Μιμή Ντενίση: «Θα χτίσουμε την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου»
Η Μιμή Ντενίση μιλά για τα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» με τη συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Στα σκαριά βρίσκεται η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο, με συμμετοχή πολλών γνωστών ηθοποιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αναφέρεται στην εποχή μεταξύ 1916 και 1923 μέχρι και μετά την καταστροφή της Σμύρνης στην Ελλάδα και θα παιχτεί το 2022, για τη μαύρη επέτειο των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Μιμή Ντενίση στάθηκε πολύ στη μελέτη των γεγονότων εκείνης της εποχής, που ήταν πολύχρονη, όπως μας εξηγεί μιλώντας στο Secret:
«Τη μελέτη την έκανα πριν γράψω το θεατρικό. Μάλιστα, το έγραψα πολύ πριν ξεκινήσει η προσφυγική κρίση του 2015. Αφού μελέτησα τα ιστορικά δεδομένα 3-4 χρόνια, ξεκινήσαμε να παίζουμε το έργο το 2014. Το 2015 άρχισε η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, οπότε άρχισαν να συρρέουν πρόσφυγες στα νησιά μας, και το έργο παίχτηκε στο θέατρο μέχρι το 2017, οπότε σταματήσαμε, παρόλο που ήταν γεμάτο το θέατρο, γιατί ήθελα να ανεβάσω την παράσταση με το β’ μέρος, το «Από Σμύρνη Σαλονίκη»».
Από τότε προσπαθούσε με την Tanweer, διεθνή εταιρεία που μέχρι πρότινος έκανε διανομές ξένων τα πέρυσι έκανε την ταινία «Ευτυχία», που «έσκισε», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
«Είχαμε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό για τη «Σμύρνη», αλλά είναι τόσο μεγάλη παραγωγή και τόσο σύνθετη, που χρειαζόμασταν πολύ χρόνο προετοιμασίας. Ευτυχώς, κοντεύουμε, για να ξεκινήσουμε γυρίσματα τον Ιούνιο».
Στην ερώτηση πόσο προετοιμασμένοι είναι όλοι στην παραγωγή για το ξεκίνημα των γυρισμάτων απάντησε ότι εκκρεμεί πολλή δουλειά ακόμη με τα σκηνικά και τα κοστούμια, καθώς είναι μια τεραστίων διαστάσεων παραγωγή.
Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της ταινίας, η Μιμή Ντενίση ήταν πολύ διαφωτιστική, εξηγώντας ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.
Σε παλαιότερη συνέντευξη της στο «S» την είχε συγκρίνει με τις μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που γίνονται στην Τουρκία.
«Αυτός είναι ο λόγος που κάναμε τόσο καιρό να ξεκινήσουμε, γιατί στην Ελλάδα οι ταινίες κοστίζουν 500 χιλιάδες, 600 χιλιάδες, ίσως και λιγότερα. Αυτή είναι μια ταινία της τάξης των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Στ’ αλήθεια, η αξία της θα είναι σαν να είναι τα τριπλά. Απλώς είμαστε Έλληνες και βάζουμε μπροστά το φιλότιμο και προχωράμε δουλεύοντας χωρίς να υπολογίζουμε και να ζητάμε τα αντίστοιχα χρήματα».
Για την πιο μεγάλη δυσκολία στην πραγματοποίηση της ταινίας η Μιμή Ντενίση είπε ότι είναι η καταστροφή.
«Τα γυρίσματα θα κρατήσουν περίπου τρεις μήνες. Ξεκινάμε από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, όπου, πέραν του ότι τα σπίτια τους και τα μέγαρα έχουν την ατμόσφαιρα της Σμύρνης, θέλουμε να βοηθήσουμε τα νησιά αυτά.
Μας έχει βοηθήσει η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και πρέπει, με την ευκαιρία που μας δίνεται, να τα προβάλουμε, γιατί είναι πανέμορφα, αλλά έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση και δεν έχουν καθόλου τουρισμό.
Η Περιφέρεια Αττικής μας έχει δώσει την άδεια να χτίσουμε την προκυμαία της Σμύρνης στον Φλοίσβο του Φαλήρου. Αυτό θα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πράγμα, αφού θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους τους Αθηναίους να κατέβουν και να θαυμάσουν την προκυμαία της Σμύρνης, που δεν υπάρχει πια.
Το δύσκολο είναι όταν φτάσουμε στην καταστροφή, με τα γυρίσματα να κρατούν περί ης 20 με 25 ημέρες, όπου πρέπει να μπουν οι φωτιές, να γίνουν οι σκοτωμοί, οι βιασμοί. Αυτό το κάνει ακόμα πιο δύσκολο».
Η Μιμή Ντενίση δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πίστεψαν στην ταινία και τη βοήθησαν.
«Ευχαριστώ όσους μας βοήθησαν και μας βοηθούν, αλλά πιστεύω όχι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια αυτή η ταινία, και από την Πολιτεία και από ιδιώτες».
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πού χρειάζεται να γίνει έκκληση για βοήθεια.
«Στα υπουργεία μας. Νομίζω ότι θα έπρεπε και τα υπουργεία να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν οι κυβερνήσεις γενικώς την αξία του πολιτισμού. Ότι μια διεθνής ταινία, στην οποία συμμετέχουν πολλοί σημαντικοί Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και πολλοί ξένοι, πολυβραβευμένοι, που έχουν τα περιθώρια να πάνε καλά προς τα έξω, μπορεί να προσφέρει περισσότερα από 100 διαλέξεις και προβολή τέτοιων θεμάτων μεταξύ μας.
Πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις την αξία, τη δύναμη του κινηματογράφου, του θεάτρου, του τραγουδιού, της τηλεόρασης, του πολιτισμού γενικότερα, που δημιουργεί πολιτικό αποτέλεσμα μεγαλύτερο για τη χώρα μας και καταλαβαίνετε τι εννοώ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις