Κοροναϊός: Κλείνουν εμβολιαστικά κέντρα στην Ινδία λόγω έλλειψης εμβολίων
Όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, κλείνουν για τρεις ημέρες από σήμερα λόγω έλλειψης εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ η χώρα κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ στην αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων κοροναϊού.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, κλείνουν για τρεις ημέρες από σήμερα λόγω έλλειψης εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ η χώρα κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ στην αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων κοροναϊού.
Σε βαθιά κρίση
Η Ινδία κατέγραψε 386.452 νέα κρούσματα σήμερα, ενώ οι θάνατοι λόγω της COVID-19 κατέγραψαν άλμα κατά 3.498 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.
Ωστόσο, ειδικοί σε θέμα υγείας πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί της COVID-19 στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ίσως είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτεροι από τον επίσημο απολογισμό.
Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά περίπου 7,7 εκατ. από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν εντάθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Αντίθετα, η χώρα χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να καταγράψει τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.
Η Ινδία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να είναι υπερπλήρη, τα φάρμακα και το οξυγόνο σε έλλειψη και τις μεγαλύτερες πόλεις σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις. Πολλά αποτεφρωτήρια αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ξυλεία λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, καθώς για κάθε νεκρική πυρά απαιτούνται 300-400 κιλά ξύλου.
Πρώτη σε παραγωγή εμβολίων αλλά δεν έχει αποθέματα
Η Ινδία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν έχει αρκετά αποθέματα για να τα βγάλει πέρα με το δεύτερο, φονικό κύμα της COVID-19, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες από την 1η Μαΐου. Μόλις περίπου το 9% των 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας έχει λάβει μια δόση εμβολίου από τον Ιανουάριο.
Αρκετές πολιτείες έχουν πει ότι δεν θα μπορέσουν να ανοσοποιήσουν άμεσα τους πολίτες ηλικίας 18-45 ετών.
Ο Μόντι αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα καθώς το κύμα των μολύνσεων έχει γονατίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας και απειλεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι απουσιάζουν διότι ασθένησαν οι ίδιοι ή διότι χρειάζεται να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς τους.
Την ίδια ώρα αρχίζει να φθάνει στην Ινδία η διεθνής βοήθεια, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να αντιμετωπίσει την υγειονομική και πλέον κατά πολλούς και την ανθρωπιστική κρίση.
Στρατιωτικό αεροσκάφος που μετέφερε πάνω από 400 φιάλες οξυγόνου, νοσοκομειακό εξοπλισμό και σχεδόν ένα εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο στο Νέο Δελχί.
Βοήθεια από ΗΠΑ
«Όπως η Ινδία έσπευσε να μας βοηθήσει στην αρχή της πανδημίας, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να εργαστούν άμεσα για να προσφέρουν βοήθεια στην Ινδία σε μια περίοδο ανάγκης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Οι ΗΠΑ στέλνουν εφόδια αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία, ανάμεσά τους 1.000 φιάλες οξυγόνου, 15 εκατομμύρια μάσκες N95 και ένα εκατομμύριο γρήγορα διαγνωστικά τεστ, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Λευκός Οίκος. Επίσης οι ΗΠΑ στέλνουν συστατικά που είχαν παραγγείλει για την παρασκευή του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 στην Ινδία, γεγονός που θα της επιτρέψει να παρασκευάσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Παράλληλα συνεχίζονται οι αποστολές ιατρικής βοήθειας από άλλες χώρες. Νωρίτερα σήμερα έφθασε μια τρίτη αποστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Ρουμανία και η Ιρλανδία έστειλαν αργά χθες τα δικά τους εφόδια. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεισφέρει και εκείνη στη διεθνή επιχείρηση αρωγής, με την αποστολή 300 συμπυκνωτών οξυγόνου και 300 αναπνευστήρων.
Πάνω από 40 χώρες έχουν δεσμευθεί να στείλουν ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου οξυγόνου, δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Βαρντάν Σρίνγκλα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις