Δεν είναι ιδέα σας: Η πανδημία μας γερνά πριν την ώρα μας
Εκτός από εμάς, το lockdown πιέζει και... την επιδερμίδα μας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Αν έχετε την εντύπωση ότι έχετε γεράσει κάπως απότομα στη διάρκεια των τελευταίων 13 μηνών, δυστυχώς ενδέχεται να μην είναι ιδέα σας.
Όπως εξηγεί στο CNN η Δρ. Ρατζάνι Κάτα, δερματολόγος και συγγραφέας βιβλίου για τη σχέση της διατροφής με τη νεανική όψη του δέρματος, «ίσως να είναι εν μέρει στο μυαλό σας, εξαιτίας αυτού που αποκαλώ “πρόσωπο του Zoom”».
«Το σκληρό φως, οι παράξενες γωνίες και το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να κοιτάζουμε το πρόσωπό μας για ώρες ολόκληρες, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ίδια μας την εμφάνιση», συνέχισε.
Δυστυχώς, όμως, δεν αποκλείεται η επιδερμίδα σας να πληρώνει το τίμημα του στρες της πανδημίας, που διαρκεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, όπως επισημαίνει η Δρ. Γουίτνεϊ Μπόου, αναπληρώτρια καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai.
«Παλιά ένας ασθενής μου μπορεί να μου έλεγε ότι νιώθει ότι γέρασε απότομα επειδή έχασε κάποιον γονιό του. Και όταν τον κοιτούσα μπορούσα να δω ότι όντως το πένθος είχε και σωματικές επιπτώσεις, πράγμα που μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει από άποψη βιολογικών μηχανισμών. Το αποκαλώ γήρας του στρες».
Το στρες επηρεάζει τον ύπνο μας, πράγμα που επίσης έχει επιπτώσεις για το δέρμα μας, όπως εξηγεί ο Δρ. Ραζ Ντασγκούπτα, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Keck στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Παραπέμπει σε μελέτη του 2010 για τις επιπτώσεις της αϋπνίας στα χαρακτηριστικά του προσώπου, η οποία είχε διαπιστώσει ότι «οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν πρησμένα βλέφαρα και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια τους, που δίνουν την αίσθηση ότι έχουν περισσότερες ρυτίδες».
Η χρόνια πίεση σημαίνει επίσης ότι τα επίπεδα της ορμόνης «του στρες», της κορτιζόλης, στον οργανισμό μας είναι υψηλά, αποτρέποντας την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέως από το δέρμα μας, σύμφωνα με την Μποόου.
«Το κολλαγόνο αποτρέπει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ενώ το υαλουρονικό οξύ κρατά το δέρμα σφριγηλό. Επομένως η απώλειά τους επηρεάζει πολύ την όψη μας», τονίζει η Μπόου στο CNN.
Επιπλέον, το στρες έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί διαταράξεις στη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, οδηγώντας σε αυξημένη απώλεια υγρασίας και «αυξημένη απολέπιση, ξηρότητα και σχηματισμό ρυτίδων», σύμφωνα με την Δρ. Μαρί Τζιν, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Δερματολογικής Εταιρείας.
Για αυτό και όλοι οι ειδικοί που μίλησαν στο CNN αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποτρέψουμε την γήρανση του lockdown:
- Να τρώμε σωστά και να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
- Να ασκούμαστε συχνά.
- Να κοιμόμαστε ποιοτικά και επαρκώς.
- Να κάνουμε γιόγκα ή κάποια άλλη δραστηριότητα που μειώνει το άγχος μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις