«Fixing Fashion», μια νέα πλατφόρμα για να επιδιορθώνουμε τα ρούχα μας
Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η βιομηχανία της μόδας παραβλέπει ένα καυτό πρόβλημα: ο κόσμος πετάει ρούχα με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, η βιομηχανία της μόδας παραβλέπει ένα καυτό πρόβλημα: ο κόσμος πετάει ρούχα με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Πριν λίγο καιρό, η απάντηση στο πρόβλημα ήρθε από την 23χρονη σχεδιάστρια Alicia Minnaard και τον βιομηχανικό ντιζάινερ Dave Hakkens: η με ελεύθερη πρόσβαση, open source πλατφόρμα «Fixing Fashion» στοχεύει στο να ξανασυναντηθεί ο κόσμος με τις δεξιότητες επιδιόρθωσης που απαιτούνται για να παραταθεί η ζωή των ρούχων τους.
Αποφοιτώντας από το ArtEZ University of the Arts του Arnhem στην Ολλανδία, όπου σχεδίασε μια κολεξιόν με υλικό από πλαστικά απορρίμματα, η Minnaard εστίασε στη φροντίδα των ρούχων. «Το να επιδιορθώνεις, να αναβαθμίζεις και πραγματικά να φροντίζεις τα ρούχα είναι αυτό που αληθινά λείπει στη μόδα» υποστηρίζει.
Η Minnaard ξεκίνησε ένα διετές πρότζεκτ για να βρει την απάντηση στη συνήθεια «αγοράζω/πετάω στα σκουπίδια ρούχα». «Είμαστε όλοι μέρος αυτού του προβλήματος» είπε, μιλώντας στο Dazed, η Minnaard. «Αλλά με τη “Fixing Fashion” δεν θέλουμε να επιμείνουμε στο να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα ο κόσμος, περισσότερο θέλουμε να δείξουμε ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις και μετά να δείξουμε ότι οι λύσεις μπορεί να είναι στη διάθεση του καθενός ανεξάρτητα από την κοινωνική προέλευσή του».
Με πρώτη ματιά, η πλατφόρμα ( https://fixing.fashion/ ) δείχνει σαν να είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα: φωτογραφίες τζην με patches, φούτερ κατά παραγγελία, ξαναδουλεμένα σορτς. Σαν να πρόκειται για την πρώτη «Fixing Fashion» κολεξιόν. Κάνοντας όμως «click» στο πεδίο «Store», εμφανίζονται μπανεράκια με μηνύματα «Δεν θέλουμε να σας πουλήσουμε κάτι». «Οπότε είναι σχεδόν σαν να ξεγελάς τον κόσμο, του τύπου “αυτό είναι μια φίρμα (μόδας) και μετά, πρέπει στην πραγματικότητα να το κάνεις μόνος σου!» τόνισε η Minnaard. Όσες και όσοι θελήσουν να αναδημιουργήσουν τα σχέδια της «Fixing Fashion» θα βρουν βιντεομαθήματα και οδηγίες και η Minnaard φρόντισε να συμπεριλάβει τεχνικές τις οποίες ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει. «Η επιδιόρθωση δεν είναι κάτι καινούργιο, το έκαναν πριν καν υπάρξουν οι ραπτομηχανές. Αλλά το ξεχάσαμε τελείως επειδή είναι τόσο πολύ πιο εύκολο να αντικαθιστάς από το να επιδιορθώνεις. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ μεγάλη απώλεια για την κουλτούρα».
Ως ελεύθερης πρόσβασης πλατφόρμα, η «Fixing Fashion» χρηματοδοτείται κυρίως μέσω του Patreon.
«Ναι, μπαίνει το ερώτημα “πρέπει να κάνω λεφτά;”» αναρωτήθηκε η Minnaard. «Όμως, έχει να κάνει με το τι θεωρείς πιο σημαντικό. Ίσως, στο μέλλον, μπορέσουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες, αλλά προς το παρόν είναι πιο σημαντικό να στείλεις αυτό το μήνυμα στον κόσμο. Η επιδιόρθωση είναι πολιτική πράξη. Κάνοντάς το, αρνείσαι το να είσαι μέρος του συστήματος» τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
- Ποτέ δεν είναι αργά- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία
- Υπουργείο: Έρχεται ο «φροντιστής της γειτονιάς» – Τι ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 2»
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου
- Άσαντ: Διαψεύδει το Κρεμλίνο τα δημοσιεύματα ότι η σύζυγος του έκπτωτου δικτάτορα ζήτησε διαζύγιο
- Πώς το Ισραήλ πούλησε στη Χεζμπολάχ παγιδευμένες συσκευές – Κατάσκοποι περιγράφουν επιχείρηση 10 ετών