Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες είναι οι προοπτικές του ελληνικού μελιού στην ολλανδική αγορά

Ποιες είναι οι προοπτικές του ελληνικού μελιού στην ολλανδική αγορά

Μέρος του ελληνικού μελιού που εισάγεται στη χώρα ενδεχομένως χρησιμοποιείται (ως μη τυποποιημένο) για ανάμειξή με μέλι διαφορετικής προέλευσης και διάθεσή του στα σούπερ μάρκετ.

Τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για το ελληνικό μέλι στις αγορές της Ολλανδίας, περιγράφει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στη Χάγη, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση των Ολλανδών παραμένει χαμηλή, οι οποίοι σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, καταναλώνουν μόνο μισό κιλό.

Κατά την έρευνα που πραγματοποίησε το ΟΕΥ, δεν εντόπισε καθόλου ελληνικό μέλι, σε τυποποιημένη μορφή, στα ολλανδικά καταστήματα τροφίμων και ιδίως στα πιο γνωστά σούπερ μάρκετ. Το τυποποιημένο ελληνικό μέλι στην Ολλανδία διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά σε ελληνικά καταστήματα τροφίμων και σε μικρότερο βαθμό σε καταστήματα delicatessen. Δεδομένου λοιπόν ότι είναι δύσκολο να βρει κανείς τυποποιημένο ελληνικό μέλι διαθέσιμο στα ολλανδικά καταστήματα, η κατανάλωσή του στη χώρα είναι περιορισμένη.

Ωστόσο ,όπως επισημαίνεται, μέρος του ελληνικού μελιού που εισάγεται στη χώρα ενδεχομένως χρησιμοποιείται (ως μη τυποποιημένο) για ανάμειξή με μέλι διαφορετικής προέλευσης και διάθεσή του στα σούπερ μάρκετ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του ελληνικού τυποποιημένου μελιού ανά κιλό κυμαίνονται συνήθως στα 15-20 ευρώ, ενώ οι ακόμη πιο αποκλειστικές κατηγορίες μελιού διατίθενται ακόμη και στην τιμή των 30.

Εισαγωγές

Λόγω της περιορισμένης παραγωγής, η Ολλανδία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στις εισαγωγές της, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 85-90% της συνολικής κατανάλωσης.

Περίπου το 80% του εισαγομένου μελιού προέρχεται από την Ευρώπη ενώ τομεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές από χώρες εκτός Ευρώπης κατέχει η Κίνα. Οι υπόλοιπες εισαγωγές πραγματοποιούνται κυρίως από χώρες της αμερικανικής ηπείρου, όπως το Μεξικό και το Χιλή, η Κούβα, Αργεντινή, Νικαράγουα και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, το 2019 εισήχθησαν στην Ολλανδία 15.597 τόνοι μελιού αξίας 48 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές συνολικού όγκου 48.882 κιλών και αξίας 193.000 ευρώ. Όσον αφορά τις εισαγωγές μελιού σε αξία, η Ελλάδα βρέθηκε στην 16η θέση το 2019.

Σύμφωνα με μια πανευρωπαϊκή έρευνα, η τιμή εισαγωγής μελιού στην Ολλανδία ήταν από τις υψηλότερες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Αν και τα επίσημα στοιχεία της Ολλανδικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2020 δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, η βάση δεδομένων «Trade Map» παρουσιάζει ήδη τα εμπορικά στατικά στοιχεία του έτους 2020. Από τη εν λόγω βάση δεδομένων προκύπτει ότι οι εισαγωγές μελιού της Ολλανδίας κατά το έτος αυτό αυξήθηκαν κατά 18,5% σε σύγκριση με το 2019, φθάνοντας στα 57 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, κατά το ίδιο έτος το μερίδιο του ελληνικού μελιού στις εν λόγω εισαγωγές φαίνεται να έχει μειωθεί περαιτέρω, καθώς η αξία του έφθασε στις 145.000 ευρώ.

Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται να προκύπτει μία συσχέτιση μεταξύ αφ’ ενός μεν της τιμής του ελληνικού μελιού συγκρινόμενη με τον μέσο όρο τιμών μελιού, αφ’ ετέρου δε της αυξομείωσης των εισαγωγών του: οι εισαγωγές μελιού από την Ελλάδα ήταν μάλλον υψηλές όταν η τιμή του ελληνικού μελιού ήταν κάτω από το μέσο όρο.

Από την άλλη πλευρά, όταν η τιμή ήταν περίπου 4 ευρώ (πολύ υψηλότερη από τη μέση τιμή εισαγωγής μελιού), οι εισαγωγές ήταν αμελητέες.

Αυτή η παρατήρηση πρέπει να εξεταστεί υπό το φως του ceterisparibus. Δεδομένου του γεγονότος ότι το ελληνικό μέλι έχει πολύ περιορισμένη διαθεσιμότητα στα καταστήματα, είναι πιθανό ότι κατά τη διάρκεια των ετών με μεγάλες εισαγόμενες ποσότητες (το 2017 και το 2018), το ελληνικό μέλι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μέλι για τη δημιουργία μιγμάτων μελιού.

Οι προοπτικές του ελληνικού μελιού

Όσον αφορά το μέλλον του ελληνικού μελιού στην Ολλανδία, παρά την τρέχουσα χαμηλή κατανάλωση και εισαγωγή υπάρχει δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών.

Καταρχάς, η παραγωγή μελιού στην Ολλανδία αναμένεται, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, να παρουσιάσει στασιμότητα ή και μείωση, υποχρεώνοντας τη χώρα να αυξήσει τις εισαγωγές του εν λόγω προϊόντος. Επίσης, τα τελευταία χρόνια οι Ολλανδοί ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή και καταναλώνουν περισσότερα φυσικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο αυτό τείνουν να αντικαταστήσουν εν μέρει τα προϊόντα με πρόσθετα σάκχαρα με πιο υγιεινές και φυσικές επιλογές, όπως το μέλι.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, η Ολλανδία πραγματοποιεί όλο και περισσότερες εισαγωγές από την Ελλάδα. Μάλιστα στην κατηγορία «τρόφιμα», η αξία των εισαγωγών από την Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με πριν από δεκαπέντε έτη.

Το 2020, τα ελληνικά προϊόντα στον τομέα τροφίμων σημείωσαν ρεκόρ εξαγωγών προς την Ολλανδία φθάνοντας σχεδόν στα 160 εκατ.

Παρά την καλή ποιότητα του ελληνικού μελιού, φαίνεται σημαντικό να υπάρξουν ανταγωνιστικές τιμές, δεδομένου του γεγονότος ότι η αγορά παραμένει πολύ ανταγωνιστική στην Ολλανδία.

Ένα πρόβλημα που ίσως εξηγεί εν μέρει τις μειωμένες εξαγωγές  ελληνικού μελιού στην Ολλανδία συνίσταται στο ότι οι Έλληνες παραγωγοί δυσκολεύονται να προμηθεύσουν τις ποσότητες που απαιτούνται στην ολλανδική αγορά και ειδικά από τα σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά τα τελευταία και προκειμένου για την προμήθειά τους, θα πρέπει κανείς να έχει υπ’ όψιν ότι απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενός προϊόντος και συνέπεια στους χρόνους παράδοσης.

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024