Με τι ταιριάζει το αρνάκι; Με φωτοβολταϊκά βέβαια
Κρέας και ηλεκτρικό ρεύμα από την ίδια πηγή
Απέραντα λιβάδια που χρησιμοποιούνταισήμερα ως φωτοβολταϊκά πάρκα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ταυτόχρονα και ως βοσκοτόπια για την εκτροφή αρνιών προκειμένου να μεγιστοποιείται η αποδοτικότητα.
Η ιδέα δοκιμάστηκε με επιτυχία στην πολιτειακή πανεπιστημιούπολη του Όρεγκον, όπου ερευνητές συνέκριναν την ανάπτυξη των αρνιών σε βοσκοτόπια με και χωρίς φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η πρόταση των ερευνητών προχωρά ένα βήμα παραπέρα την ιδέα των λεγόμενων «αγροβολταϊκών», εκτάσεων στις οποίες καλλιεργούνται εμπορικά φυτά ανάμεσα σε σειρές φωτοβολταϊκών πάνελ.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης προσφέρουν στήριξη στην άποψη ότι τα αγροβολταϊκά μπορούν να αποτελέσουν ένα βιώσιμο αγροτικό σύστημα» λέει η Αλίσα Άντριου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια και μέλος της ομάδας που παρουσιάζει τη μελέτη στην επιθεώρηση Frontiers in Sustainable Food Systems.
Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων τις ΗΠΑ αυξάνεται κατά μέσο όρο 48% το έτος την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να διπλασιαστεί εντός των επόμενων πέντε ετών.
Το πρόβλημα είναι ότι τα ηλιακά πάρκα απαιτούν μεγάλες, σχετικά επίπεδες εκτάσεις, κάτι που δημιουργεί ανταγωνισμό με τη γεωργία και την κτηνοτροφία όσον αφορά τη χρήση γης.
Τα αγροβολταϊκά θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συνολική αποδοτικότητα συνδυάζοντας την παραγωγή ενέργειας με την παραγωγή τροφίμων.
Αυτό μπορεί να γίνει χωρίς σημαντικές εκπτώσεις, δείχνει η νέα μελέτη. Στα δύο χρόνια που διήρκεσε το πείραμα, τα αρνάκια που μεγάλωσαν ανάμεσα στα φωτοβολταϊκά αύξησαν το βάρος τους εξίσου με τα αρνιά που ζούσαν σε συμβατικά βοσκοτόπια -και αυτό παρά το γεγονός ότι το ηλιακό πάρκο προσέφερε 38% λιγότερα χόρτα για βοσκή.
Επιπλέον, τα πάνελ προσέφεραν στα αρνιά πολύτιμη και δυσεύρετη σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που περιόρισε τις ανάγκες των ζώων σε νερό.
«Η απόδοση ήταν περίπου ίδια χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η ενέργεια που παράγουν ταπάνελ» λέει ο Σέρκαν Έιτς, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και μέλος της συντακτικής ομάδας.
«Αν μάλιστα σχεδιάζαμε το σύστημα για μεγιστοποίηση της [ζωικής] παραγωγής τα νούμερα θα ήταν πιθανότατα ακόμα καλύτερα».
Όπως φαίνεται λοιπόν, το κρέας και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι δύο αγαθά που θα μπορούσαν να παράγονται στα ίδια χωράφια.
- Ελλάδα Κ17 – Αζερμπαϊτζάν Κ17 3-0: Νέα «τριάρα» και πρόκριση για την εθνική Παίδων
- Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, νέα καθίζηση για ΣΥΡΙΖΑ
- Τραυματίστηκε από αντικείμενο ο προπονητής του Μεξικού – Έρευνα από την CONCACAF (vid)
- Ο λόγος που ο Μπογντάνοβιτς δηλώθηκε στη G-League από τους Χοκς
- Φαντασμαγορική εκκίνηση για το «Μις Υφήλιος 2024» – Πώς εμφανίστηκε η Ελλάδα;
- Κάρολαϊν Λέβιτ: Αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου – Η νεότερη που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση