«Όποιον άντρα αγαπώ, τον καταστρέφω»: Η μεγάλη ντίβα Δαλιδά και οι έρωτες της ζωής της που αυτοκτόνησαν
Στο τέλος έβαλε και αυτή τέλος στη ζωή της.
- Όλη η Θεσσαλονίκη μια... ψησταριά - Γλέντι με χριστουγεννιάτικο κέφι
- Το άγριο έγκλημα που στιγμάτισε την Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1965
- Αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού στα 30 και στα 50; - Η σωματογραφία των αναγκών της ψυχής
- Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι στις φυλακές της Αγιάς
«Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με». Με αυτά τα λόγια, επέλεξε να ρίξει την προσωπική της αυλαία η αιγυπτιακής καταγωγής τραγουδίστρια, Δαλιδά.
Ήταν 3 Μαΐου 1987, όταν βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι από μεγάλη δόση βαρβιτουρικών. Έζησε μια ζωή γεμάτη λάμψη, επιτυχία και μεγάλους, αλλά ολέθριους έρωτες.
«Όποιον άντρα αγαπώ, τον καταστρέφω», είχε δηλώσει η μεγάλη σταρ, μετά την αυτοκτονία και του δεύτερου συντρόφου της. Οι τρεις μεγάλοι της έρωτες είχαν το ίδιο τέλος. Αυτοκτόνησαν. Γεγονός που την έκανε έρμαιο της κατάθλιψης από μικρή ηλικία.
Τα αντιαισθητικά γυαλιά
Μια σπάνια μόλυνση στο μάτι, σε ηλικία μόλις 2 ετών την καθήλωσε για 40 ημέρες, έχοντας δεμένα και τα δυο της μάτια. Μέχρι τα 14 της χρόνια υπέφερε με προβλήματα όρασης. Φορούσε αντιαισθητικά γυαλιά με χοντρούς φακούς και οι συμμαθητές της την κορόιδευαν.
Μέχρι που πεισματικά τα πέταξε και ας μην μπορούσε να δει καθαρά. Τότε, ήταν η Γιολάντα Τζιλιότι, κόρη του πρώτου βιολιστή της Όπερας του Καϊρου.
Λίγο μετά τα 20 της χρόνια, το 1951, δήλωσε κρυφά από την οικογένεια της συμμετοχή στα καλλιστεία, ενώ τρία χρόνια αργότερα ανακηρύχτηκε «Μις Αίγυπτος». Εκεί την εντόπισε ένας Γάλλος παραγωγός ταινιών, όπου την προσέλαβε σε μια από τις ταινίες του.
Ήταν εκείνος που τη βάφτισε Δαλιδά και την πήρε μαζί του στο Παρίσι το 1954, αψηφώντας τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της.
Το καμπαρέ στο Παρίσι
Όμως, οι εμφανίσεις της σε καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία, θα αφήσουν εποχή και όλοι θα κάνουν λόγο για την «αποκάλυψη του γαλλικού τραγουδιού», που ακούει στο όνομα Δαλιδά. Λίγο καιρό μετά, η ζωή της θα στιγματιστεί από τη γνωριμία της με δυο σπουδαίους άντρες.
Ήταν ο Λουσιέν Μορισσέ, διευθυντής του «Radio Europe 1» και ο Έντι Μπάρκλεϊ , μεγάλος δισκογραφικός παραγωγός.
Οι δυο τους αποφάσισαν να αναδείξουν το ταλέντο της Δαλιδά σε παγκόσμιο επίπεδο και να την μετατρέψουν σε μια πραγματική σταρ. H πρώτη της μεγάλη επιτυχία ήταν το τραγούδι «Bambino», ενώ η συνεργασία της με τον Αζναβούρ την καθιέρωσε ως μεγάλο όνομα.
Τα επόμενα χρόνια η Δαλιδά αποθεώθηκε καλλιτεχνικά, μετρώντας μόνο επιτυχίες.
Η μεταμόρφωση σε ξανθιά ντίβα
Στις 8 Απριλίου 1961, παντρεύτηκε τον Λουσιέν Μορισσέ. Ακολούθησαν παγκόσμιες περιοδείες στο Βιετνάμ και το Χονγκ Κονγκ, όπου την αντιμετώπιζαν σαν είδωλο.
Το 1962 αγόρασε στη Μονμάρτη ένα αρχοντικό που ο Τύπος της εποχής το παρομοίαζε με το κάστρο της «Ωραίας Κοιμωμένης».
Ο γάμος της δεν κράτησε πολλά χρόνια. Ύστερα από το διαζύγιο κλείστηκε στον εαυτό της και έκανε ένα βήμα πίσω στην καριέρα της.
Στις 4 Αυγούστου 1964, η μελαχρινή καλλονή μεταμορφώνεται, βάφοντας τα μαλλιά της ξανθά. Αυτή η αλλαγή στάθηκε αφορμή για να κάνει μια ακόμα επιτυχημένη στροφή στην καριέρα της.
Παράλληλα, η γνωριμία της με το sex symbol της εποχής, Αλέν Ντελόν, της άφησε παρακαταθήκη μια από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές επιτυχίες της, το τραγούδι «Paroles, paroles».
Ένα χρόνο αργότερα, τραγούδησε τον Ζορμπά που συνέθεσε ο Μίκης Θεοδωράκης για την ταινία, με πρωταγωνιστή τον Άντονι Κουίν.
Το 1966 ερωτεύτηκε τον τραγουδιστή Λουίτζι Τένκο. Μια γνωριμία με τραγικό τέλος.
Ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής της. Τον έχασε ξαφνικά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο, όταν η αποτυχία του τραγουδιού του του στοίχησε τόσο πολύ που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.
Τον βρήκε η ίδια νεκρό, πεσμένο στο πάτωμα του ξενοδοχείου. Ένα μήνα μετά, κάνει την πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας, αφήνοντας τρία γράμματα.
Ένα για την μητέρα της, ένα για τον πρώην σύζυγό της και ένα για τους θαυμαστές της.
«Δεν είχα παρά μόνο μία σκέψη στο μυαλό μου, τον Λουίτζι. Ήμουν ανακουφισμένη, θα πήγαινα να τον βρω», είχε δηλώσει η Δαλιδά.
Δίπλα της έτρεξε ο Λουσιέν Μορισσέ, που τη στήριξε μέχρι να σταθεί ξανά στα πόδια της.
Το μεγάλο χτύπημα ήρθε το 1970, όταν και ο Μορισσέ βρέθηκε νεκρός σε ηλικία 41 ετών. Το πόρισμα του ιατροδικαστή ήταν αυτοκτονία.
Την ίδια χρονιά, στην προσπάθεια της να ανακάμψει, τραγουδά το «Ντιρλαντά», που γίνεται μεγάλη επιτυχία.
Μετά τον χαμό των δυο αγαπημένων της στράφηκε στο διαλογισμό. Έκανε ταξίδια στην Ινδία και αδιαφορούσε για την καριέρα της.
Το 1981 γνωρίστηκε με τον Φρανσουά Μιτεράν, όπου μεταξύ τους αναπτύχθηκε ένα σύντομο ειδύλλιο.
Δυο χρόνια αργότερα, ερωτεύεται παράφορα όπως παραδέχτηκε η ίδια, τον «Κόμη του Ζεν Ζερμέν».
Όμως δυο χρόνια μετά χώρισαν και εκείνος αυτοκτόνησε. Η κατάρα που ακολουθούσε την τραγουδίστρια χτύπησε ακόμα μια φορά. Αυτή όμως ήταν και η τελευταία.
Σε ηλικία 54 ετών κι ενώ όλοι ήταν ανυποψίαστοι για την ψυχική της κατάσταση τα τελευταία χρόνια, αποφασίζει να ακολουθήσει την μοίρα των τριών συντρόφων της, βάζοντας κι εκείνη τέλος στη ζωή της.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις