Κοροναϊός: Δεύτερη Ανάσταση υπό περιορισμό – Τήρηση μέτρων για να είναι η τελευταία, τονίζουν οι ειδικοί
Ένα Πάσχα διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει στις προ κοροναϊού εποχές και το δεύτερο συνεχόμενο υπό τη δαμόκλειο σπάθη των περιοριστικών μέτρων ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε φέτος, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από το lockdown
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Ένα Πάσχα διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει στις προ κοροναϊού εποχές και το δεύτερο συνεχόμενο υπό τη δαμόκλειο σπάθη των περιοριστικών μέτρων ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε φέτος, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από το lockdown.
Φέτος, σε αντίθεση με πέρσι, θα μπορούμε να πάμε στην εκκλησία, ωστόσο θα βρίσκονται σε ισχύ αρκετοί κανόνες.
Αύριο, Μεγάλο Σάββατο η ακολουθία της Ανάστασης θα τελεστεί στις 21:00 το βράδυ, ενώ όσον αφορά στο Άγιο Φως, η υποδοχή του θα γίνει χωρίς τιμές αρχηγού κράτους.
Την Κυριακή του Πάσχα -σε αντίθεση με πέρσι- θα επιτρέπεται το πασχαλινό τραπέζι μέχρι 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και μέχρι 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο, ενώ συστήνεται σε όσους κάτσουν στο τραπέζι να έχουν κάνει self test.
Μπορεί λοιπόν φέτος το Πάσχα να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες, απ’ ότι πέρσι όπου ο κοροναϊός «μετρούσε» λίγους μήνες ζωής, όπως για παράδειγμα να επιτρέπονταν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν, αφού οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να βγάλει τη χώρα μας από τον δρόμο της εξόδου από το lockdown και να πυροδοτήσει ακόμα ένα κύμα.
- Διαβάστε επίσης: Απέλπιδα προσπάθεια να περάσουν τα διόδια – Κάνουν… ακόμα και παζάρια με τους αστυνομικούς
Η διαφορετική Μεγάλη Παρασκευή
Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα έγινε στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ η Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα.
Παράλληλα, το προσκύνημα του Επιταφίου γινόταν εκτός του ναού, με τήρηση μέτρων προστασίας, όπως αποστάσεις και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, ίσχυε η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ. και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία αυτή μειώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ.
Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας από τους πιστούς τόσο εντός, όσο και εκτός του ναού.
Το Άγιο Φως θα μεταφέρουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος, και στη συνέχεια με μέριμνα του κράτους θα διανεμηθεί σε πόλεις της Ελλάδας.
Πώς θα κάνουμε Ανάσταση
Στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα, όπως κάθε χρόνο, οδήγησε η πανδημία, με τους ειδικούς να προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουν στον αύλειο χώρο των ναών με τήρηση των αποστάσεων και χρήση διπλής μάσκας.
Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους το Άγιο Φως
Εντελώς διαφορετική θα είναι φέτος η άφιξη του Αγίου Φωτός στη χώρα μας, αφού θα πραγματοποιηθεί με την προσήκουσα ευλάβεια, όπως επιβάλλει η συγκυρία, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους. Οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος παραπέμπουν στη σεμνή κα ταπεινή είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, χωρίς υπερβολές οι οποίες δεν ταιριάζουν στο πνεύμα κατάνυξης της Ορθοδοξίας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της άφιξης του Αγίου Φωτός:
Θα έρθει στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Στα Ιεροσόλυμα θα μεταβεί μόνο ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου. Το αεροπλάνο θα προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 6 το απόγευμα.
Δεν θα υπάρχουν κόκκινα χαλιά, μικτά αγήματα και μπάντες όπως άλλες χρονιές. Έχουν προγραμματιστεί 10 πτήσεις για να φτάσει σε κομβικά σημεία της χώρας και από εκεί θα μεταφερθεί οδικώς, αλλά ακόμη και με πλωτά του Λιμενικού.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το Άγιο Φως δεν είχε μοιραστεί καθόλου και ο μοναδικός του προορισμός ήταν η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.
Πασχαλινό τραπέζι με… μέτρα
Τέλος, όσον αφορά στο πασχαλινό τραπέζι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, για την Κυριακή του Πάσχα επιτρέπονται ως 9 άτομα στα τραπέζια σε εσωτερικό χώρο και 12 άτομα σε εξωτερικό χώρο.
Η μετακίνηση από και προς τα τραπέζια θα γίνεται με αποστολή SMS το νούμερο 6 στο 13033.
Παράλληλα, ο ίδιος είπε ότι συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν μεταβούμε στο πασχαλινό τραπέζι.
Τέλος, υπενθύμισε ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα του Πάσχα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 23:00, ενώ από τις 3 Μαΐου αναμένεται και το άνοιγμα της εστίασης με αυστηρά -επίσης- μέτρα.
«Ορόσημο για αλλαγές η 15η Μαΐου»
Στα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχύ και τα οποία πρέπει να τηρηθούν για να μπορέσει η χώρα μας να επιστρέψει σε μια κανονικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως δήλωσε, στον ΣΚΑΪ 100.3, η 15η Μαΐου αποτελεί ορόσημο για περαιτέρω αλλαγές στην εστίαση. «Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να είναι η 15η Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός, το ορόσημο και για τις αλλαγές στην εστίαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε, δε, ότι όλα τα μετρά αξιολογούνται διαρκώς ανάλογα με το πως εξελίσσεται η πανδημία, η οποία παρουσιάζει μία ελαφρά άλλα εύθραυστη βελτίωση, ενώ πρόσθεσε πως «δε θέλομε να κάνουμε βήμα πίσω, μόνο μπροστά».
Εξηγώντας τους λόγους που οι Ειδικοί εισηγήθηκαν τα μαγαζιά της εστίασης να μην παίζουν μουσική, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι «ο ήχος δε βλάπτει, αλλά όταν υπάρχει ήχος αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, τα σταγονίδια που ενδεχομένως περιέχουν τον ιό εκπέμπονται με μεγαλύτερη ένταση».
Μάλιστα, τόνισε ότι στην εστίαση κάποια στιγμή τα μετρά παύουν, από τη στιγμή που κατεβάζουμε τη μάσκα, για αυτό θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο, ανέφερε ότι φαίνεται πολύ μακρινό ενδεχόμενο, καθώς μέχρι τότε θα είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις