Euroleague: Η επόμενη μέρα με τους «11» στο ΔΣ
Η Euroleague μπαίνει σε μια νέα εποχή μετά την απόφαση των «11» να μπουν στο ΔΣ. Ο ρόλος του Μπερτομέου και η επόμενη μέρα της λίγκας.
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- ΣΥΡΙΖΑ: Η εκδίκηση της Ιστορίας για το αντισύριζα μέτωπο, τα απομνημονεύματα Μέρκελ
- Γιατρός στην Άρτα καταδικάστηκε για θανάτους ασθενών αλλά πήρε… προαγωγή
«Η EuroLeague Basketball θα προτείνει μέτρα για την περαιτέρω ενσωμάτωση των 11 συλλόγων – μετόχων στη δομή διακυβέρνησης όλων των συλλογικών στοιχείων στην προσεχή Συνέλευση των Μετόχων της ECA», με αυτά τα λόγια η Euroleague έκλεισε τη σύντομη ανακοίνωση της για τις αλλαγές που αναμένονται να γίνουν στη λίγκα.
Δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία της, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στην Ευρώπη, φαίνεται πως αλλάζει και μπαίνει σε μια νέα εποχή. Με τον Τζόρντι Μπερτομέου να φαίνεται πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά τις αποφάσεις των επτά από τους έντεκα μετόχους ώστε οι ομάδες να μπουν στο ΔΣ της διοργάνωσης.
Τι αλλάζει πλέον στο ΔΣ
Προ ολίγον ημερών οι επτά (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ζάλγκιρις, Αρμάνι, ΤΣΣΚΑ, Εφές, Μακάμπι) από τις έντεκα ομάδες με εγγυημένο συμβόλαιο στη Euroleague (σ.σ. μέτοχοι) συναντήθηκαν στην Αθήνα με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του CEO της Euroleague πάνω σε όλα τα ζητήματα.
Συνεπώς με αίτημα τους, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, πήραν θέση στο τραπέζι του ΔΣ (και οι έντεκα) έχοντας πλέον και επίσημο λόγο στις αποφάσεις που θα παίρνονται από εδώ και στο εξής. Αποφάσεις όπως είναι τα αγωνιστικά και οικονομικά ζητήματα που άπτονται πχ. του format ή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ή των χορηγικών συμφωνιών.
Η θέση του Μπερτομέου
Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο Καταλανός βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς εκείνοι που ουσιαστικά τον έβαλαν στη θέση που βρίσκεται εδώ και μια 20ετία φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιημένοι με τους χειρισμούς του. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Μπερτομέου δεν θα ασκεί προσωπική πολιτική, καθώς πρώτα θα πρέπει να ενημερώνει όλους τους μετόχους για τις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει για ένα ζήτημα.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχει τεθεί θέμα απομάκρυνσης του, με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή της διοργάνωσης να συνεχίζει κανονικά τα καθήκοντα του, απλώς έχοντας δίπλα του και τις έντεκα ομάδες με τις οποίες και θα συναποφασίζει.
Η επόμενη μέρα
Υπάρχουν λεπτά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους μετόχους της Euroleague πλέον. Θυμίζουμε πως από το 2015 έχει υπογραφεί δεκαετής συμφωνία με την IMG, η οποία διανέμει ετησίως 36 εκατομμύρια ευρώ. Η συμμετοχή των ομάδων στη λήψη αποφάσεων και συμφωνιών, έχει σίγουρα σχέση με τη ροή αυτών των χρημάτων, αλλά και την ανανέωση της συνεργασίας των δυο πλευρών, η οποία προβλέπεται από την αρχική σύμβαση πριν από έξι χρόνια.
Ένας από τους λόγους που συνέβη όλη αυτή η ιστορία είναι πιθανόν για να δείξουν οι ομάδες την παρουσία τους και να εδραιώσουν τη θέση τους, ειδικά από τη στιγμή που συζητιέται έντονα η αύξηση των συλλόγων, ώστε να γίνει κατανοητό ποια είναι τα ιδρυτικά μέλη.
Φυσικά ακόμη ένας παράγοντας είναι ο οικονομικός. Αυτό διότι οι ομάδες ξέρουν ακριβώς τι συμφωνίες θα χρειαστούν και τι χρήματα θα ζητήσουν από ένα χορηγό πχ. όντας στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων ώστε να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τους όρους και τα σχετικά.
Το ότι πια δεν θα αποφασίζει ένας, αλλά πολλοί θα παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο για τις συμφωνίες, όσο και για το αγωνιστικό κομμάτι της λίγκας, ωστόσο αν οι ομάδες αυξηθούν κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πως όλοι θα είναι ίσοι μιας και θα συζητούν οι «έντεκα» και για τους υπόλοιπους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις