Η Babyn Yar Synagogue ανοίγει σαν βιβλίο με κινούμενα μέρη
Η Babyn Yar Synagogue, την οποία δημιούργησε στην Ουκρανία το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Manuel Herz Architects για την 80ή επέτειο της σφαγής περίπου 34.000 Εβραίων από Ναζί και Ουκρανούς το 1941, αποτελείται από δύο μεγάλους τοίχους που, χειροκίνητα, μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν σαν βιβλίο με κινούμενα μέρη
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η Babyn Yar Synagogue, την οποία δημιούργησε στην Ουκρανία το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Manuel Herz Architects για την 80ή επέτειο της σφαγής περίπου 34.000 Εβραίων από Ναζί και Ουκρανούς συνεργάτες τους στο Μπάμπιν Γιαρ το 1941, αποτελείται από δύο μεγάλους τοίχους που, χειροκίνητα, μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν σαν βιβλίο με κινούμενα μέρη.
Αντί να προτείνει ένα κτήριο-μνημείο, ο Manuel Herz σχεδίασε μια δομή με κίνηση, εμπνεόμενος από τις ιστορικές ξύλινες συναγωγές στην Ουκρανία και τα βιβλία με κινούμενα μέρη.
View this post on Instagram
«Πιστεύω βαθιά ότι μια μνημειακή, στατική προσέγγιση θα ήταν λάθος» είπε, μιλώντας στο Dezeen, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Manuel Herz.
«Ποτέ δεν θα πλησιάσουμε μέσω μνημειακής αρχιτεκτονικής τη μνημειώδη οδύνη της σφαγής. Το καταληκτικό, οριστικό και απόλυτο μήνυμα που θα υποδήλωνε ένα μνημειακό και στατικό κτήριο έρχεται σε δυσαρμονία με τις δεκάδες χιλιάδες μοναδικές φωνές που χάθηκαν στο Μπάμπιν Γιαρ» πρόσθεσε.
Το κτίσμα αποτελείται από ένα ζευγάρι τοίχων – ύψους 11 μέτρων και πλάτους οκτώ μέτρων – από χάλυβα με επικάλυψη οξιάς. Ο ένας από τους δύο τοίχους είναι σε ράγιες ώστε να μπορεί να κινηθεί με βαρούλκο.
Όταν «ξεδιπλωθεί» το κτίσμα, δημιουργείται μια τρισδιάστατη συναγωγή, με οροφή που ανοίγει προς τα επάνω και μπαλκόνι που ανοίγει προς τα κάτω.
«Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να ανοίξει ένα βιβλίο με κινούμενα μέρη και να δει πώς ξεδιπλώνεται ένας καινούργιος κόσμος» είπε ο Herz.
«Μπορεί να χαθούμε μέσα σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, πράγμα το οποίο είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει όταν ερχόμαστε μαζί να προσευχηθούμε σε μια συναγωγή· μαζί, ανοίγουμε ένα βιβλίο» πρόσθεσε.
Η οροφή είναι ζωγραφισμένη με τον αστερισμό που θα ήταν ορατός στον ουρανό πάνω από το Κίεβο την ημέρα της σφαγής καθώς και με σύμβολα και εικονογραφία που παραπέμπουν σε εσωτερικά συναγωγών του 17ου και 18ου αιώνα στην Ουκρανία .
Με επικεφαλής τον Manuel Herz, το αρχιτεκτονικό γραφείο Manuel Herz Architects έχει γραφεία στην Ελβετία και τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις