Μετά το Πάσχα ακολουθεί η «μητέρα των μαχών» – Η μάχη για το 8ωρο και την απεργία της Πρωτομαγιάς
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό κρας τεστ όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα.
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα είναι το πρώτο μεγάλο πολιτικό κρας τεστ όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την ανάπαυλα των εορτών του Πάσχα.
Προαπαιτούμενο
Η εξ’ αριστερών αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει επενδύσει πολιτικά στο νομοσχέδιο που θα φέρει ο Κωστής Χατζηδάκης, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 μιλούν για κήρυξη πολέμου της κυβέρνησης στους εργαζόμενους. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει τα εργασιακά ως μητέρα των μαχών, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλάει για ανατροπές του αιώνα.
Υπό αυτή την έννοια η φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που διανύουμε και στο βαθμό που υποχωρεί η πανδημία και επανερχόμαστε σε μια κατά κάποιο τρόπο κανονικότητα, η πολιτική αντιπαράθεση μπει σε μια καινούργια βάση όπου οι πολιτικές δυνάμεις θα κριθούν από το αν διαθέτουν πρόταση ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας από τις πληγές που άφησε σε αυτά τα επίπεδα η πανδημία.
Από την άποψη αυτή η φετινή εργατική Πρωτομαγιά θα αποτελέσει κατά κάποιο τρόπο και μια επιθεώρηση δυνάμεων γύρω από το αν οι πολίτες θα πειστούν από τη ρητορική της αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί «προαπαιτούμενο» ενός νέου είδους μνημονίου ή αν αποτελούν ώριμες και σύγχρονες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία.
Ελλάδα 2.0
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλλειψε στο μήνυμά του για την Ανάσταση να δώσει αυτή τη διάσταση για την επόμενη μέρα της χώρας μετά την πανδημία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «φαίνεται να βγαίνει από την κρίση ισχυρότερη», αναφερόμενος και στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» «για την ανάπτυξη στην μετά covid εποχή, ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα με 175 δράσεις».
Μάλιστα ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ασχέτως των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν αντιμετωπίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα νέο μνημόνιο ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει χαιρετίσει την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μετατρέπει σε ένα είδος μνημονιακών δεσμεύσεων τη σύνδεση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί με τη χρηματοδότηση από το εν λόγω Ταμείο.
Η «αργία» στις 4 και η «απεργία» στις 6 Μαΐου
Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται και η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από την πραγματοποίηση της απεργίας της φετινής εργατικής πρωτομαγιάς.
Η κυβέρνηση μετέφερε την επίσημη αργία την Τρίτη 4 Μαΐου και μαζί της ουσιαστικά συντάχθηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ προκηρύσσοντας απεργία για εκείνη την ημέρα, ενώ αντίθετα η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ προκήρυξαν απεργία για τις 6 Μαΐου προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να φέρει αυτές τις ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης.
Αυτή η διαχωριστική γραμμή μεταφέρεται και στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο καθώς τα κόμματα της Αριστεράς στα πρωτομαγιάτικα μηνύματά τους καλούν στην απεργία της 6ης Μαΐου και όχι στις 4 Μαΐου που έχει μεταφέρει την επίσημη αργία η κυβέρνηση.
Προσκλητήριο
Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνοντας προσκλητήριο για συμμετοχή στην απεργία και τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Πέμπτη 6 Μαΐου, υπογραμμίζει, ότι «αυτή την ώρα, το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα, όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης που έρχεται».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι είναι «ταυτισμένη με τα πιο ακραία επιχειρηματικά συμφέροντα» και «κηρύσσει ουσιαστικά τον πόλεμο στον κόσμο της εργασίας» με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και το αίτημα για το 8ωρο γίνεται επίκαιρο ξανά.
Τη σημερινή Πρωτομαγιά θα τη γιορτάσουμε στην μεγάλη απεργία στις 6 του μήνα.
Γιατί δεν μπορεί το μέλλον να είναι η απλήρωτη εργασία και η εργοδοτική ανομία.
Γιατί δεν θα δεχτούμε να διώξουν στο εξωτερικό άλλη μία γενιά.
Η αλληλεγγύη είναι η δύναμή μας!
Καλή Πρωτομαγιά!— Νάσος Ηλιόπουλος (@n_iliopoulos) May 1, 2021
Η ώρα της αντεπίθεσης
Στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Μαΐου καλεί το ΚΚΕ τονίζοντας με αφορμή την φετινή πρωτομαγιά ότι τώρα είναι η ώρα μαχητικής εργατικής λαϊκής απάντησης στον ορατό αλλά όχι ανίκητο εχθρό τον καπιταλισμό.
«Κυβέρνηση, ΕΕ, μεγάλη εργοδοσία ετοιμάζουν τη νομοθέτηση της 10ωρης δουλειάς. Για πρώτη φορά μετά την κατάργηση του 10ωρου το 1920, η κυβέρνηση επαναφέρει το 10ωρο παρουσιάζοντάς το ως «πρόοδο»!» επισημαίνει το ΚΚΕ και χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μια νέα βαριά αλυσίδα τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.
📝Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την #Πρωτομαγιά
🔴Τώρα είναι η ώρα μαχητικής εργατικής – λαϊκής απάντησης#1stMay #WorkersDay #8ωρο
— Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ (@gt_kke) April 30, 2021
Superman της τρόικας και της εργοδοσίας
Για καραντίνα των εργασιακών δικαιωμάτων κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 στο μήνυμά του για την Πρωτομαγιά, τονίζοντας ότι το 8ωρο μπαίνει και επισήμως «στο στόχαστρο της παρούσας μνημονιακής κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», και κάνει λόγο για «κεκτημένα που, μετά από 11 χρόνια βάρβαρης επίθεσης των μνημονίων, έγιναν ζητούμενα».
«Mετά την κορονοϊό εποχή και με τον κ. Χατζηδάκη ως Superman της τρόικας και της εργοδοσίας, γίνονται ακόμα πιο δύσκολο να διασφαλισθούν. Με μια συντηρητική, αντεργατική, μνημονιακή κυβέρνηση, που λειτουργεί ως φερέφωνο της τρόικας, του ΣΕΒ, των funds και της ολιγαρχίας. Με έναν συνδικαλισμό που, στις πιο “επίσημες” τάξεις του, έχει καταντήσει εργοδοτικός και κυβερνητικός. Αλλά και μια επιθεώρηση εργασίας. που απλώς παρακολουθεί σιωπηλά και στωικά, ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο έχει να δώσει ακόμα πολλούς μεγάλους και αδιάλειπτους αγώνες» σημειώνει το ΜέΡΑ25.
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) May 1, 2021
Κεκτημένα που μετά 11 χρόνια βάρβαρης μηνημονιακής επίθεσης έγιναν ζητούμενα, μετά την κορωνοϊού εποχή και τον κ. Χατζηδάκη ως Superman τρόικας και εργοδοσίας γίνονται ακόμα πιο δύσκολα να διασφαλισθούν. Το αγωνιστικό μήνυμα του #ΜέΡΑ25 για την #πρωτομαγια https://t.co/h8n52oYfi1
— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) May 1, 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις