Σχεδιάζοντας οχυρά
Για τον Βασίλη Κικίλια, οι καθημερινοί αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων είναι το στοιχείο που μπορεί πραγματικά να μεταβάλει την εθνική ψυχολογία.
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- «Έχουμε μάθει να ζούμε με τον πόνο» - Ραγίζει καρδιές η μητέρα της Έμμας
Τα στοιχήματα έχουν τους δικούς τους αριθμούς. Ας πούμε, 15.000.000 εμβολιασμένους τουρίστες που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι επιστρέφει και το ελληνικό καλοκαίρι. Οπως και οι 1.400 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να αποδειχθούν επαρκής αριθμός τους ζεστούς μήνες που η χώρα θα προσπαθεί να διαχειρισθεί – πληθυσμιακά – μιάμιση Ελλάδα ακόμη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, από την επομένη κιόλας της – κατά τρίωρο προχρονολογημένης – Ανάστασης ανοίγει ένας νέος κύκλος. Με το νέο σχέδιο απεγκλωβισμού, η κυβέρνηση φαίνεται ήδη, δημοσκοπικά, ότι ξαναβρίσκει ζωτικό χώρο και καλύπτει το προηγούμενο δίμηνο του μετεωρισμού. Επειτα από ένα 14μηνο που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη γενεών, η κοινωνία ανυπομονεί για την έξοδο. Στο Μαξίμου γνωρίζουν ήδη ότι πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές για κάθε σενάριο. Οπως αντιλαμβάνονται πλήρως ότι όλα τα βήματα – για την αγορά, την εστίαση, την υποδοχή επισκεπτών κ.λπ. – περνούν κατ’ αρχάς από το υγειονομικό πεδίο. Πρόκειται για το πρώτο και μεγαλύτερο οχυρό. Αν πέσει, οι υπόλοιπες γραμμές δεν μπορούν να αντισταθούν.
Οι έκτακτες συνθήκες διαφοροποιούν και τα χρονοδιαγράμματα από πεδίο σε πεδίο. Αναγκαστικά, ο ορίζοντας του σχεδιασμού στο υπουργείο Υγείας ξεπερνά ήδη την καλοκαιρινή περίοδο και φθάνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Προφανώς υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αναθεωρήσεις. Για παράδειγμα, στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την ομάδα των επιστημονικών συμβούλων, ο Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το ζήτημα της ινδικής μετάλλαξης του ιού που αποτελεί, προσώρας, τον νέο άγνωστο Χ. Τα τρία κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στη χώρα δεν έχουν σημάνει συναγερμό, αλλά η μεταδοτικότητα και οι επιπτώσεις παραμένουν ζητούμενο. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που προηγήθηκε δεν ανέτρεψε το πλάνο, στην επικράτεια εξακολουθεί να κυριαρχεί η βρετανική βερσιόν του ιού που έβαλε δύσκολα, αλλά έχει διαμορφώσει μια ελεγχόμενη κατάσταση.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αρκετοί θεωρούν ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και η κάρτα ελευθέρας για τις μετακινήσεις από νομό σε νόμο, μπορούν να αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών. Για τον Βασίλη Κικίλια, οι καθημερινοί αριθμοί των κρουσμάτων, των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων είναι το στοιχείο που μπορεί πραγματικά να μεταβάλει την εθνική ψυχολογία.
Μαζί με τη μαζικότητα των εμβολιασμών. Στις δομές υγείας βρίσκεται ακόμη το «κλειδί» της επιστροφής. Αν σε άλλα υπουργεία έχουν την πολυτέλεια να κινούνται και με πολιτική ατζέντα, ο δικός του σχεδιασμός δεν μπορεί να ξεφύγει από το πλαίσιο της καθημερινής διαχείρισης. Οι στόχοι που έχουν μπει, δε, αξιολογούνται επίσης καθημερινά, όπως και οι δικοί του αριθμοί – πριν γίνουν αριθμοί της κυβέρνησης.
Η προαναγγελία για έναρξη των εμβολιασμών πριν από τα Χριστούγεννα, όπως και οι εξαγγελίες για τους ανά μήνα αριθμούς των εμβολιαστικών κέντρων και των εμβολιασμένων, δεν τον εξέθεσαν. Αντιθέτως, εξελίχθηκαν σε εχέγγυο για τους νέους στόχους – με 1.500 εμβολιαστικά κέντρα ως τον Ιούνιο και 5.000.000 εμβολιασθέντες. Το πρώτο τείχος ανοσίας που περιμένει το Μαξίμου, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δική του αρχιτεκτονική. Ο νέος σχεδιασμός, άλλωστε, δεν περιορίζεται στην ετοιμότητα των υποδομών και την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος ή την καθολικότητα των self tests, αλλά προβλέπει και την εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να ενισχύσουν το πλάνο θωράκισης από τον κορωνοϊό. Η σημερινή συνάντηση με τον ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ, ο οποίος ανακάλυψε το πρωτοποριακό εισπνεόμενο σκεύασμα, επισφραγίζει την άμεση εισαγωγή του και σε ελληνικά νοσοκομεία.
Με την πανδημία να προεξοφλείται ότι θα καθορίσει τις κυβερνητικές κινήσεις τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς, ο Κικίλιας γνωρίζει ότι έχει μπροστά του κι άλλα εμπόδια. Ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε αλλαγή φρουράς στα μισά υπουργεία Υγείας της ΕΕ, από Αυστρία μέχρι Ισπανία, αλλά, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, το ελληνικό παράδειγμα είναι κι εδώ διαφορετικό. Εάν υπάρχει ένα κυβερνητικό και κομματικό Survivor σε εξέλιξη, ο Κικίλιας έχει βρει τον τρόπο να παραμείνει στο παιχνίδι μέχρι τέλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις