Πάουελ: Οι φυλετικές και εκπαιδευτικές διακρίσεις σκιάζουν την ανάκαμψη
Μεγάλο το πλήγμα της πανδημίας για τους εργαζόμενους γονείς
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
Η οικονομία των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί, αλλά «δεν έχει ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο», δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ τη Δευτέρα, στα πρώτα του σχόλια ενόψει της επικείμενης μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την κατάσταση των νοικοκυριών στη χώρα.
Η έκθεση περιγράφει με γλαφυρό τρόπο αυτό, που εδώ και και καιρό υποστηρίζουν οι αναλυτές, δηλαδή το δυσανάλογο πλήγμα που υπέστησαν ομάδες του πληθυσμού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους λιγότερο μορφωμένους και τους εργαζόμενους γονείς να υποφέρουν περισσότερο.
«Η οικονομία ξανανοίγει, φέρνοντας ισχυρότερη οικονομική δραστηριότητα και δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Πάουελ, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι μια προοπτική υψηλού επιπέδου, και πως θα πρέπει να ρίξουμε ματιά στο τι συμβαίνει και στο «σε επίπεδο του δρόμου».
Σύμφωνα με τον Πάουελ στο κατώτερο αυτό σημείο αναφέρεται η ετήσια έκθεση της Fed για τα νοικοκυριά, η οποία θα κυκλοφορήσει αργότερα αυτό το μήνα.
Η έκθεση αυτή εστιάζει σε κάποιες διαφορετικές επιπτώσεις της πανδημίας, ένα ζήτημα στο οποίο έχουν εστιάσει και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και δεσμεύθηκαν να αναλύσουν για το πώς προχωρά η οικονομική ανάκαμψη και πότε μπορεί να είναι πλήρης.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 22% των γονέων «είτε δεν εργάζονταν, είτε εργάζονταν λιγότερο λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τη φροντίδα των παιδιών» καθώς έκλεισαν τα σχολεία με το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο για τις αφροαμερικανίδες και τις ισπανόφωνες μητέρες, στο 36% και στο 30% αντίστοιχα.
Επίσης, περίπου το 20% των ατόμων ηλικίας 25 έως 54 ετών- χωρίς τετραετές πτυχίο κολεγίου απολύθηκαν το 2020, έναντι 12% για όσους έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο.
Ο Πάουελ υπογράμμισε επίσης ότι περίπου το 14% των λευκών απολύθηκαν στα πρώτα χρόνια εργασίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε σύγκριση με το 20% ή περισσότερο για τους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις