Ο πρίγκιπας Χάρι εμφανίστηκε μαζί με δεκάδες διασημότητες στην αναμενόμενη συναυλία, που είχε οικοδέσποινα την Σελένα Γκόμεζ.

Απευθυνόμενος σε χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες στο Στάδιο SoFi στο Λος Άντζελες, ο πρίγκιπας Χάρι επαίνεσε τις προσπάθειες των εργαζομένων, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

«Απόψε είναι ένας εορτασμός για κάθε έναν από εσάς, τους εμβολιασμένους της πρώτης γραμμής, τα εκατομμύρια των ηρώων που μάχονται στην πρώτη γραμμή σε όλο τον κόσμο.

»Περάσατε τον προηγούμενο χρόνο παλεύοντας θαρραλέα και ανιδιοτελώς για να μας προστατεύσετε όλους. Θυσιαστήκατε, βάλατε τον εαυτό σας σε κίνδυνο και ενεργήσατε με γενναιότητα, γνωρίζοντας το βαρύ τίμημα. Σας χρωστάμε απίστευτη ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστούμε».

«Το εμβόλιο πρέπει να διανεμηθεί σε όλους παντού», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Δούκας του Σάσεξ. «Δεν μπορούμε να ανακάμψουμε αληθινά έως ότου υπάρξει δίκαιη κατανομή σε κάθε γωνιά του κόσμου» τόνισε μεταξύ άλλων ενώ εξέφρασε την στήριξή του στην Ινδία, που μαστίζεται από την πανδημία.

«Απόψε, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια των οικογενειών σε ολόκληρη την Ινδία, που μάχονται ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα. Ο ιός δεν «κοιτά» σύνορα και η πρόσβαση στο εμβόλιο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με γεωγραφικούς όρους» τόνισε.

Ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του δούκα μετά την κηδεία του παππού του, πρίγκιπα Φίλιππου στις 17 Απριλίου. Η σύζυγός του, η Δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, δεν βρέθηκε στη συναυλία λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης.

Στη συναυλία, που θα προβληθεί μέσω Youtube στις 8 Μαΐου,  τραγούδησαν μεταξύ άλλων η Τζένιφερ Λόπεζ και οι Foo Fighters.

Σε προηχογραφημένο βίντεο εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την Πρώτη Κυρία, Τζιλ.  Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «συνεργάζεται με ηγέτες σε όλο τον κόσμο για να μοιραστεί περισσότερα εμβόλια και να ενισχύσει την παραγωγή».

Η οικοδέσποινα Σελένα Γκόμεζ ζήτησε οι «δόσεις εμβολίων και τα χρήματα» να πάνε στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Στις εκπλήξεις της βραδιάς, η εμφάνιση του Μπράιαν Τζόνσον των AC / DC, που τραγούδησε με τους Foo Fighters το Back in Black αλλά και η Τζένιφερ Λόπεζ που εμφανίστηκε στη σκηνή με την μητέρα της και ερμήνευσαν το Sweet Caroline του Νιλ Ντάιαμοντ.

Μεταξύ των διάσημων καλεσμένων και οι Μπεν Άφλεκ, Ντέιβιντ Λέτερμαν, Τζίμι Κίμελ και Σον Πεν που ζήτησαν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

Το δικό τους μήνυμα σε βίντεο απηύθυναν ο πάπας Φραγκίσκος, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό.

Το Vax Live συγκέντρωσε 53,8 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα Covax, που μάχεται για να διασφαλίσει ότι τα εμβόλια θα μοιράζονται δίκαια σε όλα τα έθνη, πλούσια και φτωχά. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι ήταν αρκετά για την αγορά σχεδόν 10,3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων κοροναϊού έχουν πλέον χορηγηθεί παγκοσμίως. Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στον ρυθμό προόδου σε διάφορα μέρη του κόσμου, με ορισμένες χώρες να έχουν χορηγήσει δόσεις σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους και άλλες ακόμη περιμένουν να φτάσουν οι πρώτες αποστολές των εμβολίων.