ΕΕ: Εντός μιας ώρας θα αφαιρείται «τρομοκρατικό» περιεχόμενο από online πλατφόρμες
Ευρωπαϊκός κανονισμός προβλέπει ότι θα αφαιρείται μέσα σε μια ώρα «τρομοκρατικό» περιεχόμενο από το Διαδίκτυο.
Οι πλατφόρμες στο Διαδίκτυο θα είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν τρομοκρατική προπαγάνδα μέσα σε μια ώρα αφότου εντοπίζεται, δυνάμει κανονισμού που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες Τετάρτη.
Η ψηφοφορία του ΕΚ ήταν το τελευταίο βήμα προτού ο ευρωπαϊκός κανονισμός να αρχίσει να τίθεται σε ισχύ, αν και το μέτρο δεν αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται παρά μετά από περίπου έναν χρόνο.
Αφορά αναρτήσεις σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πατρίκ Γιάκι, πολωνός ευρωβουλευτής και εισηγητής του, εκτίμησε πως ο κανονισμός για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο θα αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο, τονίζοντας πως οι τρομοκράτες πλέον προσπαθούν να διαδώσουν τα μηνύματά τους μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.
Βαρύ χτύπημα στους τρομοκράτες
Η σουηδή επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, η Ίλβα Γιούανσον, έκρινε ότι η έγκριση του κανονισμού «καταφέρνει βαρύ χτύπημα στους τρομοκράτες».
Οι ευρωβουλευτές και αντιπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων ήδη συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να αφαιρείται περιεχόμενο που κρίνεται πως αποτελεί τρομοκρατική προπαγάνδα μέσα σε μια ώρα από τον εντοπισμό του.
Οι εταιρείες που διαχειρίζονται διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα υποχρεούνται να παρακολουθούν όλο το περιεχόμενο ή να εγκαθιστούν φίλτρα. Θα είναι όμως υποχρεωμένες να αφαιρούν ή να αποκλείουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο αυτής της φύσης όταν τους υποδεικνύεται. Προβλέπονται εξαιρέσεις για το περιεχόμενο καλλιτεχνικής φύσης.
Η πρόταση της Κομισιόν
Ο κανονισμός αυτός βασίστηκε σε πρόταση που υπέβαλε στο ΕΚ η Κομισιόν το 2018. Την εποχή ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε επιχειρηματολογήσει πως η μία ώρα είναι το κρίσιμο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου ψευδείς πληροφορίες ή τρομοκρατική προπαγάνδα μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Εταιρείες-κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών (Facebook, Google…) αντιτείνουν εδώ και καιρό πως ήδη αφαιρούν τέτοιου είδους περιεχόμενο μέσα σε μερικά λεπτά από την ανάρτησή του, προτού το δει ή διαμαρτυρηθεί κανείς.
Ο κανονισμός προβλέπει εξαιρέσεις για μικρές εταιρείες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που διαχειρίζονται διαδικτυακές πλατφόρμες.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ