Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωβαρόμετρο: Στηρίζουν τη συνεργασία για τη μείωση της φτώχειας οι πολίτες

Ευρωβαρόμετρο: Στηρίζουν τη συνεργασία για τη μείωση της φτώχειας οι πολίτες

Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες της ΕΕ δηλώνουν ότι είναι σημαντική η δημιουργία εταιρικών σχέσεων με χώρες εκτός της ΕΕ με σκοπό τη μείωση της φτώχειας, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την αναπτυξιακή συνεργασία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την τάση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, η οποία καταδεικνύει ότι η συνεργασία με τις χώρες εταίρους εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πολιτικές της ΕΕ.

Η Γιούτα Ουρπιλάινεν, Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν αδυναμίες, όπως οι ανισότητες, και ταυτόχρονα ανέδειξε εκ νέου τον ισχυρό ρόλο της πολυμερούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας. Χαίρομαι για αυτά τα πολύ θετικά αποτελέσματα, τα οποία αντικατοπτρίζουν τις καλύτερες αξίες της Ευρώπης: ακόμη και όταν οι καιροί είναι δύσκολοι, επικρατεί ένα πνεύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης. Χαίρομαι, επίσης, που οι πολίτες κατανοούν ότι είναι σημαντική για την ΕΕ η ευημερία, η ειρήνη και η ανθεκτικότητα της Αφρικής και ότι τα νέα άτομα αποτελούν παράγοντες αλλαγής και σημαντικούς εταίρους.»

Η υγεία η πλέον πιεστική πρόκληση 

Ένα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας είναι η αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία. Το 36% των συμμετεχόντων, και μάλιστα 5% περισσότεροι από το 2019, απάντησε ότι η υγεία αποτελεί την πλέον πιεστική πρόκληση για το μέλλον των αναπτυσσόμενων χωρών.

Μεταξύ των πλέον πιεστικών προκλήσεων που αναφέρθηκαν συγκαταλέγονται επίσης η εκπαίδευση (35%), η ειρήνη και η ασφάλεια (32%) και η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση (29%). Περίπου το ένα τέταρτο όσων απάντησαν ανέφερε το νερό και την αποχέτευση (27%), τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (26 %), καθώς και την επισιτιστική ασφάλεια και τη γεωργία (24%).

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία (88%), οι πολίτες της ΕΕ συμφωνούν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 77% συμφωνεί απόλυτα ότι η αντιμετώπιση της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να συγκαταλέγεται στις κύριες προτεραιότητες της ΕΕ και το 61% δηλώνει ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται στη μείωση των ανισοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Περίπου το ένα τρίτο όσων απάντησαν (34%) πιστεύει ότι η αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ θα πρέπει να εστιάζει μόνο στην παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες με σκοπό την ενίσχυση των οικονομιών τους.

Ευρύτατη στήριξη για τις σχέσεις με την Αφρική

Αξιοσημείωτο είναι ότι, το πόρισμα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο πάνω από τέσσερις στους πέντε πολίτες της ΕΕ (81%) δηλώνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενισχύσει τις εταιρικές της σχέσεις με τις αφρικανικές χώρες προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και στις δύο ηπείρους. Το αποτέλεσμα αυτό συνδέεται άμεσα με την κοινή ανακοίνωση της ΕΕ «Προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική με την Αφρική» και με τις πέντε προτεινόμενες εταιρικές σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Σημαντικός ο ρόλος των νέων στις αναπτυσσόμενες χώρες

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν συγκεκριμένα οι απόψεις των πολιτών σχετικά με τον ρόλο των νέων στις αναπτυσσόμενες χώρες όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων και των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν, κατά τη γνώμη τους, οι νέοι και οι νέες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων στις χώρες τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εννέα στους δέκα πολίτες της ΕΕ (90%) συμφωνούν ότι οι νέοι και οι νέες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ το 91% θεωρεί ότι η συμβολή των νέων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή ot.gr

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024