Τι συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα στην Τουρκία;
Η φρενίτιδα των αγορών και η κατάρρευση των ανταλλακτηρίων
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Της Ναταλίας Δανδόλου
Από τη φρενίτιδα επενδύσεων στα crypto, στην κατάρρευση των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία.
Η κατάρρευση δύο εκ των μεγαλυτέρων ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές, οι οποίοι ξαφνικά έχασαν κάθε πρόσβαση στις ψηφιακές επενδύσεις τους αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
To κλείσιμο του Thodex και του Vebitcoin φέρνει στο φως και ένα άλλο μεγάλο θέμα: την εκρηκτική αύξηση που καταγράφεται στη χώρα σε επενδύσεις crypto από το περασμένο έτος.
Και βέβαια ανέδειξαν τις ανησυχίες που εκφράζονται εδώ και μήνες για τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία της αγοράς του ψηφιακού νομίσματος.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με την Coinhills βρίσκεται στην πέμπτη θέση.
Πάνω από πέντε εκατομμύρια ενεργοί χρήστες
Παρόλο που δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό αριθμό, εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν στην Τουρκία περίπου 5 εκατομμύρια ενεργοί επενδυτές σε crypto.
Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο, περίπου το 16% των Τούρκων ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ή κατείχαν κρυπτονομίσματα. Αυτό κατέταξε την Τουρκία τέταρτη στον κατάλογο των χωρών πίσω από τη Νιγηρία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.
Και οι δημοφιλείς πλατφόρμες BtcTurk και Paribu, δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι είχαν πάνω από 3 εκατομμύρια χρήστες η καθεμία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν είναι όλοι ενεργοί χρήστες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinGecko.com, η οποία καταγράφει τα δεδομένα της αγοράς, ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο ανταλλακτήριο Paribu έφτασε στο ρεκόρ των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 17 Απριλίου, από μόλις 16,3 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Ο όγκος συναλλαγών της BtcTurk ανήλθε στα 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Απριλίου, από μόλις 30 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Ανάχωμα στη διολίσθηση της λίρας
Η εκρητική άνοδος του Απριλίου θα μπορούσε να αποδοθεί κυρίως στο γεγονός ότι το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έφτασε στις 14 του μήνα σε ιστορικό υψηλό μια ανάσα από τα 65.000 δολάρια.
Και βέβαια, όλο και περισσότεροι Τούρκοι έβλεπαν το Bitcoin και τους ανταγωνιστές του ως ένα μέσο να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις από την κατάκορυφη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Διπλό χτύπημα
Το πρώτο μεγάλο πλήγμα ήρθε από το ανταλλακτήριο Thodex, ο 27χρονος ιδρυτής του οποίου έχει εγκαταλείψει τη χώρα και οι αρχές ετοιμάζονται να ζητήσουν την έκδοση του από την Αλβανία όπου φαίνεται να έχει καταφύγει.
Υπενθυμίζεται οι περίπου 400.000 χρήστες της πλατφόρμας του Οζέρ, της πιο γνωστής εταιρείας συναλλαγών με κρυπτονομίσματα της Toυρκίας που ιδρύθηκε το 2017, δεν μπορούσαν, ξαφνικά, να κάνουν συναλλάγες στις 21 Απριλίου.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο των θυμάτων, τα χρήματα των χρηστών ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο μεγαλύτερος αδερφός του Οζέρ, συνελήφθη το Σάββατο το βράδυ μετά από επιδρομή της αστυνομίας σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Λέγεται ότι περίπου 68 άτομα έχουν συλληφθεί από την Παρασκευή.
Η Ιντερπόλ εξέδωσε Κόκκινη Ειδοποίηση για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Thodex μετά από αίτημα της Άγκυρας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας και ο αρχηγός της αστυνομίας μίλησαν με τους Αλβανούς ομολόγους τους την Πέμπτη σχετικά με την υπόθεση. Και η εφημερίδα Σαμπάχ γράφει ότι η αλβανική αστυνομία την Παρασκευή το βράδυ φέρεται να εισέβαλε σε ξενοδοχείο στα Τίρανα στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έμενε ο Οζέρ, ο οποίος ωστόσο κατάφερε να διαφύγει.
Το δεύτερο πλήγμα ήρθε από το Vebitcoin, το οποίο ανέστειλε τις δραστηριότητές, επικαλούμενο την επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος, Ilker Bas, και τρεις άλλοι εργαζόμενοι σε αυτό έχουν συλληφθεί.
Το Συμβούλιο Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) έχει αποκλείσει τους λογαριασμούς του Vebitcoin και ξεκίνησε έρευνα.
Το Vebitcoin είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο της Τουρκίας με σχεδόν 60 εκατομμύρια δολάρια σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών, σύμφωνα με την CoinGecko.com.
Ευρύτεροι κανονισμοί κρυπτογράφησης
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε στα μέσα του μήνα την απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων και στοιχείων κρυπτογράφησης για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη πιθανή «ανεπανόρθωτη» ζημία και σημαντικούς κινδύνους για τις συναλλαγές.
H κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμής.
Η νομοθεσία τίθεται σε ισχύ στις 30 Απριλίου.
Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκικής Δημοκρατίας δήλωσε επίσης, την Παρασκευή ότι το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για την υιοθέτηση ευρύτερων κανονισμων σχετικά με τα κρυπτονομίσματα, προσθέτοντας ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να τις απαγορεύσει.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις