Κοροναϊός: Ο… γκρίζος Σεπτέμβρης και το ενδεχόμενο τρίτης δόσης για να γλυτώσουμε από τον ιό – Τα νέα εμβόλια
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί σε βάθος χρόνου μία «τρίτη και φαρμακερή δόση» ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να σταματήσει να είναι ευάλωτος στα μεταλλαγμένα κρούσματα του κοροναϊου, θεωρούν πιθανό πολλοί επιστήμονες τονίζοντας ότι σε αυτή την ανοσία θα παίξει καταλυτικό ρόλο και η ταχύτητα εμβολιασμού του πληθυσμού.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Το ενδεχόμενο να χρειαστεί σε βάθος χρόνου μία «τρίτη και φαρμακερή δόση» ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να σταματήσει να είναι ευάλωτος στα μεταλλαγμένα κρούσματα του κοροναϊου, θεωρούν πιθανό πολλοί επιστήμονες τονίζοντας ότι σε αυτή την ανοσία θα παίξει καταλυτικό ρόλο και η ταχύτητα εμβολιασμού του πληθυσμού.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κινείται με πολύ γρήγορο ρυθμό με τους νεότερους σε ηλικία να κλείνουν ραντεβού με μαζικό τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της μεγάλης ζήτησης, από την Πέμπτη το πρωί άνοιξαν νέα εμβολιαστικά κέντρα και νέες εμβολιαστικές γραμμές με στόχο από τις 5 Μαΐου να λειτουργούν σε όλη τη χώρα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, αυξάνοντας τη δυνατότητα εμβολιασμών στις 100.000 καθημερινά.
Την ίδια ώρα η φαρμακοβιομηχανία ενώ εντείνει τις προσπάθειες για μαζική παραγωγή εμβολίων, βρίσκεται σε πυρετό μελέτης των νέων στελεχών του ιού και δημιουργίας ενισχυμένων δόσεων έναντι του, ενσωματώνοντας τα νέα στελέχη.
Αρκετοί άλλωστε είναι οι επιστήμονες που εκτιμούν ότι ο ιός και οι παραλλαγές του θα είναι σε βάθος χρόνου πιο ανθεκτικός στην ανοσολογική απόκριση, προκρίνοντας ως πιθανότερο σενάριο τα εμβολιαστικά κέντρα να παραμείνουν ανοικτά ώστε ο κόσμος να κάνει και μία τρίτη ενισχυτική δόση.
Στις αρχές της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, έκανε γνωστό ότι η δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού εμβολιαστικού προγράμματος από το ερχόμενο φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια με τεχνολογία mRNA τα οποία θα παράγονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων και θα καλύπτουν και τις μεταλλάξεις.
Στο πλαίσιο αυτό ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, ενώ υψηλές είναι οι προσδοκίες και για το επόμενο εμβόλιο της γερμανικής εταιρείας Curevac που επίσης βασίζεται στην τεχνολογία mRNA και αναμένεται εκτός απροόπτου να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τον Ιούνιο.
Γεγονός πάντως είναι ότι το τοπίο παραμένει κάπως θολό σε ότι αφορά τον Σεπτέμβριο. Επιστήμονες λένε ότι για να ελεγχθεί η μεταδοτικότητα πρέπει να έχει αποκτήσει ανοσία το 70% του πληθυσμού.
Παρόλα αυτά ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί πόσο διαρκεί. Τα πρώτα δεδομένα κάνουν λόγο για περισσότερους από έξι μήνες ή και οκτώ μήνες. Σε κάθε περίπτωση και ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 3 εκατ. εμβολιασμοί, τον Μάιο αναμένεται να καταγραφούν στη χώρα μας επιπλέον 2 εκατ. νέοι εμβολιασμοί. Και τον Ιούνιο, αν επιβεβαιωθούν οι παραδόσεις από τις εταιρείες, θα αθροιστούν ακόμη 3 εκατ.
Αισιοδοξία πάντως προκαλεί η αυξημένη ανταπόκριση των νέων, ηλικίας 30-39 ετών στο κάλεσμα της πολιτείας, ενώ, καθώς τα τελευταία 24ωρα εντάχθηκε στην εμβολιαστική ομπρέλα και η ηλικιακή ομάδα 40 -44 ετών, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200.000 νεότεροι πολίτες έχουν ήδη πει το «ναι» στο εμβόλιο της AstrtaZeneca.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις