στενά μεταλλευτικές εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις διακόπηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά την απώλεια ενός γιγάντιου ρομπότ σχεδιασμένου να συλλέγει μεταλλεύματα από τον ωκεάνιο πυθμένα.
Το ρομπότ Patania II, βάρους 25 τόνων, σταμάτησε να λειτουργεί όταν κόπηκε το καλώδιο μήκους 5 χιλιομέτρων που το συνέδεε με το σκάφος επιφανείας, ανακοίνωσε η βελγική ιδιοκτήτρια εταιρεία Global Sea Mineral Resources (GSR).
Το ρομπότ βρίσκεται τώρα σε βάθος 4 χιλιομέτρων και οι μηχανικοί της εταιρείας προσπαθούν να βρουν λύση, ανέφερε στο Reuters η GSR.
Το γιγάντιο μηχάνημα είναι σχεδιασμένο να συλλέγει τους μεταλλικούς κονδύλους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλο μέρος του ωκεάνιου πυθμένα και θα μπορούσαν στο μέλλον να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικών πόρων. Συνήθως έχουν μέγεθος πατάτας και βρίσκονται στην επιφάνεια του βυθού, όπου σχηματίζονται από εξαιρετικά αργές χημικές αντιδράσεις.
Η περιοχή όπου επιχειρεί το σκάφος της GSR, κατά μήκος του υποβρύχιου ρήγματος Κλάριον-Κλίπερτον στον Ειρηνικό, είναι πλούσια σε κονδύλους που περιέχουν κοβάλτιο και άλλα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες.
Αρκετές μεταλλευτικές εταιρείες ποντάρουν στον πλούτο του βυθού, αν και ο κανονισμός για τη λειτουργία υποθαλάσσιων ορυχείων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί από την Διεθνή Αρχή Θαλάσσιου Πυθμένα, φορέα του ΟΗΕ.
Οι επικριτές της ιδέας –ανάμεσά τους ο βρετανός φυσιοδίφης Ντέιβιντ Άτενμπρο- ανησυχούν ότι οι υποβρύχιες εξορυκτικές δραστηριότητες θα σηκώνουν μεγάλες ποσότητες σκόνης και ιζημάτων που θα μπορούσαν να πνίξουν σπάνια οικοσυστήματα, όπως αυτά που έχουν ανακαλυφθεί γύρω από υδροθερμικούς πόρους κοντά σε ενεργά ρήγματα.
«Η απώλεια ενός εξορυκτικού μηχανήματος των 25 τόνων στον βυθό του Ειρηνικού Ωκεανού θα πρέπει να βυθίσει οριστικά την ιδέα των ορυχείων στη βαθιά θάλασσα» δήλωσε στο Reuters η δρ Σάντρα Σέτνερ, βιολόγος της Greenpeace.
- Παγκράτι: Πώς ξέσπασε η φωτιά σε μπαρ – «Οι σκηνές ήταν τρομακτικές»
- Φρούτα και λαχανικά: «Τσιμπημένες» κατά 7,9% οι εξαγωγές – Ποια ξεχωρίζουν
- Σπανούλης: Αυτό είναι το deal με τη Μονακό – Το συμβόλαιο, η διάρκεια και οι συνεργάτες
- ΣΥΡΙΖΑ: Γυρίζουν σελίδα – Ο συνθετικός Φάμελλος, ο νούμερο 2 Πολάκης και το στοίχημα της ενότητας
- Κάστρο Καλαμάτας: Αποκατάσταση και αναβάθμιση των οχυρώσεων
- Ρεύμα: Τα σενάρια για «πυρηνικά τσέπης» στα νησιά – Αποσύρονται σταδιακά οι μονάδες με πετρέλαιο