Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Μπαλάκι» στους «19» από την ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

«Μπαλάκι» στους «19» από την ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ

H Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλει πρόταση προς τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης για να εγκρίνουν τη δημιουργία του - Η πολιτική απορρήτου ανησυχεί τους Ευρωπαίους

Ειλημμένη πρέπει να θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η απόφαση για την πρόταση που θα υποβάλει προς τις εθνικές κυβερνήσεις των 19 κρατών-μελών που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, προκειμένου να εγκρίνουν τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ.

Η δημόσια διαβούλευση στην οποία έθεσε το ζήτημα η ΕΚΤ ολοκληρώθηκε, και το μείζον πρόβλημα που φάνηκε πως απασχολεί εν προκειμένω τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι η διαφύλαξη της ιδιωτικότητάς τους.

Δημόσια διαβούλευση

Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι έλαβε 8.200 απαντήσεις και προτάσεις από πολίτες και επιχειρήσεις της ευρωζώνης αναφορικά με το ενδεχόμενο έκδοσης ψηφιακού νομίσματος. Και σημείωσε ότι πολλές από τις απαντήσεις συνέβαλαν σημαντικά από τεχνικής απόψεως, καθώς υπέδειξαν σημαντικές λεπτομέρειες για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του ψηφιακού ευρώ.

Αίσθηση προκάλεσε ότι το 43% του συνόλου των συμμετασχόντων στη δημόσια διαβούλευση επισήμαναν την πολιτική απορρήτου ως το μείζον ζήτημα που τους απασχολεί.

Ωστόσο την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικότητας δεν την εννοούν ως απόλυτη ανωνυμία του συναλλασσόμενου με το ψηφιακό νόμισμα. Μόνο ένας στους 10 θεωρεί ότι οι ανώνυμες συναλλαγές αποτελούν κεφαλαιώδες ζήτημα ενός ψηφιακού νομίσματος. Ως δεύτερο σε σπουδαιότητα μέλημα της ΕΚΤ οι Ευρωπαίοι θεωρούν (σε ποσοστό 18%) τη διασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών.

Χωρίς Διαδίκτυο

Το 11% των ερωτηθέντων προέβαλε την ανάγκη να είναι εύκολο στη χρήση του το ψηφιακό ευρώ, ενώ το 9% θεωρεί ότι οι συναλλαγές δεν πρέπει να επιβαρύνονται με προμήθειες και το 8% σημειώνει ως κορυφαία την ανάγκη να είναι δυνατή η χρήση του ψηφιακού ευρώ δίχως να πρέπει ο συναλλασσόμενος να συνδεθεί στο Διαδίκτυο.

Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα γίνει από κοινού με τους ευρωπαίους πολίτες και ανάλογα με τις επιθυμίες εκείνων. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα απαντά στις προσδοκίες των πολιτών που ανέδειξε γλαφυρά η δημόσια διαβούλευση» είπε χαρακτηριστικά ο Πανέτα.

Το χρονοδιάγραμμα της «κυκλοφορίας» του ψηφιακού ευρώ, που θα γίνει βέβαια παράλληλα με το φυσικό ευρώ που γνωρίζουμε, έχει ορίζοντα τετραετίας υπό την προϋπόθεση ότι, όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το καλοκαίρι οι εθνικές κυβερνήσεις των «19» θα δώσουν το πράσινο φως για τη δημιουργία του.

Το ψηφιακό γουάν

Η μοναδική χώρα που έχει εισαγάγει δοκιμαστικά την παράλληλη κυκλοφορία κρυπτονομίσματος είναι η Κίνα με το ψηφιακό γουάν. Σε κάθε περίπτωση τα εθνικά ψηφιακά νομίσματα θα διαφέρουν από το Bitcoin, το Ethereum και τα άλλα που ήδη κυκλοφορούν επειδή θα είναι συνδεδεμένα με τα εθνικά νομίσματα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικές επενδύσεις.

Δεν θα λειτουργούν δηλαδή ως αντιστάθμισμα του επενδυτικού κινδύνου στις αγορές συναλλάγματος, όπως σημειώνει ο αναλυτής του BBC Φεϊζάλ Ισλάμ. «Οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων επενδύουν σ’ αυτά λόγω του σκεπτικισμού τους για τις κινήσεις και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών» εξηγεί ο Ισλάμ.

Σκέψεις για Bitcoin και από την Τράπεζα της Αγγλίας

Ενδιαφέρον για τη δημιουργία ψηφιακών εθνικών νομισμάτων έχουν εκδηλώσει πολλές Κεντρικές Τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο. Την περασμένη Δευτέρα η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν ότι ζήτησαν από ομάδα ειδικών να εξετάσουν τη δυνατότητα υιοθέτησης ψηφιακού νομίσματος και να εκθέσουν τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που προοιωνίζεται μια τέτοια προοπτική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι θα «κυκλοφορεί» παράλληλα με τη στερλίνα και δεν θα την αντικαταστήσει είτε στις φυσικές συναλλαγές είτε στις τραπεζικές καταθέσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε ότι αν υιοθετηθεί ψηφιακό νόμισμα, η ισοτιμία του θα είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη στερλίνα.

«Η αξία δηλαδή 10 Ψηφιακών Νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) θα είναι ίση με την αξία ενός χαρτονομίσματος των 10 στερλινών», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται.

Πηγή: ΟΤ

Must in

Παράταση στην άφιξη Μενσά

Απρόοπτο με την πτήση του Νέιθαν Μενσά ο οποίος δεν θα φτάσει σήμερα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο